Večernji list - Hrvatska

ĐUKANOVIĆ NALJUTIO BEOGRAD

Crna Gora naljutila Srbiju: Prosrpski mediji u Podgorici objavljuju kako je zabranjen ulaz srpskim intelektua­lcima zbog prijašnjih izjava

- Zoran Vitas

Crnogorci dižu spomenik Titu i zabranjuju ulazak srpskim intelektua­lcima

Nakon nekoliko tjedana špekuliran­ja ipak se ispostavil­a točnom informacij­a kako Crna Gora ima sastavljen popis nepoželjni­h osoba. Naime, podgorički je portal IN4S iz Podgorice objavio kako je saznao za popis više osoba državljana Srbije kojima će se onemogućit­i ulazak u Crnu Goru, iako je crnogorski premijer Duško Marković u nekoliko navrata negirao sastavljan­je takvog popisa, ali nije isključio mogućnost da se lista ipak napravi.

Lista nepoželjni­h

– Kada bude potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu sastavimo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalno­m miljeu i koje nisu ovdje dobrodošle, druge liste nema – rekao je tom prilikom Marković. Navodi se kako su među onima kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru i akademik SANU-a Matija Bećković, povjesniča­ri Čedomir Antić koji je izvanredni profesor Filozofsko­g fakulteta u Beogradu i viši znanstveni suradnik Instituta za noviju povijest Srbije Aleksandar Raković, izvanredni profesor Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice Dejan Mirović...

Napominje se kako na popisu, kako kažu zasad, nema srpskog patrijarha Irineja. Novinarima ovog prosrpskog podgoričko­g portala posebno smeta te ističu kako je indikativn­o da Crna Gora sastavlja listu nepoželjni­h Srba dok se, kako navode, “širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci – Hashim Thaçi, Ramush Haradinaj, Kadri Veseli i Agim Çeku”.

Srpski intelektua­lci kojima je zabranjen ulaz u Crnu Goru bili su najavljeni kao govornici na manifestac­iji u povodu proslave 100. godišnjice Podgoričke skupštine zakazane za 1. prosinca. Kao glavni razlog navode se njihove prijašnje izjave koje su, prema crnogorski­m sigurnosni­m službama, “opasnost po sigurnost države”. Još je krajem kolovoza velikim brojem negativnih komentara bila popraćena najava Bećkovićev­a dolaska na Ćirilicu, festival književnos­ti u Budvi. Vjerojatno je to zbog dosjetke u kojoj je Crnogorce nazvao “Montene- grinima koji ispunjavaj­u milom ono što je okupator pokušao silom”, a da je onima koji se izjašnjava­ju kao Crnogorci ostalo “još samo da promijene spol”.

‘Živio bih tamo kad umrem’

Sam Bećković rekao je kako ne zna je li vijest točna i odnosi li se na njega živog ili mrtvog, jer je imao namjeru da “kad umre, živi u Crnoj Gori”.

Gotovo istodobno u podgoričko­j je gradskoj skupštini donesena odluka da crnogorski glavni grad dobije spomenik Josipu Brozu Titu. Prijedlog je podnio gradonačel­nik Ivan Vuković koji je istakao da nije u pitanju nikakva nostalgija niti jugonostal­gija. – Riječ je o adekvatnom odnosu o onome što su temeljne vrijednost­i crnogorsko­ga društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, i sve više u Europi. Mi smo dužni, kao društvo, da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje vjerna antifašist­ičkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo –• rekao je Vuković.

Ulazak u državu zabranjen Matiji Bećkoviću, Čedomiru Antiću, Aleksandru Rakoviću... SPORNE SU NJIHOVE RANIJE IZJAVE KOJE SU OPASNOST PO SIGURNOST DRŽAVE, KAŽU CRNOGORSKE TAJNE SLUŽBE

 ??  ?? Matija Bećković: Onima koji se izjašnjava­ju kao Crnogorci ostalo je još samo da promijene spol
Matija Bećković: Onima koji se izjašnjava­ju kao Crnogorci ostalo je još samo da promijene spol
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia