Večernji list - Hrvatska

Priča o ‘salatari’ - ima 105 kg, a osmislio ju je ratni ministar SAD-a

Davisov kup zove se po tvorcu tog natjecanja Dwightu Davisu koji je sa SAD-om i osvojio prvo izdanje 1900.

- Karlo Ledinski

Tko će osvojiti Davisov kup za 2018. saznat ćemo za vikend, no već sada sa sigurnošću možemo reći da taj trofej nitko od pobjednika neće podići. I to iz vrlo jednostavn­og razloga – teži čak 105 kilograma. Impresivni­h je dimenzija, čak 110 centimetar­a visine. Ima tri kata te su na njemu ispisani svi pobjednici od 1900. godine. Naravno, među njima i Hrvati 2005. Zanimljivo, trofej Davisova kupa je i jedini sportski trofej u svijetu na kojem je ispisana doslovno cijela povijest natjecanja, te jedini kojeg ne može podići jedna osoba.

Iz nje pili šampanjac

A kako je uopće nastao Davisov kup? Prvo izdanje igrano je između SAD-a i Velike Britanije davne 1900. godine, a ideja je potekla od četvorice članova teniske momčadi Harvarda. Amerikanci su u tom prvom susretu pobijedili Britance 3-0 u, a meč je održan u Bostonu.

Među četvoricom tenisača s Harvarda koji su došli na ideju o stvaranju natjecanja između teniskih reprezenta­cija bio je Dwight Davis. On je preuzeo inicijativ­u, složio je format turnira i naručio trofej koji će pripasti pobjednici­ma. Trofej je isprva napravljen od šest kilograma srebra, a kako je Davis sam platio izradu trofeja (oko 1000 dolara, što je tada bio popriličan novac), uskoro se natjecanje i službeno počelo zvati imenom koje nam je danas svima znano – Davisov kup. Tada mladi Amerikanac vjerojatno nije mogao ni zamisliti da će današnja reprodukci­ja trofeja koštati oko 600.000 dolara. Inače, Dwight Davis bio je dio američke reprezenta­cije koja je osvojila prva dva natjecanja 1900. i 1902. godine. Zanimljivo, Davis je nakon sportske karijere u dva navrata bio američki ratni ministar (1923.1925. i 1925.-1929.).

Trofej Davisova kupa popularno se zove “salatara”. Tako su ga nazvali Amerikanci koji su ga najviše puta osvajali, i to zato što je gornji dio nalik na zdjelu. Kroz povijest je trofej prošao puno zanimljivi­h stvari. Za vrijeme oba svjetska rata Davisov kup se nije održavao, a trofej su čuvali u sefu jedne banke u New Yorku. Prvi je put trofej iznesen iz SAD-a 1908. godine, nakon što su Amerikanci u finalu izgubili od Australaca. Tako je trofej završio u kući australske teniske zvijezde Normana Brookesa. A kada su Davisov kup 1933. usred Pariza osvojili Britanci Fred Perry i Henri Cochet, trofej je nekoliko dana zajedno s njima kružio ekskluzivn­im pariškim klubovima, a iz gornjeg dijela popularne “salatare” pio se alkohol.

Čuvari uvijek uz njega

U velikom slavlju trofej je i oštećen, a takve situacije prisilile su ITF da nakon 2. svjetskog rata trofej stavi pod ključ te ga u svijet šalje samo u kontrolira­nim uvjetima. A koliko su ti uvjeti strogi potvrđuje i to da postupak preseljenj­a trofeja iz grada u grad stoji 14.000 dolara. A o njemu se uvijek brine nekoliko čuvara. Trofej je to koji previše znači u svijetu sporta da bi mu se išta smjelo dogoditi. Nadamo se da će ruke na njega staviti naši tenisači.

 ??  ?? HRVATSKA JE DAVISOV KUP JEDINI PUT OSVOJILA 2005. GODINE, a trofej je od 1900. do 1933. bio prijelazni, odnosno uvijek je bio kod pobjednika. Ali se to promijenil­o nakon što su ga pijani britanski tenisači oštetili
HRVATSKA JE DAVISOV KUP JEDINI PUT OSVOJILA 2005. GODINE, a trofej je od 1900. do 1933. bio prijelazni, odnosno uvijek je bio kod pobjednika. Ali se to promijenil­o nakon što su ga pijani britanski tenisači oštetili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia