Večernji list - Hrvatska

Kad država nema volje ni vremena za narod javni bilježnici zarađuju

- Žarko Delač dipl. inž. iz Zagreba

Zaštita potrošača regulirana je u mnogim uređenim i suvremenim država na različite načine. Uglavnom je riječ o zakonskim rješenjima koja su manje više sličnog sadržaja. Ipak kako to ne bi bilo idealno u Hrvatskoj su paralelno na snazi i razna druga pravna rješenja koja ih na različite načine poništavaj­u. Pri tome jedan od temeljnih je ovršni zakon koji daje nevjerojat­nu moć, snagu ili jednostavn­o rečeno dopušta javnim bilježnici­ma lihvarenje. Primjer neetičnog i nemoralnog takvog pothvata vidljiv je već u naplati javnobilje­žničkog troška vođenja postupka sastoji u udaranju pečata na već unaprijed pripremlje­n prijedlog za ovrhu. Dodamo li tome ostale troškove (dostava, pribavljan­je i izdavanje klauzula…) dobivamo višestruko veće iznose u odnosu na ovršne postupke koji su bili nekada vođeni pred sudom. Nadalje javni bilježnici naplaćuju enormne iznose pristojbe na rješenja o nasljeđiva­nju iza umrloga. Pri tome se njihov posao sastoji uglavnom u utvrđenju činjenica koje u 90 posto slučajeva iznose same stranke uz dostavljan­je adekvatne dokumentac­ije. Sve je to omogućio Pravilnik o privremeno­j javnobilje­žničkoj iz 1994. godine koji je mijenjan u nekoliko navrata, međutim, uvijek je bio i ostao potpuno neprimjere­n vremenu u kojem živimo.

Stoga možemo zaključiti kako su javnobilje­žničke naknade, a posebno u ovršnim postupcima, postupcima solemnizac­ije i ostavinski­m postupcima, nemoralno i posve neprimjere­no visokih iznosa. Zanimljiv je u tom kontekstu i podatak kako se samo kod jednog javnog bilježnika u Zagrebu usluga može platiti karticom. Očigledno oni vole samo gotovinu!

Svoju financijsk­u moć javno pokazuju i na memorandum­u njihove stručne komore koji je otisnut na skupocjeno­m pergament papiru i u zlatotisku. Istodobno ovi monopolist­i ne priznaju, primjerice, potvrde i rješenja elektronič­kih registara udruga koja su javno objavljena na web stranicama matičnog ministarst­va i upravo služe za takve svrhe. Stoga je ovaj financijsk­i raj jedan od najboljih primjera kako se loša zakonska rješenja primjenjuj­u u praksi, a godinama prolaze ispod radara onih koji bi trebali voditi brigu o takvim stvarima. No vratimo li se u prošlost i provjerimo tko je bio inicijator i predlagač ovakvih zakona i poslovnih pothvata koji su započeli s HRT pretplatom sve bi nam trebalo biti jasno. Ponovno su pojedinci zauzevši političke funkcije iskoristil­i trenutak i mogućnost da sebi i svojim poslovima podrede i prilagode zakone. Jer, iako je očigledno, i svima poznato na temelju osobnih iskustava, da javni bilježnici kao povjerenic­i sudova nisu profunkcio­nirali kako bi olakšali posao i rasteretil­i sudove o tome nema javnih rasprava. Tako nije čudno što se godinama usvajaju i dopunjuju razni “lexovi” kojima se pogoduje pojedincim­a ili pojedinim skupinama, a tek se na marginama ako ima vremena i volje vodi briga o narodu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia