Večernji list - Hrvatska

Debeljak i talijanski Fincantier­i zajedno u borbi za Uljanik i riječki 3. maj?

IMENOVANA NOVA UPRAVA ULJANIK GRUPE

- Marina Šunjerga

Sudbina Uljanik grupe još uvijek je vrlo neizvjesna jer se u pet do dvanaest i dalje traži ulagač koji bi preuzeo dva škvera u poprilično lošem stanju. Iako su u resornom ministarst­vu često isticali interes kompanija diljem Europe za 3. maj, realno stanje je da se može računati na interes samo onih koji su od početka zagrizli za sjevernoja­dranska brodogradi­lišta, a to su talijanski Fincantier­i i hrvatski DIV, koji vodi Tomislav Debeljak. Neslužbeno se može čuti da su dvije tvrtke odlučile nastupati zajedno te da im nije potpuno neprihvatl­jiva ideja o preuzimanj­u i Uljanika i 3. maja. Ipak investicij­ska odluka na dugom je štapu jer još uvijek nisu dobili priliku ni proučiti stanje u kompaniji niti pred njima stoji plan restruktur­iranja.

Nova uprava

Novi plan tek treba izraditi nova uprava Uljanik grupe. Ministar Darko Horvat najavio je da će on podrazumij­evati izdvajanje riječkog škvera iz grupe i zadržavanj­e brodogradn­je, ali tek treba vidjeti hoće li ponovno uključivat­i nekretnins­ki projekt na kojem je inzistirao Danko Končar, kojeg je izabrala prethodna uprava predvođena Giannijem Rossandom. Rossanda je sad već prošlost jer su radnici, koji sada vode Nadzorni odbor, prema neslužbeni­m informacij­ama u tročlanu upravu odlučili imenovati direktora Uljanikovi­h financija i računovods­tva Emila Bulića, direktora Odjela prodaje Uljanika Bojana Blagonića te direktora Uljanik Strojograd­nje Milka Mihovilovi­ća. Predsjedni­k uprave trebao bi biti Emil Bulić, govore neslužbene informacij­e. Po riječima privremeno­g predsjedni­ka nadzornog odbora Samira Hadžića, novi članovi uprave bit će službeno predstavlj­eni u petak, a među prioritetn­im zadacima bit će svakako nastavak traženja modela za isplatu plaća kako bi se što prije zaustavio štrajk u brodogradi­lištima Uljanik i 3. maj. Tim bi u desetak dana morao sastaviti i novi plan restruktur­iranja. O njemu će ovisiti i interes DIV-a i Fincantier­ia. Obje tvrtke žele graditi brodove, ali moraju proučiti koliko im se isplati plasirati novac upravo u Rijeku i Pulu. U Europi postoje i druge prilike za akvizicije u brodogradi­lištima koja su restruktur­irana i rade na tržištima koja imaju ustrojen sustav povoljbroj­ili nog financiran­ja brodogradi­lišta. Prednost hrvatskih škverova je u blizini te kvalitetno­j a ne toliko skupoj radnoj snazi. Ipak, informacij­e o odlasku velikog broja radnika odjeknule su i u redovima potencijal­nih ulagača koji se pitaju što je ostalo od 3. maja i Uljanika. Neslužbeno se šire glasovi da na dnevnoj razini kvalitetan kadar bježi, što su djelomično potvrdili i sindikalni predstavni­ci kada su više od 400 radnika koji su tijekom listopada napustili posao. Zato će investicij­ska odluka ovisiti prije svega o due dilligence­u na koje, kako saznajemo ni DIV grupa ni Fincantier­i nisu imali pravo. Što prije im se otvore knjige, prije će se znati može li se na njih računati.

Ključni potez

Mora se riješiti i pitanje vraćanja pozajmice od gotovo 600 milijuna kuna 3. maju kako bi riječki škver, koji je prošao program restruktur­iranja, mogao dalje poslovati. Izdvajanje 3. maja ključni je potez jer bi se za Uljanik brodogradi­lište možda mogao dogovoriti još jedan ciklus pomoći. To bi moglo biti spasonosno za brodogradn­ju u Puli. Inače, Uljanik grupa objavila je financijsk­e rezultate za devet mjeseci 2018. godine iz kojih je vidljivo da su prihodi grupe prepolovlj­eni. Iako je iskazana dobit iz poslovanja, taj je podatak uz ponovno blokiran i prazan račun potpuno nebitan. Dodati valja i da je Kermas Energija kao strateški partner sve dalje od Pule. Ne želi ga ni Vlada, a ni radnici koji su sada preuzeli kormilo kompanije u kojoj su sagradili tolike brodove.

Talijanski i hrvatski brodogradi­telj do sada nisu imali priliku za dubinsku analizu

 ??  ??
 ??  ?? Fincantier­i i hrvatski DIV, koji vodi Tomislav Debeljak, žele i Uljanik i 3. maj
Fincantier­i i hrvatski DIV, koji vodi Tomislav Debeljak, žele i Uljanik i 3. maj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia