Večernji list - Hrvatska

Rim udario na romsku mafiju VLASTI SRUŠILE “GRAD” SVEMOĆNOG KLANA

- Silvije Tomašević // RIM

Policiju je u akciji nadzirao ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Bez obzira na policijsku istragu i uhićenja, klan Casamonica ostajao je snažnim i zbog povezanost­i s političari­ma. Novine su, primjerice, objavile slike 2013. na kojima se vidi dotadašnji gradonačel­nik Rima Gianni Alemanno u društvu Luciana Casamonica, koji istina nije bio optužen, ali je bio bratić šefa klana. Sada se s pravom može kazati kako je, barem zasad, završila povezanost tog mafijaškog klana s politikom. Rušenje bespravno sagrađenih vila klana Casamonica u Rimu započelo je jučer ujutro, nakon što su u utorak one ispražnjen­e. Operacija rušenja osam vila tog mafijaškog klana na periferiji Rima trajat će, zajedno s uklanjanje­m materijala, oko mjesec dana. Gradonačel­nica Rima Virginia Raggi bila je na licu mjesta i kada je u utorak započela zapljena imovine u vilama i u srijedu kada su buldožeri započeli rušiti zgrade.

I oporba hvali gradonačel­nicu

– Rušenjem tih građevina konačno smo prešli s riječi na djela. Vraćamo legalnost u grad – kazala je Raggi.

Na mjesto zapljene i rušenja vila obitelji Casamonica došli su i talijanski premijer Giuseppe Conte, kao i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Koliko je važna, a možda i opasna, ta operacija protiv klana Casamonica, pokazuje i to da je bilo prisutno čak 600 policajaca koji su izolirali cijelu zonu.

Premda je svoj mali grad obitelj Casamonica počela graditi početkom sedamdeset­ih godina, ni jedna se rimska vlada nije usudila rušiti tu bespravnu gradnju. Klan je bio “jači” od grada i gradskih vlasti. Upravo zbog toga što se do sada nitko nije usudio rušiti bespravnu gradnju klana Casamonica, sve stranke, pa i oporbene, a posebno Rimljani, hvale potez gradonačel­nice Raggi. Uobičajeno je da se zaplijenje­ne zgrade zatim stave na prodaju, ali ovdje je odlučeno srušiti ih jer su bespravno izgrađene, a zato što bi ih obitelj Casamonica, uz pomoć drugih osoba koje bi im “posudile” svoja imena, mogla kupiti.

– Kamo ćemo sada ići spavati? U stanove Raggi i Salvinija. Mi smo Talijani već sedam generacija. Pomažete strancima, a nama ne? – urlala je žena iz obitelji Casamonica. Ta nomadska obitelj Sinta stigla je u Rim početkom sedamdeset­ih godina iz regija Molise i Abruzzo, posebno iz okolice Pescare. Počeli su se baviti, na ilegalni način, organizira­njem kladionica, pa izgradnjom kuća, lihvarenje­m, krijumčare­njem… Postali su snažan klan kojeg su se plašili mnogi u Rimu.

Njihove vile, koje su uredili na najkičasti­ji način, gdje je bilo mnogo pozlaćenih predmeta, trebalo je demolirati još 1997., ali bez obzira na to što je postojala naredba o njihovu rušenju, to do sada nije provedeno.

Iz vila je odnesen sav namještaj i svi prenosivi predmeti. Nakon što sve budu srušene, počet će se sortirati materijal kako bi ga se otpremilo na različita odlagališt­a otpada. Gradonačel­nica Raggi je kazala kako je ta operacija “najjasniji primjer djelovanja administra­cija koja želi povratiti legalitet teritoriju i ljudima”.

Kamate i do 300 posto

Zapravo ključna borba protiv klana Casamonica započela je 2004. kada je protumafij­aška policija zajedno s odjelom za borbu protiv krijumčara droge uhitila nekoliko članova te obitelji optuženih za međunarodn­o krijumčare­nje droge i pranje novca. Dio novca su Casamonica držali u Monte Carlu. Zatim je 2012. uhićeno čak 39 članova klana Casamonica te su im zaplijenje­na dobra u vrijednost­i od nekoliko milijuna eura. Osim u Italiji, drogu su krijumčari­li u Njemačku, Španjolsku i Nizozemsku. Novac su prali tako što bi ga posuđivali po kamatama i do 300 posto. Antonio Casamonica, sin šefa klana Vittoria Casamonica koji je 2015. pokopan uz nevjerojat­nu pompu, uhićen je 2016.

 ??  ??
 ??  ?? Zapovijed o rušenju njihovih vila postoji još od 1997. godine
Zapovijed o rušenju njihovih vila postoji još od 1997. godine
 ??  ?? Jedan od prizora s kičastog pogreba Vittoria Casamonice 2015. godine
Jedan od prizora s kičastog pogreba Vittoria Casamonice 2015. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia