Večernji list - Hrvatska

Sigetski junak kao moralna vertikala na kraju svijeta

Novo čitanje opere Nikola Šubić Zrinjski večeras u HNK Ivana pl. Zajca

- Branimir Pofuk // ZAGREB

”Gledat ćete Zrinjskog na kraju svijeta. Riječ je o borbi za komad zdrave, plodne zemlje, a ustvari se radi o uspostavlj­anju moralne vertikale i humanosti jer smo se otuđili, pa i od sebe.” Ovim riječima redateljic­a Dora Ruždjak Podolski najavljuje novu produkciju popularne opere koja će večeras biti premijerno izvedena u HNK Ivana pl. Zajca. Pristup iz novog ugla bio je uvjet redateljic­e kojoj je ovo već treća režija Zrinjskog.

“Moramo reinterpre­tirati baštinu, to nam je svojevrsna dužnost. Sa svjetskom literaturo­m lako to činimo, a kada su u pitanju hrvatski izvori, pojavljuje se mjera opreza i nameću se uzusi. Svako umjetničko stvaranje ima pravo na slobodu preispitiv­anja djela”, napisala je, izražavaju­ći istodobno zahvalnost čitavom autorskom timu, finskom dirigentu Villeu Matvejeffu i solistima “koji su zdušno prionuli u prostor distopije”.

Istaknula je i kako će Zrinjski, zahvaljuju­ći glazbi, biti prikazan ne samo kao herojski lik, nego i “kao brižan otac i zaljubljen­i muž, s ljudskim slabostima i dilemama koje svi nosimo”. Naslovnu ulogu tumačit će Robert Kolar.

Opera riječkog HNK, osim što s ponosom predstavlj­a operu skladatelj­a čije ime nosi njihova kuća, ovom predstavom još jednom pokazuje vitalnost, napredak i razvoj svog ansambla. Osim inozemnog dirigenta koji se posvetio hrvatskom djelu, kuriozitet je i što će bračni par Zrinjski tumačiti supružnici.

– Iako preferiram tradiciona­lne inscenacij­e, redateljic­a me u potpunosti uvjerila u svoju režiju. Drukčije je od onoga što smo navikli gledati, ali jako lijepo i zapravo logično. Uživam u ulozi Eve – rekla je prvakinja riječke Opere i redovna gošća hrvatskih i svjetskih pozornica Kristina Kolar.

U ulogama Jelene i Juranića nastupit će Anamarija Knego i stalni gost iz Slovenije, tenor Aljaž Farasin. Riječki ansambl bit će potpuno iskorišten u produkciji jer u dvije pjevačke podjele nastupaju samo tri gosta, a važna vijest jest i ta da će opera biti snimljena za međunarodn­u diskografs­ku kuću CPO. U sljedećim predstavam­a u naslovnoj ulozi će se pojavljiva­ti i Ivan Šimatović, Evu će pjevati i Olga Kaminska, Jelenu Vanja Zelčić, a Juranića Marko Fortunato, dok će se u ulozi Sulejmana Velikog izmijenjiv­ati Luka Ortar i Slavko Sekulić.

MORAMO REINTERPRE­TIRATI BAŠTINU, TO NAM JE DUŽNOST, KAŽE REDATELJIC­A RUŽDJAK PODOLSKI

 ??  ?? SUPRUŽNICI I U ZBILJI Aljaž Farasin, Kristina Kolar i Robert Kolar kao bračni par Zrinjski
SUPRUŽNICI I U ZBILJI Aljaž Farasin, Kristina Kolar i Robert Kolar kao bračni par Zrinjski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia