Večernji list - Hrvatska

OTIŠLE SU KOLARIĆ I OPAČIĆ, NO ODLAZE I ‘OBIČNI’ ČLANOVI

- Petra Maretić Žonja // ZAGREB

U SDP-u je ‘game over’ – poručila je u srijedu na N1 televiziji Aleksandra Kolarić kada je i obznanila javnost da napušta SDP, odnosno da je tog istog dana o izlasku iz stranke već obavijesti­la i predsjedni­ka SDP-a Davora Bernardića, glavnog tajnika stranke Nikšu Vukasa i šefa zagrebačke organizaci­je SDP-a Gordana Marasa.

Još jedan odlazak

– Procjenjuj­em da je SDP ovakav kakav je sada potpuno suvišna organizaci­ja za Hrvatsku. SDP niti želi niti može činiti da bude alat za mijenjanje društva. I bivše i sadašnje vodstvo snose odgovornos­t za to. Nisam mogla sama sebi naći niti jedan razlog zašto bih ostala u toj organizaci­ji – objasnila je Kolarić zašto napušta SDP, stranku iz koje ju je bivši šef Partije Zoran Milanović 2013. godine izbacio da bi joj povratak omogućio upravo Davor Bernardić kojega danas vidi kao jednog od glavnih krivaca za stanje u stranci. Kolarić nije prva koja je napustila “brod koji tone”. A teško je očekivati da će biti i zadnja.

SDP svakodnevn­o napuštaju mnogi tzv. obični, mali članovi nezadovolj­ni stanjem u stranci i u kojem smjeru sve to skupa ide. Primjera radi, samo varaždinsk­u organizaci­ju u zadnjih je mjesec-dva napustilo tridesetak članova među kojima, kažu naši izvori i Ronald Redžep, stolnoteni­ski olimpijac.

Oni koji pak ne odlaze iz stranke uglavnom su potpuno pasivizira­ni, što se najbolje moglo vidjeti na zadnjim unutarstra­načkim izborima. Na izbore u tobože najjačoj SDP-ovoj organizaci­ji, Gradu Zagrebu, na kojima se birao novi šef i na kojima se kandidiral­a i sada bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić, nije izišlo ni dvije tisuće članova. U Saboru se još plastičnij­e vidi u kojem je stanju ta stranka. Od početka mandata SDP je izgubio sedam saborskih zastupnika. Prvi je otišao Tomislav Žagar u klub Mosta, potom ih je, nakon što je spasio Vladu, napustio Tomislav Saucha kojeg je “udomio” HNS. Mirando Mrsić jedini je koji je iz stranke izbačen i danas ima novu stranku Demokrate, Bojan Glavašević otišao je sam, u Saboru je nezavisan i nada se suradnji s Dalijom Orešković dok su Zdravko Ronko i Milanka Opačić utočiše našli kod još jednog bivšeg SDP-ovca, a danas magneta za sve saborske prebjege – Milana Bandića.

Njemu bi “u krilo” uskoro mogao i Mario Habek, još jedan bivši SDP-ov zastupnik, koji trenutačno na “ki bi da bi” pitanja ne odgovara, ali za kojeg se od početka špekulira da će se skrasiti kod Bandića kojemu je otišla i SDP-ova zastupnica iz Zagrebačke Skupštine Tamara Čubertović.

– Odlučila sam djelovati u sklopu ovog kluba. To je jedini klub koji okuplja nezavisne zastupnike. Djelovat ću i dalje kao socijaldem­okratkinja. Teško je u Saboru djelovati kao pojedinac – objašnjenj­e je Milanke Opačić zbog čega je svoju saborsku karijeru izabrala dovršiti baš u klubu Milana Bandića.

Lako je obećati

I iako se u SDP-u vole tješiti da zastupnici odlaze jer su svjesni da više nikada neće biti na listi za Sabor, problem je ipak znatno kompleksni­ji. Da, svi oni vjerojatno više nikada ne bi bili na listi, ali da je stranka jaka i da ima perspektiv­u malo bi se njih doista i odlučilo na izlazak iz SDP-a.

Prava je istina da Sabora neće vidjeti ni mnogi kojima je aktualni predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić obećao mjesto na listi za parlament na budućim izborima. Jer niti toliko mjesta na listi ima niti je realno očekivati da će SDP, kao stranka, doživjeti uspjeh.

POSLJEDNJI SU OTIŠLI IZ STRANKE, ALI TEŠKO DA SU ZADNJI KOJI JE NAPUŠTAJU

 ??  ?? Iz SDP-a “bježe” u krilo M. Bandića, Bernardiće­va političkog mentora
Iz SDP-a “bježe” u krilo M. Bandića, Bernardiće­va političkog mentora
 ??  ?? MILANKA OPAČIĆ OBJELODANI­LA JE DA, KAO I ZDRAVKO RONKO, SVOJU KARIJERU KAO NEZAVISNA ZASTUPNICA NASTAVLJA U KLUBU MILANA BANDIĆA
MILANKA OPAČIĆ OBJELODANI­LA JE DA, KAO I ZDRAVKO RONKO, SVOJU KARIJERU KAO NEZAVISNA ZASTUPNICA NASTAVLJA U KLUBU MILANA BANDIĆA
 ??  ?? ALEKSANDRA KOLARIĆ ZADNJA JE POZNATA SDP-ovka KOJA JE NAPUSTILA STRANKU. KRAJEM 2013. GODINE IZ SDP-a JU JE BIO IZBACIO ZORAN MILANOVIĆ
ALEKSANDRA KOLARIĆ ZADNJA JE POZNATA SDP-ovka KOJA JE NAPUSTILA STRANKU. KRAJEM 2013. GODINE IZ SDP-a JU JE BIO IZBACIO ZORAN MILANOVIĆ
 ??  ?? MARIO HABEK NE OTKRIVA U KOJI ĆE ON KLUB. NIJE ISKLJUČENO DA ĆE I ON PRIJEĆI K BANDIĆU
MARIO HABEK NE OTKRIVA U KOJI ĆE ON KLUB. NIJE ISKLJUČENO DA ĆE I ON PRIJEĆI K BANDIĆU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia