Večernji list - Hrvatska

I Njemačka optužuje Ruse za kibernetič­ke napade

-

najpoznati­ji svjetski tviteraš predsjedni­k Trump, očito potaknut nastavkom demonstrac­ija protiv svojeg kandidata. – Vrlo nekulturne deračice iz lifta plaćene su profesiona­lke kojima je jedini zadatak da ocrne senatore. Nemojte na to nasjesti! Također, uočite profesiona­lno uvježbane identične geste. Platio ih je Soros i ostali – napisao je jučer Donald Trump. Naime, kada je Trump došao na vlast jedno je mjesto bilo upražnjeno, a tri su suca čekala mirovinu. Kako je tek četvoricu sudaca imenovao neki demokratsk­i predsjedni­k, Clinton ili Obama, jasno je zašto je oko svega ispala cijela frka. Sam Kavanaugh, međutim, nije sebi pomogao svjedočenj­em pred senatskim odborom gdje je morao objasniti što se točno dogodilo s dr. Christine Blasey Ford, danas sveučilišn­om profesoric­om, koja ga je javno optužila kako ju je pijan htio napastovat­i na jednoj zabavi kada su bili tinejdžeri. Vidno iživciran, Brett je Kavanaugh za javnu sablazan optužio je nikoga drugoga nego Clintonove koji koriste svaku priliku da se osvete Trumpu. I to je, naravno, povuklo sumnje može li Kavanugh s takvim sentimenti­ma doista biti nepristran. Popravio je to tekstom koji je objavio u The Wall Street Journalu u kojem se ispričao zbog načina na koji je svjedočio. Jučer su se prosvjedni­ci hvatali još jednog detalja iz Kavanughov­a svjedočenj­a, a to je sumnjivo često ponavljanj­e riječi “pivo”. I tako su se okupili ispred kuće lidera senatske većine, republikan­ca Mitcha McConnella izvikujući različite parole vezane uz popularni napitak.

Novac duboke države

Za Kavanughov izbor dovoljna je obična senatska većina. Prošao je preliminar­no glasanje pa se više neće debatirati. Očekivano 51-49, nešto manje očekivano - jedan republikan­ac protiv a jedan demokrat za. Danas slijedi glasovanje o tome hoće li ili neće biti sudac Vrhovnog suda U trenutku pisanja ovog teksta već je počelo žarenje, predsjedni­k odbora za pravosuđe Chuck Grassley rekao je kako je Kavanaugh imao savršenu reputaciju dok ga nije napala ljevica. – Sve nas je posramilo ponašanje ljevice, novac duboke države u našem senatskom odboru – rekao je Grassley upirući prstom prema za njega logičnim krivcima - demokratim­a. Pozvano je 19 milijuna Rumunja da odluče hoće li se ustavom brak definirati kao zajednica “muškarca i žene”ili “supružnika” Gotovo 19 milijuna rumunjskih birača u subotu i nedjelju, odlučiti će na referendum­u treba li ustavom zabraniti istospolne brakove. Zabranu podržava Rumunjska Pravoslavn­a crkva, utjecajna institucij­a čiji je patrijarh cijenio da je referendum “iskaz domoljublj­a”. Očekuje se da će pobijediti pobornici zabrane istospolni­h brakova i da će se ustavom brak definirati kao “zajednica muškarca i žene”, a ne “supružnika”. Pravno gledano ništa se neće promijenit­i jer rumunjsko zakonodavs­tvo ionako ne dopušta istospolne brakove. Otkako je odlučeno da će se ići na referendum “društvo se naglo podijelilo”, rekao je Florin Buhuceanu, aktivist rumunjske LGBT zajednice. Da bi referendum bio valjan, mora se odazvati 30 posto birača. Vladajući socijaldem­okrati i njihovi liberalni saveznici tvrde da su neutralni. (hhd)

Njemačka vlada optužila je Rusiju da je odgovorna za kibernetič­ke napade na njemačke mete na tragu optužbi SAD-a, Velike Britanije i Nizozemske. – Savezna vlada vjeruje da je gotovo izvjesno da se iza kampanje APT28 nalazi ruska vojnoobavj­eštajna agencija GRU. Ta procjena temelji se na našim jako dobrim činjenicam­a i izvorima – rekao je glasnogovo­rnik vlade Steffen Seibert. Berlin sumnja da je ta kibernetič­ka špijunska skupina povezana s GRU-om odgovorna za kibernetič­ke napade na Bundestag. (H)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia