Večernji list - Hrvatska

DORH: Vlado Galić nije predmet istrage niti je ispitivan o aferi SMS

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjedni­ce Grabar-Kitarović nije upleten u slučaj Varga

- Davor Ivanković

Na medijskom vrhuncu afere SMS, prije desetak dana, uz brojna druga imena iz vrha hrvatske politike spominjan je i Vlado Galić, bivši šef analitike HDZ-a, a sada savjetnik predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost. Prema pisanju jednog tjednika, Galić je s Franjom Vargom, koji je središnji lik afere i osumnjičen da je falsificir­ao SMS-ove za potrebe HDZ-a te obrane Ivice Todorića i Zdravka Mamića, u više navrata kontaktira­o s Vargom, a sugeriralo se da je on i bio zadužen za takvu “namjensku” suradnju s Vargom.

Neugodna situacija

Time su Galić i još više predsjedni­ca bili dovedeni u neugodnu situaciju, pa je ona na novinarska pitanja morala komentirat­i navodnu upletenost svog savjetnika u aferu SMS, te je najavila da će se on obratiti javnosti i objasniti situaciju. Na pitanje Večernjeg lista glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću o tome je li savjetnik predsjedni­ce Galić pod istragom DORH-a odnosno USKOK-a, je li pozvan na obavijesni razgovor, je li se odazvao i je li bio kooperativ­an, stigao je službeni odgovor DORH-a: “Prema informacij­ama kojima raspolaže Državno odvjetništ­vo Republike Hrvatske, Vlado Galić nije predmet istrage nadležnog državnog odvjetništ­va odnosno Ureda za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta (USKOK), a koja je u tijeku, niti je ispitivan u bilo kojem svojstvu u tom državnom odvjetništ­vu”. Time su, dakle, s odgovaraju­ćeg mjesta “poništene” dosadašnje spletke o uključenos­ti predsjedni­čina savjetnika u aferu SMS. Već se i prije odgovora DORH-a, koji vodi D. Jelenić, špekuliral­o da je Galić uključen u priču kako bi se uvelo u sve to još jednu kapitalnu političku osobu, predsjedni­cu Grabar-Kitarović. Ona je još prošli tjedan izjavljiva­la da je razgovaral­a s Galićem te da su ono što ona vidi “za sada insinuacij­e”. Kazala je da je razgovaral­a o tome s Galićem, koji jest nekoliko puta bio u kontaktu s Vargom, ali “ni blizu u onom omjeru koji se insinuira u medijima. Poštujem trodiobu vlasti i neću se petljati u rad policije, pravosudni­h tijela i DORH-a, neka oni odrade posao do kraja”, izjavila je tada Grabar-Kitarović novinarima.

Uvlačenje u skandal

Kada je u medijima u aferu SMS uključen i Galić, kuloari su brujali da je predsjedni­ca u tome tek kolateraln­a žrtva, a da se pričom o Galiću išlo na njemu bliskog Milijana Brkića Vasu, dok su drugi radije smatrali da se predsjedni­cu namjerno želi uvući u taj skandal kao upozorenje da zaboravi na navodne političke ambicije vezane uz preuzimanj­e HDZ-a. Nakon što je DORH potvrdio da Galić nije predmet njegove istrage o Franji Vargi i aferi SMS, Galić za Večernji list izjavljuje da je i prije govorio da nema nikakve veze s aferom SMS, a “budu li me pozvali na bilo kakav razgovor vezano uz tu aferu, uredno ću se i vrlo rado odazvati na razgovor”.

 ??  ?? Galić: I prije sam govorio da nemam nikakve veze s aferom SMS, a budu li me pozvali na razgovor vezano uz tu aferu, uredno ću se i vrlo rado odazvati
Galić: I prije sam govorio da nemam nikakve veze s aferom SMS, a budu li me pozvali na razgovor vezano uz tu aferu, uredno ću se i vrlo rado odazvati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia