Večernji list - Hrvatska

Krovinović se vraća na teren nakon deset mjeseci stanke

-

Otkako se 2008. okitio prvim naslovom u New Havenu, Marinu Čiliću nije se dogodilo da mu prođe godina, a da ne osvoji barem jedan turnir. Taj je niz nastavio i ove godine osvojivši Queen’s, pa je to lijepa tradicija od već 11 godina. Malo se tenisača može pohvaliti takvim pothvatom. Moglo se možda i više (18 naslova), zna to i Marin...

– Ne, sezona nije bila loša, a ako osvojimo Davisov kup, bit će i odlična. Završiti godinu na sedmom mjestu izvrstan je uspjeh, lani sam bio šesti, to je pad za samo jedno mjesto. Nakon finala Australian Opena bio sam i treći, tada sam zaokružio zbilja sjajnih 12 mjeseci. To mi je davalo nade da mogu ostati među prvih pet, što mi je bio i jedan od ciljeva za ovu godinu, ali u nastavku sam malčice pao. Konkurenci­ja je zbilja jaka i nije jednostavn­o držati tijekom cijele sezone tu visoku formu. Zato mi je jedan od velikih ciljeva za sljedeću godinu da pokušam izvući svih 12 mjeseci u punom naletu i u pravoj formi – kazao je Marin na početku razgovora za Večernji list.

Malo sam pao

Ni vaša prezentaci­ja na završnom Mastersu u Londonu iz današnje perspektiv­e ne izgleda tako loše. Zverev je osvojio turnir, a vi ste ga imali na pladnju. U prvom setu imali ste 5:2...

– Žalim za tim, mislim da bi mi pobjeda u tom meču zasigurno donijela prolaz u polufinale. Šteta. Iznenadilo me to što je Zverev dobio Đokovića u finalu s obzirom na to da je njihov meč u skupini potpuno bio na Novakovoj strani i Zverev je igrao prilično loše. Međutim, poslije je znatno podigao razinu.

Mi sa strane imamo dojam da često izgubite naizgled dobivene mečeve. Je li to stvar opuštanja, pomisao “lako ću s ovim”?

– Ha-ha, nema tu opuštanja, svaki poen igra se na visokoj razini. Istina je da mi se u posljednji­h nekoliko mjeseci zaredalo nekoliko mečeva koje sam mogao i trebao dobiti. To bi mi, naravno, donijelo i bolje rezultate. Nije lako biti maksimalno usredotoče­n cijelo vrijeme. I u mečevima protiv najboljih na trenutke sam pokazivao sjajan tenis, ali činjenica je da sam u formi pao u odnosu na prvi dio sezone. Kako se sada osjećate? – Osjećam se dobro. Mislim da sam u Londonu sva tri meča protiv Top 10 igrača odigrao na prilično visokoj razini. U tom smislu mislim da sam psihološki spreman za finale Davisova kupa. Sad sam tu sa suigračima iz reprezenta­cije, ozračje je odlično, treniramo jako dobro i mislim da do početka susreta mogu još ispraviti nekoliko sitnica.

Kako vam ide prilagodba na zemljani teren?

– Prilično dobro, sa svakim treningom sve bolje. Mi smo u svim susretima Davisova kupa ove godine dolazili s tvrde podloge i nismo imali problema s prilagodbo­m. Možda će oni imati blagu prednost u početku s obzirom na to da su malo dulje na zemlji, ali vjerujem da će se to nivelirati tijekom mečeva.

Ovaj put barem niste mijenjali vremenske zone?

– Da, u takvim je slučajevim­a malo teže. Dobra je stvar što je London prilično blizu pa nisam gubio vrijeme na putovanje i nisam u kondicijsk­om smislu tu nešto previše izgubio. Bit ćemo u najboljoj snazi.

Jesu li Francuzi izabrali zemlju jer su znali da ćete tjedan prije igrati na tvrdoj podlozi?

– Ne znam zašto su točno izabrali zemlju. Možda je jedan od razloga bio taj što Gasquet igra najbolje na zemlji, ali on je sad otkazao... Što je, tu je, očekujem da će u dvorani podloga biti prilično brza i da će nam odgovarati. I Borna i ja ove smo godine odigrali jako dobro na zemlji, imali smo sjajnih rezultata tako da je i s te strane upitno zašto su Francuzi izabrali baš tu podlogu.

Što očekivati od finala?

Tsonga je vođa

– Favorita nema, finale je finale. Lošiji plasman Francuza na ATP listi od našeg može i zavarati. Gledajući na papiru, Borna i ja kvalitetni­ji smo od njih, ali s druge strane oni su sjajni igrači, imat će podršku navijača i uvijek u Francuskoj igraju najbolji mogući tenis. Imali su sjajan uspjeh prošle godine, osvojili su pokal, sad su opet u finalu. Imaju kompaktnu momčad, prilično široku, što im daje prostora za rotacije. Mislim da je sve otvoreno. Ne možemo reći da smo favoriti, to moramo pokazati na terenu.

Koga očekujete za suparnika prvi dan, u petak?

– Pretpostav­ljam da će to biti Tsonga. Mislim da ga Noah ne bi zvao da ga ne misli isprobati. Budući da jedno razdoblje zbog ozljede nije igrao, mislim da je Tsonga sad iznimno motiviran. On je oslonac njihove momčadi (lani je dobio tri od četiri meča – op. a.). Uvijek im je bio igrač broj jedan i osjećao se kao vođa, tako će biti i ovaj put, bez obzira na trenutačni plasman na ATP listi.

U međusobnim susretima vodite ga 5:2... – Igrali smo puno puta, a zadnji put pobijedio je on, doduše u dva tie-breka (u Rotterdamu 2017. – op. a.). Mislim da znam kako s njim, da mi odgovara njegova igra ili, bolje rečeno, moja igra ne odgovara njemu. Mislim da imam dobre izglede.

 ??  ?? Marin vjeruje da će u petak njegov suparnik biti Tsonga
Marin vjeruje da će u petak njegov suparnik biti Tsonga
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia