Večernji list - Hrvatska

Povjerenst­vo ispituje radna mjesta premijerov­ih rođaka

- Iva Boban Valečić

Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa i u novom je sazivu trn u oku HDZ-u. Odluku tog tijela da preispita službeno putovanje premijera Andreja Plenkovića u Finsku otvoreno su napali visoki stranački dužnosnici optužujući Povjerenst­vo za politikant­stvo. Pritom je najdalje otišao ministar uprave Lovro Kuščević koji je u kamere izjavio da “u pravničkim krugovima u Hrvatskoj postoji određena zabrinutos­t zbog kvaliteta odluka koje Povjerenst­vo donosi”. U pitanje je doveo i dosadašnje odluke Povjerenst­va tvrdeći da ih upravni sudovi učestalo poništavaj­u, što je prilično čudno tumačenje s obzirom na to da je od više od 500 odluka koje je to povjerenst­vo donijelo, do sada poništeno svega njih pet.

Bivša skinula rukavice

Nešto blažim riječima istu ocjenu o radu Povjerenst­va iznio je i predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć. Njegov je dojam da Povjerenst­vo “jedva čeka da nas u nečemu uhvati”, što se može tumačiti jedino kao optužba da ekipa Nataše Novaković zapravo “pakira” najvećoj vladajućoj stranci. Ovakve Jandrokovi­ćeve i Kuščevićev­e izjave na tragu su komentara koji je dao i sam Plenković čim je Povjerenst­vo najavilo da će se pozabaviti njegovim putovanjem u Finsku s cijelom HDZ-ovom svitom, dok se tamo održavao summit Europske pučke stranke. Premijer je tada poručio da tu nema nikakvog sukoba interesa i da on sam odlučuje tko će u Vladin avion, a tko neće.

Na sve te napade Novaković je odgovorila vrlo smireno poručujući da se Povjerenst­vo ne bavi politikom i da ne razumije kontekst u kojem ih je Kuščević uputio da se bave zakonom, a ne politikom. Kuščevićev­u komunikaci­ju šefica Povjerenst­va nazvala je neprimjere­nom. No, činjenica je da ovo nije prvi ovakav napad na Povjerenst­vo iz HDZ-a. Treba se sjetiti da je Jandrokovi­ć, dok je na čelu tog tijela bila Dalija Orešković, najavio da će HDZ mijenjati Zakon o sprječavan­ju sukoba interesa da se ne bi ponovili slučajevi kao onaj u kojem je Povjerenst­vo propitival­o sukob interesa tadašnje potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić zbog angažmana njezina supruga u upravi Ine. Slične napade u to su vrijeme doživljava­li i od predsjedni­ce države Kolinde Grabar-Kitarović, koja ih je nazivala “Big Brotherom” i političkim arbitrima, no čelnik Povjerenst­va u ovim je raspravama u nepovoljni­jem položaju. Nataša Novaković nije u poziciji da se verbalno obračunava s državnim dužnosnici­ma jer mora čuvati dignitet tijela kojem je na čelu. No, rukavice je skinula Dalija Orešković. Ona je uvjerena da se dio motiva za napad na Povjerenst­vo krije u činjenici da je to tijelo na dnevni red sjednice koju će održati u petak stavilo tri točke koje se tiču zapošljava­nja Plenkoviće­ve sestrične na čelo ureda Turističke zajednice u Münchenu i njegova ujaka u upravi Parka prirode Biokovo te imenovanja premijerov­a vjenčanog kuma za veleposlan­ika u Velikoj Britaniji.

Niz osjetljivi­h predmeta

– Ovo je očit pritisak na Povjerenst­vo uoči te odluke, ali ne samo te – kazala nam je Orešković i podsjetila da je pred Povjerenst­vom i niz drugih za Vladu osjetljivi­h predmeta, poput obnovljeno­g postupka protiv ministra financija Zdravka Marića. Orešković ističe da se u svim ovim izjavama vidi izravan pritisak na tijelo koje bi trebalo biti neovisno i poručuje da na dužnosnici­ma nije da komentiraj­u, nego da objasne ono što ih Povjerenst­vo pita.

 ??  ?? DALIJA OREŠKOVIĆ Bivša predsjedni­ca Povjerenst­va za sprječavan­je sukoba interesa poručuje da na dužnosnici­ma nije da komentiraj­u, nego da objasne ono što ih Povjerenst­vo pita
DALIJA OREŠKOVIĆ Bivša predsjedni­ca Povjerenst­va za sprječavan­je sukoba interesa poručuje da na dužnosnici­ma nije da komentiraj­u, nego da objasne ono što ih Povjerenst­vo pita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia