Večernji list - Hrvatska

HTZ će izlagati na sajmu u Londonu s agencijom čiji vlasnici duguju milijune

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net

Krah jedne tvrtke kojoj ostaju dugovi i osnivanje nove, ničim opterećene tvrtke kćeri, praksa je koju hrvatski zakoni toleriraju, ali strancima nije simpatična. Štoviše, predstavni­ci britanske agencije One Traveller, kojoj je Kompas Zagreb ljetos ostao dužan, osim što poduzimaju sve legalne radnje za naplatu duga, imaju i neugodna pitanja za hrvatske turističke vlasti. Neshvatlji­vo im je da će na skoroj velikoj burzi turizma u Londonu u sklopu izložbenog prostora Hrvatske turističke zajednice nastupati Kompas Zagreb Cruise, koji s problemati­čnim Kompasom Zagreb povezuju vlasnici i, valjda da ne bude zabune, ista adresa.

Dvaput platili hotel

Britanci su se Ministarst­vu turizma i Hrvatskoj turističko­j zajednici prvi put obratili 14. te ponovno 17. listopada. U prvom pismu objašnjava­ju kako su Kompasu Zagreb platili za boravak skupine britanskih gostiju u Cavtatu, ali da taj novac nije proslijeđe­n hotelu, te da su sami još jednom podmirili račun od 15.000 eura. Iz One Travellera kažu i kako je Kompas Zagreb mnoge dobavljače ostavio u sličnim problemima (ukupna dugovanja se procjenjuj­u na milijune, op.a.), te da je Kompas Cruise na papiru nova tvrtka, ali da je posrijedi ista, ‘prerušena’ ekipa. Čude se Hrvatskoj turističko­j zajednici što pristaje s takvom tvrtkom nastupati u Londonu i tolerirati da ona predstavlj­a tako lijepu zemlju poštenih i vrijednih ljudi”. Za HTZ, međutim, nema ničeg spornog. Iz Glavnog ureda poručuju da je Kompas Cruise Zagreb prijavnicu uredno ispunio i dostavio u propisnim rokovima. “Također, ne postoji pravna osnova da se tvrtki Kompas Cruise Zagreb d.o.o., kao poslovnom subjektu koji nije povezan s trgovačkim društvom Kompas Zagreb d.d. kao što tu povezanost definiraju propisi o trgovačkim društvima, imputiraju na teret obveze koje prema partnerima ima Kompas Zagreb d.d.” kažu u HTZ-u.

Kad su počele blokade

Forma, očito, puno toga trpi, a njezine je nijanse teško pratiti i hrvatskoj javnosti, kamoli Britancima. Činjenice, međutim, govore da je dotad stabilni Kompas Zagreb prije godinu i pol kupio fond Matka Bolanče Inspire Fusion i da je Bolančino društvo Kreativni sistemi 11. srpnja ove godine s Ronaldom Reicherom osnovalo agenciju Kompas Cruise. U srpnju su krenule i prve blokade računa matičnog Kompasa, a to je bio i zadnji mjesec u kojem su zaposleni uredno dobili plaću. Zahtjev za pokretanje stečaja Kompasa Zagreb predan je 12. listopada. Taj dan Bolanča je otkrio i da je podnesena kaznena prijava DORH-u protiv bivših vlasnika zbog sumnje na računovods­tvenu prijevaru. Istog dana bivši su se vlasnici oglasili demantijem. U međuvremen­u mediji pišu i da je Kompas Zagreb navodno ugovorio samo 300.000 kuna za odštete umjesto zakonskih nekoliko milijuna. U tom slučaju većina putnika neće uspjeti povratiti svoj novac, o čemu bi pravorijek morala iznijeti i Turistička inspekcija.

 ??  ?? Kompasove poslovnice zatvorene su početkom ovog mjeseca
Kompasove poslovnice zatvorene su početkom ovog mjeseca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia