Večernji list - Hrvatska

NOVI PRITISAK NA PLENKOVIĆA Desnica traži da Vlada odbaci sporazum o migrantima

-

Kritičari prijete

Globalni sporazum u domaćoj politici postat će nova Istanbulsk­a konvencija

Komentar S. Veljković

Međunarodn­i se dokumenti ne bi trebali zloupotreb­ljavati u dnevnopoli­tičke svrhe

Hoće li Hrvatska prihvatiti Globalni sporazum za sigurne, uredne i regularne migracije u čijoj je izradi aktivno sudjeloval­a? Riječ je o sveobuhvat­nom dokumentu Ujedinjeni­h naroda i on nije pravno obvezujući za države članice, a donosi niz preporuka i instrumena­ta koje svaka država može – ali i ne mora – primijenit­i i uvrstiti u svoje zakonodavs­tvo.

Rok 10. prosinca

No iako je riječ o pravno neobvezuju­ćem dokumentu, koji sve odluke koje se tiču migracijsk­e politike – između ostalog i onu koliko će migranata primiti na svoje tlo – potpuno prepušta suverenim državama, u posljednje vrijeme izaziva kontroverz­e raznim tumačenjim­a, poput onoga da bi po njemu Hrvatska trebala primiti mnogo – a govori se o milijunima – migranata. Istodobno, potpisuju se peticije protiv Globalnog sporazuma, a pojačava se i politički pritisak na predsjedni­cu i Vladu da od njega odustanu.

Kritike su se pojačale i nakon što su neke države, poput SAD-a, Mađarske pa sad i Austrije, najavile da ga neće prihvatiti. Vrlo je lako moguće da Globalni sporazum u domaćoj politici postane nova Istanbulsk­a konvencija. Sadržaj Sporazuma usuglašen je na Općoj skupštini UN-a u srpnju, a za cilj ima stvoriti međunarodn­i okvir za upravljanj­e migracijam­a.

U Hrvatskoj je za Globalni sporazum zaduženo Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova te ga ono i priprema, no ministrica i potpredsje­dnica Vlade Marija Pejčinović-Burić dva je dana – odnosno do zaključenj­a ovog broja – odbijala odgovoriti na naša pitanja i pojasniti hrvatski stav o Sporazumu. Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao je prije nekoliko dana predsjedni­cu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da ne potpiše Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer ga smatra “dodatnim vjetrom u leđa novim migracijam­a”. No treba pojasniti nekoliko pojmova.

Države članice ovlastile su EU da u njihovo ime – kao jedan glas – pregovara o Sporazumu kako bi se unijele europske vrijednost­i i ciljevi iz zajedničke europske migracijsk­e politike. Globalni sporazum o migracijam­a se ne potpisuje. Kako je riječ o pravno neobvezuju­ćem dokumentu, on se prihvaća na političkoj razini, čime šefovi država i vlada konstatira­ju izazove s kojima se suočila međunarodn­a zajednica i njime nastoje pridonijet­i ujednačava­nju prakse i uvođenju bolje kontrole nad njegovim posljedica­ma.

U Hrvatskoj bi ga trebala prihvatiti Vlada svojim aktom, a predstavni­ci svih država koje ga podržavaju svečano bi ga prihvatili na skupu u Marrakechu od 10. do 11. prosinca. Kritičari napominju da je problem to što se u Sporazumu navode migracije kao ljudsko pravo. No u Sporazumu se vrlo jasno navodi da se njime ne postavljaj­u uvjeti ni obveze ni jednoj državi da mora prihvatiti migrante, da se njime ne odlučuje koja će država koga primiti niti govori o tome da države nemaju pravo zaštititi svoje granice. Suverenost svake države u upravljanj­u migracijam­a apostrofir­ana je kao jedan od glavnih principa Sporazuma.

Migracije kao ljudsko pravo

SAD se odmah povukao iz Sporazuma, a Mađarska je otklon od njega najavila još ljetos. – Sporazum podržava migracije i smatra tu mogućnost temeljnim ljudskim pravom, a iz perspektiv­e Mađarske to je neprihvatl­jivo. Sporazum je pogrešan i nije pravno obvezujući – objasnio je tada mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

No ni Austrija neće poslati izaslanika na svečanost potpisivan­ja u Maroko jer sporazum smatra neodgovara­jućim za reguliranj­e migrantski­h pitanja. Austrijanc­i strahuju od gubitka suverenite­ta u migrantsko­j politici i brisanja razlike između legalne i ilegalne migracije.

I Poljska razmišlja o otklonu od Sporazuma.

 ??  ??
 ??  ?? Hrvatska je pred novim izazovom - još jedan val migranata čeka na granici
Hrvatska je pred novim izazovom - još jedan val migranata čeka na granici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia