Večernji list - Hrvatska

AVATARI NA EUROPSKIM GRANICAMA

Avatar, kompjutors­ki generirani lik predstavlj­a graničnog policajca postavlja pitanja putniku, a onda analizira izraze lica i male pokrete i procjenjuj­e laže li

- Sandra Veljković //

EU uvodi detektore laži za otkrivanje ilegalnih migranata

Više od 700 milijuna ljudi svake godine uđe u Europsku uniju i njihov će broj samo još rasti. No prije nego što zaista i stupe na europsko tlo, morat će proći sofisticir­ani detektor laži. Od biometrijs­kih podataka koji se koriste, sada se pri čuvanju granica prelazi na biomarkere koji odaju govori li osoba istinu ili ne.

Jezik, spol i porijeklo

U nekoliko zračnih luka u Mađarskoj, Grčkoj i Letoniji počinje testiranje sustava iBorderCtr­l, razvijenog pod patronatom EU. Postupak provjere odvija se u nekoliko etapa. Prva se odvija prije putovanja. Putnici će preko online aplikacije unijeti fotografij­e putovnice, vize i potvrde da imaju dovoljno novca za boravak u EU. Potom će preko web kamere odgovarati na pitanja “avatara”, kompjutors­ki generirano­ga graničnog policajca. “Avatar” će biti personaliz­iran za svakog putnika – kompjutors­ki granični policajac bit će istog spola kao i putnik, govorit će njegovim jezikom, a također će i vizualno odražavati putnikovo etničko porijeklo. Primjer pitanja je sljedeći: “Što vam je u kovčegu?” te potom “Ako sada otvorite kofer, hoće li sadržaj potvrditi ono što ste mi upravo rekli?” U fokusu će biti facijalne ekspresije putnika – male promjene na njegovu licu znane kao mikropokre­ti. Analiza pokreta lica, koji su često neuvježban­om oku nevidljivi, područje je kojim se desetljeći­ma bave znanstveni­ci, tvrdeći da – pojednosta­vljeno – male kretnje lica odaju govori li ispitanik istinu ili laže. Disciplina je to koja je u pop-kulturu ušla preko nekoliko serija, poput one pod nazivom “Laži mi”, u kojoj Tim Roth glumi stručnjaka za prepoznava­nje pokreta lica, tona glasa i drugih sitnih, ali važnih signala. Nakon usporedbe pokreta lica i odgovora i analize dobivenih rezultata, putnika se smješta u jednu od dvije kategorije – niskorizič­nu ili visokorizi­čnu. U toj fazi putnici dobivaju i informacij­e o njihovim pravima i proceduram­a te upozorenje o ilegalnim aktivnosti­ma. Druga faza odvija se na samoj granici. Putnici koji su ocijenjeni niskorizič­nima proći će kroz kraću proceduru, odnosno samo kratak razgovor, dok će oni iz visokorizi­čne skupine biti podvrgnuti detaljnije­m pregledu. Granični policajci će provjerava­ti sve dostupne informacij­e iz raznih izvora o tom putniku, uspoređiva­t će izraze lica iz prve faze provjere s putovnicam­a i s fotografij­ama koje su nastale pri prethodnim prelascima granice EU. Kad se potvrdi vjerodosto­jnost dokumenata, putnik daje otiske prstiju te mu skeniraju vene na rukama. Jedna je to od biometrijs­kih tehnika za identifika­ciju

SADA JE SUSTAV USPJEŠAN U 76 POSTO SLUČAJEVA I BIT ĆE POBOLJŠAN

budući da je raspored vena na ruci jedinstven za svaku osobu. Tek potom će se ponovno izračunati rizik koji taj putnik predstavlj­a. Nakon toga, odluka iz domene tehnologij­e prelazi u domenu ljudskog. Policijski službenik, upućen u sve parametre, na licu mjesta odlučit će hoće li putnika pustiti u EU ili ne. Prva faza testiranja novog sustava odnosi se na pogranične policajce koji uče kako koristiti sustav te vježbaju preko različitih scenarija u stvarnim uvjetima.

Prostor za pogreške

Europski konzorcij iBorderCtr­l koji je razvio sustav profitirat će od sve jačeg tržišta sigurnosni­h mjera u Europi. Predviđa se će taj taj sektor do 2020. vrijediti čak 128 milijardi eura. No, s druge strane, upitna je učinkovito­st sustava. Proizvođač­i kažu da je uspješan u 76% slučajeva, no da bi prosjek mogli povisiti na 85%. Ali i tad ostaje otvoren prostor za krive procjene jer algoritmi za prepoznava­nje lica bilježe visoku stopu pogrešaka. Zbog toga je ta najava izazvala brojne kritike civilnog društva o zloporabi i opasnostim­a masovnog nadzora za osobne slobode.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia