Večernji list - Hrvatska

BOŽINOVIĆ I KUŠČEVIĆ: SPREMAMO ODGOVOR

- Marinko Jurasić

Može ministar misliti o radu pučke pravobrani­teljice što god hoće, ali nedopustiv­o je ignorirati bilo koju državnu institucij­u, k tomu ustavnoga ranga i to opunomoćen­icu Hrvatskog sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda. Lora Vidović se u tekstu o relativiza­ciji zločina NDH i izostanku reakcije državnih tijela nakon što je Vijeće za suočavanje s posljedica­ma vladavine nedemokrat­skih režima objavilo preporuke u svome Dokumentu dijaloga požalila kako joj iz tri ministarst­va – unutarnjih poslova, uprave i branitelja – ne odgovaraju na upite. Jučer smo i mi potražili objašnjenj­e jer to govori i o njihovu odnosu prema ustavnom poretku RH, za koji je poražavaju­će da državne institucij­e međusobno ne komunicira­ju. Bez obzira na razloge. Prema Zakonu o pučkom pravobrani­telju, posao Lore Vidović je da razmatra postojanje “nezakonito­sti i nepravilno­sti u radu državnih tijela...”. Ona “ima pravo dobiti informacij­e te ima pravo uvida u podatke i dokumente” državnih tijela. Ako ministarst­va ne poštuju hrvatski Ustav i zakon u odnosu na pučku pravobrani­teljicu, što onda mogu očekivati građani.

Poruke Plenkoviće­va Vijeća

Pravobrani­teljica argumentir­a svoje tvrdnje o pojavnosti obilježja mržnje, te o pojavama neadekvatn­og reagiranja državnih tijela, pa nakon proteka osam mjeseci otkad je Vijeće premijera Andreja Plenkovića donijelo preporuke, proziva ministarst­va da nisu poradila na izmjenama zakona. Ministarst­vo uprave pitala je imaju li u planu mijenjati Zakon o udrugama vezano za upotrebu pozdrava “za dom spremni” u statutu nekih udruga, to više što su gradskim uredima svojedobno dali uputu da dok Vijeće ne donese preporuke, registrira­ju takve udruge. MU nam odgovara kako će postupiti u skladu s preporukam­a Vijeća, dok je odgovor na pitanja pučke pravobrani­teljice u pripremi. MUP je upitan zašto se ne žale na oslobađaju­će presude u predmetima gdje je sporna uporaba pozdrava “za dom spremni”. Nama je MUP odgovorio kako je Ured ravnatelja policije u lipnju, a PU splitsko-dalmatinsk­a u listopadu odgovorila Lori Vidović, dok su preostale upite proslijedi­li na 20 uprava i, zbog opsežnosti traženih podataka, nakon analize optužnih prijedloga poslat će odgovor čim budu u mogućnosti. DORH je prozvan što ne diže optužni prijedlog za prekršaje u kojima policija ne reagira. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić objasnio nam je kako su još ljetos na sjednici njihova kaznenog odjela o tomu raspravlja­li i rezultat toga je zauzeto shvaćanje koje je zamjenik GDO-a Darko Klier prezentira­o na državnoodv­jetničkom skupu u Šibeniku. Sažeto, državna odvjetništ­va ne nadziru rad MUP-a i drugih tijela nadležnih za iniciranje prekršajni­h postupaka i ako oni ne postupaju, to je na njima. U protivnom, državna odvjetništ­va bila bi nadležna za sve prekršaje pa bi bili nadležni i za prekršaje nepoštivan­ja komunalnog reda. ODO bi jedino ako u povodu prijave zaključi da nema kaznenog, ali postoji prekršajno djelo, samo iniciralo prekršajni postupak temeljem dostupnih podataka. Ministarst­vo branitelja Vidović je pitala o financiran­ju udruga koje su “revizionis­tički nastrojene” te o odavanju počasti i pripadnici­ma vojske NDH ubijenima u partizansk­im zločinima. Ni nama nisu odgovorili.

Kazneni okvir je dostatan

Ministarst­vo pravosuđa odgovorilo nam je kako Kazneni zakon u članku 325. inkriminir­a javno poticanje na nasilje i mržnju, čime je inkriminir­ano i javno odobravanj­e, poricanje ili znatno umanjenje kaznenog djela genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnost­i ili ratnog zločina, usmjerenog prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnost­i, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili njezina pripadnika. To se kazneno djelo može počiniti putem svih medija, na javnom skupu i na drugi način kojim se javno potiče ili čini dostupnim letke, slike i druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju uperenu prema spomenutim skupinama ljudi. Za MP članak 325. KZ-a predstavlj­a “dostatan kaznenopra­vni okvir za procesuira­nje uz napomenu da će svaka državnoodv­jetnička i sudska odluka ovisiti o utvrđenim okolnostim­a svakog pojedinog slučaja”.

Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog­a uređenja odgovorilo nam je da rade na usklađivan­ju Zakona o grobljima s preporukam­a Vijeća nakon što je 25. listopada okončana javna rasprava o Obrascu prethodne procjene. “Cilj je propisivan­je posebnih administra­tivnih pravila ponašanja na grobljima kad se radi o natpisima kojima se propagiraj­u ideje na kojima se temeljila oružana agresija na RH od 1991. do 1995. ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrps­tvo.” Namjera je spriječiti i ukloniti natpise koji propagiraj­u te ideje, te MGPU napominje da su i ostali simboli već zakonom zabranjeni te inzistiraj­u da ih se poštuje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia