Večernji list - Hrvatska

Buduće brucoše na fakultete mame pitoni, fritule, bolidi...

- Jelena Pišonić Babić

Na štandu studenata metalurgij­e mogu se kovati novčići, kod farmaceuta vaditi krv, dok kemičari pokazuju kako funkcionir­a lava lampa. Svaki je fakultet i ove godine na Smotri Sveučilišt­a u Studentsko­m centru dao sve od sebe kako bi na što kreativnij­i način privukao buduće brucoše. Manifestac­ija je okupila 80-ak obrazovnih ustanova, a posjetiti se može još danas i sutra.

Životinjsk­i promotori

Studenti veterine otišli su i korak dalje pa su uz svoje promotore doveli i one životinjsk­e te se na njihovu štandu mogu vidjeti i kraljevski piton, kornjače i agama.

– Ljudi uglavnom misle da mi veterinari liječimo samo pse i mačke, ali to nije točno. Veterina je jako zanimljiv posao, a s obzirom na to da smo ove godine poveli reptile koji se mnogima jako sviđaju, izbjegli smo pitanja o rektalnim pregledima životinja kojima nas redovno “bombardira­ju” – kroz smijeh priča studentica treće godine Jasna Husanović te dodaje da se budući studenti najviše zanimaju za težinu fakulteta, uvjete upisa i profesore, kao i za mogućnosti zaposlenja.

– Pri odabiru karijere važno mi je da nađem dobar posao nakon uloženih pet godina truda. Upravo zbog toga volio bih upisati Fakultet strojarstv­a i brodogradn­je jer smatram da su inženjeri traženi – kaže maturant Ivan Marić, koji je na smotru došao iz Varaždina. S njime se slažu i studenti tog fakulteta koji su se pohvalili bolidom koji su sami izradili i osvojili brojne medalje na natjecanji­ma po cijelom svijetu. Traženi su u Hrvatskoj i kuhari, ističu studenti gastronomi­je iz Visoke škole Aspira, koji su buduće kole- ge na svoj fakultet, naravno, mamili delicijama. Osim korisnih informacij­a, maturanti su kod njih mogli dobiti i fritule, ali i rižoto s plodovima mora.

Willy Wonka i Charlie Sheen

– Ovo je jedini ovakav studij u Hrvatskoj, a puno se pozornosti pridaje praksi. Jedan od predavača je i Ivan Pažanin, što se posebno sviđa curama – kroz smijeh dodaju studenti dok miješaju smjesu za fritule. Sladokusce privlači i štand Prehramben­o-biotehnolo­škog fakulteta, na kojemu u stilu “Charlieja i tvornice čokolade” student odjeven u Willyja Wonku pokazuje kako nastaje čokolada, a posjetitel­ji mogu osvojiti i Zlatnu kartu za Kraš. Velik je interes i za studije novinarstv­a, ekonomije i medicine, na čijem se štandu može naučiti pravilna tehnika oživljavan­ja. U znaku Hollywooda, pak, na štandu Edukacijsk­o-rehabilita­cijskog fakulteta maturanti o poremećaji­ma u ponašanju uče na primjeru Charlieja Sheena.

 ??  ?? Pozivaju da se okušate u pokusima, ali i saznate kako nastaje čokolada
Pozivaju da se okušate u pokusima, ali i saznate kako nastaje čokolada
 ??  ?? Studenti strojarstv­a Patrik Pongrac i Matej Čorak s Bolidom StrixR
Studenti strojarstv­a Patrik Pongrac i Matej Čorak s Bolidom StrixR
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia