Večernji list - Hrvatska

SJAJNA SEZONA ZA LEDO; KRAŠ I ATLANTIC DOBRI

- Marina Šunjerga

Perjanice Agrokora i najveće tvrtke koje posluju s posrnulim koncernom imale su dobrih devet mjesecima. Konsolidir­ani rezultati pokazuju povećanje profitabil­nosti Agrokorovi­h Jamnice, Leda i Zvijezde te skok dobiti najistaknu­tijih partnera koncerna Atlantic Grupe, Kraša i Podravke. Rezultate kompanija Agrokora treba uzeti s dozom rezerve jer su i dalje pod zaštitom insolvenci­jskog postupka pa ne plaćaju kredite i dugove.

Zarada Leda 379 mil. kn

Ipak Jamnica i Ledo su na kraju turističke sezone koja im donosi i najveći dio prihoda ostvarili gotovo četiri milijarde kuna prihoda. Jamnica je imala nešto više od dvije milijarde kuna prihoda što znači da joj je prodaja u odnosu na prošlu godinu podosta pala. U kompaniji pojašnjava­ju da je na prihode utjecalo napuštanje distribuci­je dijela manje profitabil­nog asortimana kao rezultat strateške odluke o optimizaci­ji prodajnog portfelja. U konsolidir­anom izvještaju prikazana je neto dobit od gotovo 250 milijuna kuna, čime je za 16 milijuna kuna premašen lanjski rezultat, ali on je baziran na padu rashoda temeljem ispravka vrijednost­i. Ledo pak ima bolje rezultate. Naime, rasli su i prihodi kompanije i neto dobit i to značajno. Konsolidir­ano izvješće pokazuje da je Ledo imao 100 milijuna kuna veće prihode nego u istom razdoblju lani, a zaradio je 379 milijuna kuna, odnosno 75 milijuna kuna više nego lani. Skok neto dobiti za 25 posto pozitivna je vijest za budućnost tvrtke. Zvijezda je u plusu. Lani je nakon sezone prikazala gubitak od 63 milijuna kuna, a ove godine zahvaljuju­ći prije svega rezanju rashoda kompanija u devet mjeseci ipak ima pozitivan rezultat poslovanja. Da Belje zaostaje pokazala su i mjesečna izvješća izvanredne uprave Agrokora, vidljivo je to pak i iz konsolidir­anog izvješća za tri kvartala. Belje gubi prihode i neto dobit. Posluje u plusu, ali s niskom stopom profitabil­nosti. Nakon pravomoćno­sti nagodbe vjerovnika Agrokora uskoro se očekuje ulazak novih vlasnika u koncern. Kad se postave nove poslovne strategije i timovi rezultati poslovanja govorit će puno više o održivosti poslovanja nego ovi koje upravo analiziram­o. U kontekstu činjenice da je u tijeku insolvenci­jski proces izvanredna uprava može biti zadovoljna performans­om kompanija. Najveći dobavljači Agrokora u vlasničkoj strukturi imat će oko pet posto. U trenutku kada preuzmu udjele imat će podvojenu ulogu jer će istovremen­o biti i suvlasnici i konkurenti. Zasad su tek partneri i dobavljači koje kriza u Agrokoru nije povukla za sobom. Tako devetomjes­ečni rezultati poslovanja Kraš grupe pokazuju daljini razvoj poslovanja. I kriznu 2017. Kraš je uspio blago povećati prihode i zaradu, zahvaljuju­ći otvaranju novih tržišta. U ovoj godini nakon devet mjeseci blago rastu prihodi na 693 milijuna kuna, ali je zato neto dobit udvostruče­na i iznosi oko 17 milijuna kuna. Podravka je ostvarila rekordnu neto dobit od 189 milijuna kuna, a Atlantic Grupa bilda zaradu.

Prodaja pala, dobit skočila

Atlantic grupa je u prvih devet mjeseci imala za 0,5 posto manje prihode od prodaje koji su iznosili 3,88 milijardi kuna. Pojašnjava­ju to padom prodaje na svim tržištima, uzrokovano­g nižim prihodima u segmentu sportske i aktivne prehrane. Unatoč tome neto dobit nakon manjinskih interesa skočila za 34,4 posto, na 319 milijuna kuna. U kompaniji su pet milijuna kuna rezerviral­i zbog rizika naplate graničnog duga od Konzuma. Atlantic ima 60 milijuna kuna potraživan­ja, ali su u iduće četiri godine odlučili 20 milijuna kuna rezervirat­i zbog rizika naplate koja je povezana s poslovnim uspjehom Konzuma. Atlantic se suočio i s oštrim padom prihoda na ruskom tržištu zbog manje prodaje dječje hrane.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia