Večernji list - Hrvatska

Omogućite Uskoku da radi na najsloženi­jim predmetima korupcije

- (Ivana Jakelić)

Primarna zadaća Uskoka nije otkrivanje nego progon počinitelj­a kaznenih djela, pri čemu očekujem maksimalni angažman kriminalis­tičke policije, kazala je Marušić Izmjena zakonodavn­og okvira, čiji bi cilj bio učinkoviti­ji rad USKOK-a na složenim predmetima, jedan je od planova Vanje Marušić, nove ravnatelji­ce USKOK-a. Koji su joj planovi te kako zamišlja funkcionir­anje USKOK-a kazala je jučer u prvom obraćanju novinarima nakon imenovanja. Na tu funkciju imenovao ju je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, a mandat će joj trajati četiri godine.

Suradnja s policijom

Prisegu je položila početkom tjedna, a u obraćanju medijima pojasnila je da primarna zadaća USKOK-a nije otkrivanje nego progon počinitelj­a kaznenih djela.

– U tom segmentu jako je bitan rad kriminalis­tičke policije, od koje očekujem maksimalni angažman – kazala je i dodala kako će joj jedan od prvih koraka biti organizaci­ja sastanka s čelnicima kriminalis­tičke policije kako bi dogovorili pravce zajedničko­g rada.

Što se tiče revidiranj­a postojećeg zakonskog okvira, V. Marušić je kazala da je nezahvalno definirati pravac u kojem će se eventualne zakonske izmjene kretati. Pojasnila je da je riječ o procesu u kojem osim DORH-a sudjeluje i Ministarst­vo pravosuđa te sudovi i druga stručna javnost. Istaknula je da će i dalje temeljni princip djelovanja USKOK-a biti nulta stopa tolerancij­e na korupciju.

– Revidiranj­e zakonskog okvira trebalo bi biti tako da se USKOK-u osigura mogućnost rada na najsloženi­jim predmetima korupcije u javnom i privatnom sektoru te na predmetima organizira­nog kriminala – kazala je V. Marušić.

Istaknula je i da od glavnog državnog odvjetnika i Ministarst­va pravosuđa očekuje podršku u logističko­m dijelu, a to se prije svega odnosi na planirano preseljenj­e USKOK-a u novi prostor te zapošljava­nje različitih stručnjaka. Pojasnila je da se prije svega misli na financijsk­e forenzičar­e i informatič­are jer su ljudi s takvim znanjima potrebni u složenim predmetima.

Povjerenje građana

Istaknula je i da joj je bitno povjerenje i podrška građana.

– USKOK je oduvijek bio otvoren za sve koji imaju ozbiljna saznanja o koruptivni­m aktivnosti­ma i spremni su surađivati u dokazivanj­u kaznenih djela. To ne znači da bi građani trebali raditi posao USKOK-a, no mi iz USKOK-a ne možemo biti prisutni u svim institucij­ama i sferama društva te imati neposredna saznanja o svim nezakonito­stima. No bitne su nam provjerlji­ve informacij­e na kojima možemo utemeljiti sudski postupak i osuđujuću pravomoćnu presudu – zaključila je.

Jelenić je kazao da im je namjera da USKOK bude otvoren prema javnosti koliko je to moguće s obzirom na zakonske propise i posao kojim se bavi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia