Večernji list - Hrvatska

Intervju: Ante Žigman, šef Hanfe

Tehnološki napredak ne može se zaustaviti, no tko kupuje preko blockchain­a, mora preuzeti i rizike, kaže Ante Žigman, šef Hanfe

- Ljubica Gatarić

Hrvati su dosad u kriptovalu­te uložili 300 milijuna kuna

Ni hrvatski ulagači nisu odoljeli izazovima koji su došli s modernom tehnologij­om i kriptovalu­tama te se vjeruje da su njihova ulaganja u virtualne valute premašila nekoliko stotina milijuna kuna. Kakve rizike takve investicij­e nose i što možemo očekivati u budućnosti, objašnjava Ante Žigman, predsjedni­k Upravnog vijeća Hanfe, države agencije koja je zadužena za nadzor financijsk­ih usluga.

Koliko je teško tržište kriptovalu­ta u Hrvatskoj?

Ne postoje službeni podaci koji bi nam mogli dati pouzdan uvid u to koliko je „teško“cjelokupno tržište. Iz javno dostupnih informacij­a vidljivo je da je određen broj osoba s područja Republike Hrvatske u 2017. i 2018. prikupio sredstva putem inicijalne ponude kriptovalu­ta – ICO-a, što je u određenom trenutku prelazilo protuvrije­dnost od nekoliko milijuna, ako ne i više od 10 milijuna američkih dolara. Ipak, s obzirom na iznimno visoku volatilnos­t kriptotrži­šta i nepostojan­ja obveze transparen­tnosti, ne može se pouzdano znati koliko prikupljen­ih sredstava takvi subjekti drže, kako ih troše, odnosno po kojoj vrijednost­i su kriptovalu­te prebacival­i ili ih prebacuju u valute kao što su kuna, dolar ili euro. Zbog svega toga ne možemo ni sa sigurnošću znati koliko je tako prikupljen­ih sredstava uloženo na području Hrvatske. Osim toga, vidljivo je i to da neke osobe s područja RH nisu uspjele u pokušaju prikupljan­ja određenih sredstava putem ICO-a, na primjer CookUp.

Osim toga, možemo primijetit­i postojanje takozvanog mjenjačkog tržišta, gdje je samo jedan subjekt 2017. zaključio godinu s više od 200 milijuna kuna prihoda. Na području Hrvatske vjerojatno postoje subjekti koji se kao privatne osobe, ali i ozbiljniji poslovni pothvati, bave takozvanim rudarenjem kriptovalu­ta, no o kojem se volumenu radi, teško je procijenit­i.

Zbog svega navedenoga cijeli opseg ulaganja hrvatskih građana u kriptovalu­te, bilo ono špekulativ­no ili radi razvoja određenih projekata, nije moguće pouzdano izračunati, ali na temelju javno dostupnih podataka naša je procjena da je u 2017. taj iznos premašio 300 milijuna kuna.

Postoji li potreba za dodatnom regulacijo­m, kako Hanfa može djelovati?

Hanfa u ovom trenutku može djelovati samo u odnosu na financijsk­e instrument­e, odnosno vrijednosn­e papire, i to sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala.

Važno je napomenuti kako su ti pojmovi preuzeti iz direktive MiFID II, odnosno u najbitnije­m djelu ujednačeni na razini Europske unije. Zbog toga Hanfa aktivno sudjeluje u ujednačava­nju stavova s ostalim regulatori­ma i Europskim nadzornim tijelom za vrijednosn­e papire i tržišta kapitala (ESMA).

Može se očekivati da će se do kraja godine formirati ujednačen stav, nakon čega će se moći preciznije govoriti o daljnjim koracima. Na regulatori­ma i eventualno­j regulativi je da ne koči razvoj, ali ni da dopušta nezakonito postupanje ili ostvarivan­je različitih rizika. To je stav koji je, primjerice, zauzela Francuska tijekom javne rasprave koja je tamo provedena s obzirom na reguliranj­e kriptovalu­ta.

Kako biste definirali blockchain tehnologij­u, što nam ona donosi?

Blockchain ili, možda bolje, tehnologij­a distribuir­anog zapisa (DLT) obećava, kako joj samo ime kaže, određenu razinu decentrali­zacije u funkcionir­anju do sada centralizi­ranih sustava. Njezini zagovornic­i uglavnom smatraju da će učiniti cijeli financijsk­i sustav efikasniji­m i pristupačn­ijim za korisnike, dok protivnici govore o špekulativ­nom karakteru i neostvariv­osti, pa čak i opasnosti takvih ideja. Važno je napomenuti da su veći regulatori uglavnom zauzeli neutralan stav naspram same tehnologij­e – ističu rizike i poduzimaju mjere protiv nezakoniti­h postupanja, ali naglašavaj­u nužnost da se ostavi prostor za razvoj DLT ekosustava i otvaraju dijalog s njegovim sudionicim­a.

Što su tokeni, kako uopće sudionik u tom lancu može biti siguran da neće biti prevaren?

Tokene se uglavnom definira kao decentrali­zirani i kriptograf­ski osigurani prikaz određenog skupa prava. Jednostavn­ije rečeno, gleda ih se kao neku vrstu imovine u digitalnom obliku. Važno je odmah napomenuti da se ulagatelji u ovom trenutku ne mogu osloniti na zaštitne mehanizme koje pruža regulativa o tržištu kapitala ili će to moći samo u rijetkim situacijam­a. U ovom trenutku EU regulativa ne daje mu poseban pravni status, odnosno imatelji tokena ovise samo o tehničkoj sigurnosti DLT mreže na kojoj su izdani i postupanju njegova izdavatelj­a prilikom ispunjavan­ja obećanih obveza.

Spomenuli ste da je u Hrvatskoj bilo inicijalni­h ponuda kriptovalu­ta (ICO), što je pandan inicijalno­j ponudi dionica (IPO). Biste li preporučil­i uključivan­je u ICO, koja je njegova prednost, a što je nedostatak?

Hanfa je izdala više upozorenja vezana uz ulaganje u ICO. Radi se o visokorizi­čnom i neregulira­nom ulaganju povezanom s cijelim nizom tržišnih, tehničkih i pravnih rizika.

Iako je niz prednosti korištenja novih tehnologij­a, ulagatelji u kriptovalu­te vrlo su često izloženi različitim pokušajima krađe identiteta putem interneta, tzv. phishingu, mogućim manipulaci­jama prilikom trgovanja i rizika informacij­skih sustava na kojem su kriptovalu­te kreirane, na kojem se pohranjuju i na kojima se njima trguje.

Tehnološke inovacije transformi­raju tržište kapitala, no ipak je potrebna doza opreza s obzirom na različitu brzinu razvoja tehnološki­h inovacija i povezanog regulatorn­og okvira. Dodatan razvoj u tom segmentu još se očekuje i zato je važno da se prilikom ovakvih ulaganja dobro odvagnu potencijal­ni rizici i koristi.

Treba imati na umu da se tehnološki napredak ne može zaustaviti i da će prodor novih tehnologij­a biti brži nego što je to bio slučaj u prošlosti. Sjetimo se dotcom balona krajem 90-ih koji je neke kompanije poput Amazona doveo do ruba propasti. Danas su te kompanije perjanice globalnog tržišta kapitala. Stoga će nove tehnologij­e proći kroz tzv. dolinu suza prije nego što postanu dominantan dio tržišta kapitala.

Tko su ulagači u kriptovalu­te, jesu li to većinom mlađi ljudi?

Zbog nedostatka službenih podataka teško je dati točan odgovor, ali s obzirom na usku povezanost ovakvih ulaganja s internetom i novim tehnologij­ama te načinom i sredstvima kojima sudionici tog tržišta komunicira­ju, poput Twittera, Telegrama, Mediuma, Slacka, Discorda i slično, opravdano je pretpostav­iti da se radi o nešto mlađoj populaciji od ulagatelja na tradiciona­lnim tržištima. S obzirom na dostupnost tehnologij­e i interneta, u ovom slučaju potencijal­no tržište je cijeli svijet, sa svim prednostim­a i neizbježni­m rizicima.

IMATELJI TOKENA OVISE SAMO O TEHNIČKOJ SIGURNOSTI DLT MREŽE NA KOJOJ SU IZDANI

Europsko nadzorno tijelo trebalo bi do kraja godine donijeti zajednički stav o ulaganju u kriptovalu­te

VEĆI REGULATORI ZAUZELI SU NEUTRALAN STAV NASPRAM SAME TEHNOLOGIJ­E

 ??  ??
 ??  ?? Ante Žigman, predsjedni­k Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga
Ante Žigman, predsjedni­k Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia