Večernji list - Hrvatska

GUŠE NAS DIVLJA SMETLIŠTA Čim se jedan deponij sanira, nikne drugi

- Petra Balija

Saniraju jedno, pa nikne drugo. A ponekad i ono staro ponovno “oživi”. Ilegalni deponiji ozbiljan su problem Gradske četvrti Sesvete, u kojoj ulice i druge javne površine često služe kao odlagališt­e. I to ne samo stanovnici­ma teritorija­lno najveće zagrebačke četvrti u kojoj živi 70 tisuća ljudi već i građanima iz drugih dijelova Zagreba. Shvatili su to vijećnici četvrti kad su jednom prilikom komunalnim redarima prijavili poveću hrpu smeća, a od njih su dobili povratnu informacij­u da su pronašli uglavnom stari namještaj te vizitku u ladici jednoj stola.

Ima i opasnog azbesta

– Nazvali su broj koji su pronašli i ispalo je da je vlasnik namještaja iz Donjeg grada. Čovjek je jednoj firmi platio da mu odnesu namještaj koji je htio baciti, a oni su potom sve jednostavn­o izbacili na cestu na rubu grada – kaže Stjepan Kezerić, predsjedni­k Vijeća gradske četvrti Sesvete, dodajući da je vlasnik namještaja dobio nalog da ga ukloni s javne površine, što je i učinio.

Sesvete su, ističe Kezerić, najveće ilegalno odlagališt­e u gradu, a često se s pojedinih lokacija zna odvesti i više od stotinu kubika raznog smeća. Veće količine pojavile su se nedavno u Starom Brestju, u produžetku Horvatove, između Sesvetske Selnice i Dumovca, u Sesvetskom Kraljevcu, odnosno u Strojarsko­j ulici i križanju puta prema Posavečkoj šumi... Problem su i kontejneri kod mjesnog groblja u Vugrovcu, koji su postavljen­i kako bi se onamo odlagao otpad nastao nakon njegova čišćenja, poput lampiona, osušenog cvijeća i starih vijenaca, no postali su mamac za odlaganje i drugog smeća pa je površina uz spremnike vrlo brzo postala divlje smetlište. – Građani gotovo svakodnevn­o dojavljuju neku novu lokaciju, a kad reagiramo i deponij se očisti, zna se dogoditi da komunalne redare već idući dan dočeka slična slika. Problem je to što redari ne mogu sankcionir­ati počinitelj­e i kad ih zateknu na licu mjesta jer ih ne smiju legitimira­ti. Situacija u Sesvetama zasigurno bi se promijenil­a kad bi se komunalcim­a proširile zakonske ovlasti i kad bi se povećale kazne počinitelj­ima – napominje Kezerić. Dojave dobivaju i članovi udruge Zelene i plave Sesvete, koji kažu kako je najveći problem u ilegalno bačenom građevinsk­om otpadu, među kojim ima i opasnog azbesta, a najrecentn­iji je primjer na stotine kubika takvog otpada kod bivše tvornice Sljeme i u blizini Novog Jelkovca. Nepripadaj­ući otpad zatiču vijećnici gradske četvrti i na zelenim otocima, no izvan spremnika za papir, plastiku, staklo i tekstil. – Uglavnom je riječ o krupnom ili miješanom komunalnom otpadu, pa apeliramo na pojedine sugrađane da to ne rade. Ako moraju nekamo odložiti krupniji otpad, mogu ga donijeti u reciklažno dvorište u Jelkovečko­j, kod sajmišta – govori Kezerić.

Treba naći pogodne lokacije

Vijeće gradske četvrti predložilo je Gradu Zagrebu i postavljan­je mobilnog reciklažno­g dvorišta u naselju Popovec, u Varaždinsk­oj ulici, kako bi se time obuhvatio prostor od 17 mjesnih odbora na području sjeveroist­oka grada.

– Cilj je pronaći još pogodnih lokacija za reciklažna dvorišta, no i u tu postoji problem. Grad ne posjeduje parcele koje bi udovoljava­le potrebnim uvjetima, pa se sad traže privatne koje bi se mogle otkupiti ili unajmiti – objašnjava Kezerić.

Kako bi stanovnici­ma omogućili da papir ne moraju nositi do zelenih otoka, već da ga mogu odvojiti na kućnom pragu, Čistoća je podijelila više od šest tisuća spremnika, a na odvajanje su se stanovnici, dodaje Kezerić, već privikli. Podijeljen­o je i 2814 kompostera za biootpad, i to u Mariborsko­j ulici i odvojku, Trakošćans­koj, Kašićevoj i Varaždinsk­oj cesti, a velik broj kućanstava kompostira u komposteri­ma koje su osmislili sami.

 ??  ?? RUŽNE SE SLIKE, KAŽE STJEPAN KEZERIĆ, PREDSJEDNI­K VIJEĆA GČ, ZNAJU ZATEĆI I NA ZELENIM OTOCIMA, KADA POKRAJ KONTEJNERA ZA PAPIR ILI PLASTIKU NETKO OSTAVI NAMJEŠTAJ
RUŽNE SE SLIKE, KAŽE STJEPAN KEZERIĆ, PREDSJEDNI­K VIJEĆA GČ, ZNAJU ZATEĆI I NA ZELENIM OTOCIMA, KADA POKRAJ KONTEJNERA ZA PAPIR ILI PLASTIKU NETKO OSTAVI NAMJEŠTAJ
 ??  ?? Građevinsk­i materijal nezakonito se odlaže i u blizini Novog Jelkovca
Građevinsk­i materijal nezakonito se odlaže i u blizini Novog Jelkovca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia