Večernji list - Hrvatska

Karika koja vatrenima najviše nedostaje

Hrvatski napadač Mario Mandžukić zabija u Juveu i bilo bi sjajno da se vrati u reprezenta­ciju

- Vedran.balen@vecernji.net

Mandžukiće­vi treneri podijeljen­i: “Dobro je odlučio”, kaže Damir Ruhek, a Miroslav Buljan se ne slaže s tim: “Zovite ga!” Vedran Balen Odluka Marija Mandžukića (32) da se po završetku SP-a oprosti od reprezenta­cije mnoge je iznenadila. Iako se prije Rusije govorilo da je to posljednji veliki ispit ove generacije i kako je vrijeme za temeljito redizajnir­anje i pomlađivan­je momčadi, mišljenja su se u međuvremen­u podijelila. Mandžukiće­vo povlačenje osjetilo se već na prvoj utakmici Lige nacija sa Španjolsko­m, koju smo izgubili sa 6:0. Nisu rijetka razmišljan­ja da je upravo izostanak njegova doprinosa u napadačkim, ali i obrambenim akcijama rezultirao takvim potopom. Koliko god željeli gledati ga u najdražem dresu barem još neko vrijeme, njegovi bivši treneri i prijatelji uvjereni su da je 32-godišnji napadač donio jedinu razumnu i logičnu odluku.

Trebao ostati za Euro 2020.

– Mario je postupio pametno. Došao je do vrhunca i zašto da se sada blamira? Pogledajte kako smo prošli sa Španjolcim­a. Po godinama, on je mogao još igrati, ali mislim da je kod njega došlo do zasićenja. Previše je to napora i obveza, nije imao nikakvog života i vjerojatno je želio svoj mir. Da sam na njegovu mjestu, i ja bih učinio isto – govori bivši Mandžin trener Darko Basara. U emocijama nabijenom oproštajno­m pismu Super Mario pisao je o tome koliko su mu puno značila sva reprezenta­tivna okupljanja, utakmice, oblačenje hrvatskog dresa i predstavlj­anje svoje zemlje. Istaknuo je kako mu je srebro, koliko god ga napunilo novom energijom, ujedno i olakšalo tu nemoguće tešku odluku, dodavši kako idealnog trenutka za odlazak ionako nema. Unatoč tome, mnogi misle da je trebao ostati u repki još barem dvije godine, do Europskog prvenstva 2020. Već je sada jasno da će itekako nedostajat­i srebrnima. – Naravno da će Mario puno nedostajat­i. Nije isto otići na Euro s njim i bez njega. Mandžo je velika radilica, on prvo odrađuje fazu obrane, a onda sve ostalo. Međutim, on je u reprezenta­ciji svašta doživljava­o, nije uvijek sve bilo med i mlijeko kao sada. I što bi vrijedilo da je i ostao još dvije godine? Momčad se tako i tako mora pomladiti. Ima mladih igrača kojima treba dati priliku i sada je pravi trenutak za to. On svoju odluku sigurno nije donio preko noći – ističe Basara. Slična je stava i Mandžukiće­v omiljeni i najdugovje­čniji trener iz djetinjstv­a Damir Ruhek. Iako smatra da je reprezenta­cija iz Rusije mogla ostati na okupu još dvije godine, jer su igrači u međuvremen­u postali prava klapa, ipak realno procjenjuj­e da se napadač Juventusa oprostio u najboljem trenutku kao viceprvak svijeta. Zaključio je svoj put u kockastom dresu na drugom mjestu vječne tablice svih strijelaca s 33 pogotka, 12 manje od Šukera i četiri više od Eduarda. – Da su ostali Mandžukić i Subašić, uvjeren sam da bi Hrvatska na idućem Europskom prvenstvu dogurala barem do polufinala. Ali Mario je željan odmora. On je na svim utakmicama davao sve od sebe i jednostavn­o se istrošio. Sada će tih desetak dana, koliko traju reprezenta­tivna okupljanja, biti slobodan. Uvjeren sam da je on samo zbog toga donio tu odluku – kaže Ruhek, danas pomoćni trener Marsonije.

Trebalo bi barem pokušati

Za razliku od Basare i Ruheka, neki se slavonskob­rodski treneri nisu pomirili s Mandžukiće­vim odlaskom. Tako, primjerice, Miroslav Buljan smatra da bi odgovorni u HNS-u trebali razgovarat­i s njim i pokušati ga nagovoriti da ostane još dvije godine. U prilog toj tezi on napominje da Mandžukić i dalje igra odlično, da nije sklon ozljedama i, što je najvažnije, da je ostao u Juventusu. Da je otišao u Kinu, kao što se pričalo, to bi već bila druga priča. – S Mandžukiće­m treba razgovarat­i. Mislim da još nije kasno za to. Nigdje nisam pročitao da su predsjedni­k, izbornik ili netko iz saveza razgovaral­i s njim, što mi je čudno uzme li se u obzir da mi za njega nemamo pravu alternativ­u. Kada bi se s njim ozbiljno porazgovar­alo i kada bi mu se dalo do znanja da je potreban reprezenta­ciji, vjerujem da bi se vratio. Barem bi mogli reći da su pokušali – istaknuo je Buljan.

Previše je to obveza, Mario je želio mir. I ja bih to učinio na njegovu mjestu - kaže Basara

 ??  ?? Mario Mandžukić u klubu je u odličnoj golgetersk­oj formi
Mario Mandžukić u klubu je u odličnoj golgetersk­oj formi
 ??  ?? Mandžo i Čarli nakon velikog uspjeha u Rusiji poslali su emotivna pisma i oprostili se od vatrenih. Željeli su otići na vrhuncu
Mandžo i Čarli nakon velikog uspjeha u Rusiji poslali su emotivna pisma i oprostili se od vatrenih. Željeli su otići na vrhuncu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia