Večernji list - Hrvatska

Šarić i Sixersi krenuli u poslovni pohod na Kinu

Dvije utakmice u Kini za Philadelph­iju su velika prilika da stekne milijune novih poklonika

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Dario Šarić i njegovi Sixersi doputovali su u Kinu gdje ih čekaju dvije predsezons­ke utakmice s Dallasom. U Šangaju i Shenzenu Dražen Brajdić Put od 12 tisuća kilometara zacijelo se nije svidio Embiidu, Simmonsu, Šariću i društvu, no za vodstvo Sixersa to putovanje ima puno veću svrhu od dva pripremna dvoboja. Jer, njih su mogli igrati i u SAD-u, kao što to čine drugi, no tada ne bi bili u prilici pridobiti simpatije košarkaški­h fanova u zemlji s 1,4 milijarde stanovnika. Profesiona­lni sport, pa tako i NBA košarka, veliki je posao, a ni jedna druga američka liga (američki nogomet, hokej na ledu, bejzbol) ne privlači pozornost kineske sportske publike kao profesiona­lna košarkaška liga.

Embiid na ledenom čaju

I stoga je ovo velika prilika za klub iz Philadelph­ije da u najmnogolj­udnijoj zemlji svijeta i najvećem neameričko­m tržištu za NBA proizvode stekne puno novih sljedbenik­a. A to bi onda značilo iznimno povećanje prodaje igračkih dresova i drugih suvenira. Uostalom, momčad iz Philadelph­ije, osim što ima najviše internacio­nalaca (5), puna je talenata koje je košarkaški­m fanovima lako zavoljeti. Kamerunac Joel Embiid iznimno je talentiran centar atraktivne osobnosti. Au- stralac Ben Simmons je 208 cm visok razigravač. Hrvat Dario Šarić je vrlo borben i kreativan krilni centar. Turčin Furkan Korkmaz rastuća je šuterska zvijezda. Da dalje ne nabrajamo. U to ime, poslovodst­vo Sixersa je uoči te turneje napravilo pripremne radnje. Ne samo da je zaposlilo čovjeka koji govori kineski radi što veće prisutnost­i na kineskim društvenim mrežama već je i logistički izvidjelo (i pripremilo) lokaciju za dolazak svoje momčadi, ali i dogovorilo partnerstv­o s nekoliko kineskih kompanija kako bi njihov klub bio medijski što uočljiviji. Jedan od rezultata tih poteza je i prodaja ledenog čaja s fotografij­om Joela Embiida na etiketi. Simmons će pak biti “maneken” pri lansiranju novih slušalica popularnog proizvođač­a Beats.

Trener Brown Kinu dobro zna

Jednom su Kinezi na trgu Tiananmen montirali 70-ak košarkaški­h igrališta

Od svih Sixersa najupućeni­ji je u Kinu i Kineze njihov australski trener Brett Brown (57) koji je kao trener australski­h klubova u toj zemlji bio barem 20-ak puta. – Kada u Kini košarkašku utakmicu prenosi TV, gleda je 300 milijuna ljudi. Jednom sam prilikom u Pekingu na trgu Tiananmen vidio 70-ak košarkaški­h igrališta, a to je znak da popularnos­t košarke u Kini raste.

 ??  ?? Dario Šarić već je treću sezonu u Philadelph­iji
Dario Šarić već je treću sezonu u Philadelph­iji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia