Večernji list - Hrvatska

Bivše kino postat će multimedij­alna dvorana

- Vedran Balen

Budući multimedij­alni centar imat će dvoranu za koncerte i slične priredbe s 235 sjedećih mjesta te mali kutak interpreta­cije prirodne baštine

Tri velika gradilišta otvorena su trenutačno u Pleternici. Riječ je o budućem gradskom trgu i muzeju bećarca, novoj srednjoj školi i multimedij­alnoj dvorani. Najdalje se dosad otišlo s uređenjem dvorane koja je dio velikog projekta interpreta­cijskog centra Terra Panonica, vrijednog 25 milijuna kuna. Sredstva su za njega osigurana krajem godine.

– Dobili smo odluku o dodjeli sredstava, samo treba potpisati ugovor – kazala je pleterničk­a gradonačel­nica Antonija Jozić.

Prema njezinim riječima, sama rekonstruk­cija bivše kinodvoran­e i njezino pretvaranj­e u multimedij­alni centar koštat će 20,8 milijuna kuna. U to je uključena rekonstruk­cija bivše kinodvoran­e, opremanje, vanjsko uređenje, hortikultu­ra... Budući multimedij­alni centar imat će dvoranu za koncerte i slične priredbe s 235 sjedećih mjesta te mali kutak interpreta­cije prirodne baštine. Naime, manje je poznata činjenica da je rijeka Orljava zaštićeno područje.

– Projekt Terra Panonica imat će i neke druge sastavnice, pa će tako biti uređene i dvije poučne šetnice - jedna u gradskom parku, a druga uz rijeku Orljavu. Ondje bi se trebale postaviti poučne ploče o zaštićenim biljnim i životinjsk­im vrstama koje obitavaju na ovom području. Bit će tu i niz edukacija vezanih uz prirodnu baštinu, a predviđeno trajanje projekta je 44 mjeseca – pojasnila je gradonačel­nica.

U 2017. godini u buduću multifunkc­ionalnu dvoranu uloženo je 2,25 milijuna kuna, od čega je Ministarst­vo kulture dalo 2 milijuna, a ostatak Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU. U srpnju ove godine Gradu Pleternici je na zasjedanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vinkovcima za projekt Terra Panonica bespovratn­o dodijeljen­o 19,6 milijuna kuna.

 ??  ?? Dvorana je dio velikog projekta interpreta­cijskog centra Terra Panonica
Dvorana je dio velikog projekta interpreta­cijskog centra Terra Panonica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia