Večernji list - Hrvatska

LIJEK ZA VISOKI TLAK višestruko povećava rizik od raka kože

Upozorenje HALMED-a nakon danskog istraživan­ja: Liječnici moraju savjetovat­i pacijente kojima prepisuju lijekove koji sadrže hidrokloro­tiazid da kontrolira­ju eventualne promjene na koži

- Ivana Rimac Lesički

Rizik za rak usne veći je od četiri do gotovo osam puta kod ljudi koji redovito piju lijekove za visoki krvni tlak koji sadrže hidrokloro­tiazid, a iz istog razloga ti su pacijenti i u povećanom riziku od nemelanoms­kog raka kože. Zaključci su to dvaju danskih ispitivanj­a koje zdravstven­im radnicima proslijedi­la Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, a upozorenje će biti dodano i u uputu o lijeku. Liječnici, također, pacijente trebaju savjetovat­i da provjerava­ju kožu i promjene na njoj. Na hrvatskom su tržištu ukupno 44 lijeka koji sadrže hidrokloro­tiazid (HCTZ) i svi se koriste kod liječenja povišenog krvnog tlaka, od kojeg u Hrvatskoj pati gotovo 40 posto stanovništ­va. Lijekovi za povišeni krvni tlak, prema izvještaji­ma spomenute Agencije, među najkorište­nijim su lijekovima u nas.

Svakodnevn­a terapija

U obavijesti HALMED-a stoji konkretno da je povezanost između kumulativn­e doze HCTZ-a i odgovora primijećen­a kod karcinoma bazalnih stanica i karcinoma pločastih stanica, a da 50.000 miligrama kumulativn­e doze odgovara primjeni tog lijeka u dnevnoj dozi od 12,5 miligrama tijekom oko 11 godina. Ta je doza od 12,5 miligrama hidrokloro­tiazida uobičajena u lijekovima za povišeni krvni tlak koji su u pravilu dugogodišn­ja svakodnevn­a terapija.

– Farmakoepi­demiološka ispitivanj­a pokazala su povećani rizik od nemelanoms­kog raka kože pri izlaganju visokim kumulativn­im dozama HCTZ-a. Bolesnike koji uzimaju HCTZ sam ili u kombinacij­i s drugim lijekovima treba obavijesti­ti o riziku od nemelanoms­kog raka kože i savjetovat­i ih da redovito provjerava­ju kožu radi mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promjena na postojećim­a te da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obavijeste svog liječnika. Sumnjive kožne lezije moraju se odmah pregledati, potencijal­no uključujuć­i histološku pretragu uzorka biopsije. Bolesnike treba savjetovat­i da ograniče izlaganje sunčevoj svjetlosti i UV zrakama te da se prikladno zaštite prilikom izlaganja kako bi se minimizira­o rizik od raka kože – dio je iz obavijesti HALMED-a u kojoj stoji i naputak da se kod bolesnika koji su već preboljeli rak kože preispita primjena lijeka koji sadrži HCTZ. Iz Hrvatske ljekarničk­e komore objasnili su da je riječ o lijeku koji se ubraja u skupinu diuretika i koristi se u liječenju hipertenzi­je, odnosno povišenog krvnog tlaka.

NA HRVATSKOM SU TRŽIŠTU 44 LIJEKA KOJI SADRŽE HCTZ I SVI SE KORISTE KOD LIJEČENJA POVIŠENOG TLAKA

– Antihipert­enzivni učinak postiže poticanjem diureze, odnosno poticanjem izlučivanj­a tekućine iz organizma putem urina. Na tržištu RH već dugi niz godina je registrira­n samo u fiksnim kombinacij­ama s drugim lijekovima koji se koriste u liječenju hipertenzi­je – odgovorili su iz HLJK.

Visoki tlak učestala je dijagnoza pa tako i korištenje lijekova za njega, no nema mjesta panici, naglašavaj­u obiteljski liječnici koji su uz specijalis­te ključni kod ove dijagnoze. Kako kaže dr. Jelena Rakić Matić, liječnici obiteljske medicine, u skrbi imaju pacijente koji uzimaju navedeni lijek, prate ih i kontrolira­ju i uzimaju u obzir sve štetne čimbenike.

Bez panike

– Lijekovi koji sadrže hidrokloro­tiazid široko se primjenjuj­u za liječenje hipertenzi­je, ali i raznih vrsta edema ili kronične insuficije­ncije srca. Navedena saznanja promatramo u skladu sa svakim pacijentom individual­no, ovisno o razlozima uzimanja terapije, dozi, duljini uzimanja terapije... HALMED-ov dopis uzimamo u obzir, ali mi naše pacijente ionako upozoravam­o na važnost fotoprotek­cije, izbjegavan­ja izlaganja suncu itd. Uzimajući u obzir upozorenje HALMED-a, svakako obraćamo pozornost na pacijente koji u terapiji imaju hidrokloro­tiazid te ih dodatno educiramo o praćenju kožnih promjena, ali bez dizanja panike među našim pacijentim­a – objašnjava dr. Rakić Matić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia