Večernji list - Hrvatska

Britanska premijerka May dodatno popustila Uniji

Svijet

- Tomislav Krasnec

obavještaj­ne službe, a nakon dvije godine i preminuo.

– General pukovnik Igor Korobov bio je krasna osoba, vjeran sin Rusije i domoljub prema svojoj zemlji – ustvrdio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, ne odajući detaljnije od koje je bolesti Korobov doista preminuo.

Iako je nekadašnji KGB, odnosno sadašnji FSB, najpoznati­ja ruska sigurnosno-obavještaj­na služba, poznata iz filmova kao pandan američkoj CIA-i, ruski je GRU svakako jedna od moćnijih obavještaj­nih zajednica na planetu. Uostalom, riječ je o organizaci­ji koju je još 1918. osnovao Lav Trocki, a koja vodi cjelokupnu vojnu obavještaj­nu službu, uključujuć­i prikupljan­je podataka iz izvora izvan Rusije.

Pod njenom su “kapom” i obavještaj­ne stanice za koje se zna da postoje, poput onih na Kubi, ali i u nekadašnji­m zemljama Sovjetskog Saveza, a danas članicama NATO-a poput Estonije, Litve i Letonije. Sama je služba bila uvijek obavijena velom tajne, pa se do pada komunizma u ruskoj javnosti i nije znalo za GRU iako su na Zapadu postojali vrlo ograničeni podaci o njezinu djelovanju. Inače, pod GRU-om se nalaze i postrojbe Spetznaza, elitne vojne jedinice za specijalne namjene.

Blamaža u Britaniji

Upravo pod vodstvom Korobova GRU je doživio jedan od svojih većih udaraca u novijoj povijesti. Naime, GRU je optužen da je izveo napad kemijskim otrovom na ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Nije bilo previše dokaza o ruskoj umiješanos­ti u tu priču, a sumnjiva je bila i činjenica da su Skripal i njegova kći preživjeli trovanje jednim od najjačih bojnih otrova današnjice. No uskoro su se pojavile snimke s nadzornih kamera u Salisburyj­u, na kojima su prepoznata dva Rusa, inače visoka časnika GRU-a. Oni su se nevješto branili kako su u Britaniji, u malo poznatom gradiću, bili na turističko­m putovanju. Velika Britanija i Europska unija dogovorile su, nakon sporazuma o povlačenju, i nacrt političke deklaracij­e o budućim odnosima, drugi važan dokument koji bi trebao biti blagoslovl­jen na summitu šefova država i vlada u nedjelju u Bruxellesu, nakon čega će čitav paket ispregovar­anog Brexita ići na ratifikaci­ju u britanski i europski parlament. Predsjedni­k Europskog vijeća Donald Tusk poslao je nacrt dogovoreno­g dokumenta u glavne gradove, među ostalim i u Zagreb, jer sve vlade žele prvo proučiti tekst prije no što pošalju svoje lidere u Bruxelles na povijesni, prvi summit EU posvećen nečijem izlasku iz članstva. No, britanska premijerka Theresa May opet, ni u ovoj političkoj deklaracij­i o budućim odnosima ne donosi kući u London baš sve što je željela jer u tekstu nema spomena o “trgovini sa što je moguće manje trenja”, što je jedan od britanskih prioriteta za buduće odnose s EU. Britanske medijske analize nacrta političke deklaracij­e tvrde da je ona bitno različita od premijerki­na plana iz Chequersa. May se ipak složila s ponuđenim. Tekst nacrta političke deklaracij­e govori o tome da obje strane u budućnosti, nakon Brexita i nakon prijelazno­g razdoblja, žele imati “trgovinski odnos koji je što je moguće prisniji”. O tome koliko prisan, tek će se raspravlja­ti nakon što se Brexit dogodi, a formalno se izlazak događa 30. ožujka 2019. godine. – Britanski građani žele da se ovo riješi. Žele dobar sporazum koji nas usmjerava prema svjetlijoj budućnosti. Takav je sporazum nadohvat ruke i ja sam odlučna u tome da ga isporučim – rekla je jučer premijerka Theresa May. Preksinoć je bila u Bruxellesu na sastanku s predsjedni­kom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi dogovorila nacrt političke deklaracij­e, a sutra će doputovati opet kako bi s Junckerom prošla posljednje detalje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BRITANSKI GRAĐANI žele da se ovo riješi. Žele dobar sporazum koji nas usmjerava prema svjetlijoj budućnosti, kaže premijerka May
BRITANSKI GRAĐANI žele da se ovo riješi. Žele dobar sporazum koji nas usmjerava prema svjetlijoj budućnosti, kaže premijerka May

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia