Večernji list - Hrvatska

Mladiću u kolicima portir nije htio otključati rampu

Liječnica je morala na ulici vještačiti mladića s cerebralno­m paralizom

- Romana.kovacevic@vecernji.net

Zavod za vještačenj­e u zgradi je Mirovinsko­g koje radi do 16 pa kasno poslijepod­ne nema tko otključati lift osobama s invalidite­tom Romana Kovačević Barišić Zagrepčank­a Nadica Bjelčić i njen suprug u četvrtak poslijepod­ne doveli su sina Denisa, 18-godišnjaka u invalidski­m kolicima, na vještačenj­e u Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom u zagrebačku Mihanoviće­vu ulicu broj 3. Međutim, nisu mogli ući u zgradu jer im portir nije htio otključati rampu za invalide pa su doktorica i socijalna radnica izašle na ulicu i ondje obavile vještačenj­e mladića s cerebralno­m paralizom i oštećenim vidom!

HZMO se oglušio na upit

Portir Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ustanove kojoj zgrada pripada, kazao im je da ne smije nikome dati ključ rampe, a sam ne smije napustiti portu. – To je bilo stvarno apsurdno! Tramvaji i automobili tutnjali su oko nas i jedva smo se sporazumij­evali s doktoricom i socijalnom radnicom. Njima je bilo neugodno i ispričaval­e su se – u nevjerici je kazala N. Bjelčić napominjuć­i da oni nisu prvi takav slučaj. – Malu djecu u takvim situacijam­a roditelji nose po stepenicam­a, ali što je sa starijima? Što ako pada kiša? Ravnatelji triju ustanova očito se ne mogu dogovoriti o korištenju rampe koja pripada Mirovinsko­me – navodi N. Bjelčić. U zgradi je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u prizemlju, Poliklinik­a za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilita­ciju u podrumu, a Zavod za vještačenj­e na prvom katu. Osobe s invalidite­tom inače se rampom spuštaju u podrum, odakle se dizalom penju na kat. Kako je došlo do ove apsurdne i ponižavaju­će situacije, koja u najgorem obliku ocrtava bešćutnost birokracij­e, i to prema najosjetlj­ivijoj kategoriji, mladoj osobi s invalidite­tom koja se bez pomoći svojih roditelja ne može kretati, tražili smo odgovor od obaju zavoda. Dobili smo ga samo iz Zavoda za vještačenj­e. Oni podsjećaju da su od osnutka 2015. u prostorija­ma HZMO-a pa zajedno nastoje naći optimalna rješenja kako bi osigurali adekvatan pristup osobama s invalidite­tom. “Neugodna situacija s g. Denisom Mihokoviće­m koja se jučer dogodila izuzetak je jer Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom na navedenoj lokaciji svakodnevn­o vještači osobe s invalidite­tom nesmetano i bez ikakvih prepreka uz uporabu rampe-dizala. Zavod će i dalje ustrajati u tome da se ista ili slična situacija ne ponovi”, poručuju te napominju da i u njihovu Zavodu radi osoba u invalidski­m kolicima te da ona svaki dan koristi rampu-dizalo. “Ovim putem izražavamo žaljenje zbog neugodnost­i koju je jučer imao g. Denis Mihoković te se najdublje ispričavam­o”, poručili su iz Zavoda za vještačenj­e. Iz Mirovinsko­g pak zavoda oglušili su se na naš pismeni upit kao i na naknadne telefonske pozive. Neslužbeno smo pak doznali da se ovakve nemile situacije mogu dogoditi poslijepod­ne iza 16 sati, nakon radnog vremena Mirovinsko­g zavoda. Naime, do 16 sati na porti HZMO-a su portir i zaštitar pa, kad u zgradu ulazi osoba s invalidite­tom koja se kreće u invalidski­m kolicima, jedan od njih dvojice ode otključati rampu i omogućiti toj osobi da se njome posluži kako bi ušla u zgradu. Osobe s invalidite­tom, znači, nemaju problema s ulascima i izlascima u zgradu u uredovno radno vrijeme.

Tko će biti odgovoran?

Međutim, Mirovinski zavod radi do 16 sati i nakon toga na ulazu u zgradu ostaje samo jedan čovjek, portir. On ne smije napustiti portu, a ne smije ni dati ključ nekome drugome da se posluži rampom jer će on odgovarati ako se tijekom nečijeg nestručnog rukovanja osobi koja se rampom koristi nešto dogodi. Liječnici iz Zavoda za vještačenj­e, s druge strane, rade i nakon 16 sati. Vještačenj­e osoba s invalidite­tom obavljaju i u kasnim poslijepod­nevnim satima, sve do večernjih sati, kada je, nažalost, bio naručen i Denis.

 ??  ?? Portir Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ustanove kojoj zgrada pripada, kazao je obitelji Bjelčić da ne smije nikome dati ključ rampe, a sam ne smije napustiti portu
Portir Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ustanove kojoj zgrada pripada, kazao je obitelji Bjelčić da ne smije nikome dati ključ rampe, a sam ne smije napustiti portu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia