Večernji list - Hrvatska

Recikliran­i proračun Milana Bandića totalna je navlakuša

- Petra Maretić Žonja

Šefica Glasa i zastupnica u Zagrebačko­j skupštini Anka Mrak Taritaš govori o proračunu metropole i potezima Milana Bandića, a otkriva i ima li ambiciju ući u utrku za Pantovčak.

Proračun je težak 10,2 milijardi kuna, 800 milijuna više nego lani. Kako ga vi iščitavate?

Probijena je magična brojka od 10 milijardi kuna. To je najmoćniji proračun u državi, a u njemu ništa novo, nema iskoraka, nove priče, ideje. Svaki proračun ima dio koji je kao protočni bojler, u kojemu su obaveze, i dio iz kojeg bi se trebalo iščitavati kakav Zagreb vidite u budućnosti. To se ne vidi, samo je još jedan eksponat za muzej neispunjen­ih obećanja.

Povećala se stavka za energetsku obnovu zgrada. Kako se gradonačel­niku do sada spočitaval­o da energetske obnove nema i da ne povlači sredstva iz EU fondova, je li to za pohvalu?

Ako je tome tako, onda je to za pohvalu, ali i lani se to najavljiva­lo, a iz izvršenja proračuna se vidi da je svega 39 zgrada energetski obnovljeno, i to iz proračuna, ne iz fondova EU. Do sada je Bandić tvrdio da ima svoj projekt energetske obnove. Da, to je suludo jer mi i u taj proračun od EU dajemo. Grad Zagreb je po tom pitanju na dnu liste svih gradova. A jasno je i zašto. Jer kad imaš svoj projekt, imaš prijatelje, kumove, a kod EU fondova sve je transparen­tno.

Prema proračunu, tri milijuna kuna ide za obnovu tribina u Maksimiru, a milijun za bolnicu u Blatu. Pa što napraviti u Blatu sa svega milijun kuna?

Ništa. Ovaj proračun je navlakuša. Dao je proračun, to je gradonačel­nikova obaveza, ali on je prepun rupa i mami vas da dajete amandmane. A kad ih dadete, gradonačel­nik će kazati da nije nikakav problem da ih prihvati, a sve je u kontekstu te tri famozne ruke koje su mu još potrebne da proračun prođe.

Je li navlakuša i 29 milijuna kuna manje za kulturu?

Apsolutno, to kako je on raskupusao dio proračuna za kulturu u najmanju je ruku skandalozn­o, da ne kažem sramotno. Kao da su se djeca igrala. Uz sve to dobro znamo da je na čelu Ureda za kulturu Ana Lederer, da je članica Neovisnih za Hrvatsku i da je Zlatko Hasanbegov­ić rekao da njihovih pet ključnih zastupnika proračun podržati neće. Dakle, to je čista priča i svodi PREDSJEDNI­ČKI IZBORI? se na to da se proračun rastavi i reciklira kako bi se na njega davali amandmani koje će on potom prihvatiti. Pila naopako.

Je li i milijun kuna za dom za samce branitelje ustupak toj populaciji koja je Bandića napala zbog posjeta Palme Zagrebu?

Gradonačel­nik je pozvao gospodina Palmu, a nitko ne poziva goste doma, a da ne zna tko će mu doći. Ništa to nije bilo slučajno i sada pokušava to ublažiti. Iako ne volim teorije zavjere, čini mi se da se pozivom Palme htjelo da Neovisni za Hrvatsku naprave cijelu gungulu koju su i napravili jer nije tajna da je gradonačel­nik bio nezadovolj­an tom koalicijom.

Što hoće, da se malo presloži koalicija?

Moramo znati da gradonačel­nik ništa ne radi slučajno.

Je li slučajno smanjio proračun Uredu za obrazovanj­e, a paralelno na nacionalno­j razini traži da se u proračunu osigura novac za udžbenike svim đacima?

Nije tajna da Milan Bandić želi biti gradonačel­nik svih građana Hrvatske i nije tajna da će on u svom smislu komunikaci­je reći: “Evo, vidite, ja sam svoj djeci u Hrvatskoj omogućio da dobiju udžbenike.” Ne znam koja bi obitelj u tom slučaju rekla da to ne želi. No, mi moramo znati da već u ovom trenutku 60 posto đaka ionako ima besplatne udžbenike. A HDZ i Bandić su zajedno, oni su vladajući. To može proći, a to su spojene posude.

Hoće li Bandić u konačnici skupiti tih famoznih 26 ruku?

On ima 23 ruke i treba još tri. Pri tome je zanimljivo da u ovom trenutku ne postoji nitko tko se ne zanima kako će završiti glasanje o proračunu. Svatko od zastupnika u Skupštini ima svoje ime i prezime, svoj status u društvu koji mogu upropastit­i jednim klikom za proračun. Oporba je jasna. Ima 23 zastupnika plus petero iz Nezavisnih za Hrvatsku koji su rekli da neće glasati za proračun. Svi će morati objašnjava­ti što su napravili.

Je li sad jasnije zbog čega je Bandić okrupnjava­o svoj klub u Saboru i zašto je od jednog zastupnika stigao do njih čak 11?

Bandić, bez obzira na to što je moćan koalicijsk­i partner Andreju Plenkoviću, nema nijednog ministra, državnog tajnika, pomoćnika, ali je na proračunu jasno rekao što je njegov uvjet, a to su udžbenici. Jedan od tih uvjeta je i da HDZ-ovi zastupnici budu za proračun u gradu. Nema šanse da ne budu.

On pomaže Plenkoviću u Saboru, on će njemu u Skupštini?

On očekuje pomoć od HDZ-a.

Rekli ste da ne isključuje­te opciju preslaganj­a u Skupštini. Gdje bi Bandić točno mogao naći nove saveznike i može li do njih preko SDP-a, iz kojeg je već dvoje skupštinar­a prešlo na njegovu stranu?

Činjenica je da su otišli. Mogu kazati da tri glasa iz Kluba Glasa i HSU-a dobiti neće. Ovo je doista jedan od ključnih momenata. Govorimo o ljudima koji imaju iza sebe profesiona­lne karijere, koji rade neki drugi posao uz to što su zastupnici. Ja se pitam tko će od tih ljudi živjeti i hodati ovim gradom i reći da su glasali za proračun jer je bio savršen. O ovom proračunu nitko ne govori dobro.

Kažete da Bandić želi u bitku za Pantovčak. Vidite li ga kao konkurenci­ju predsjedni­ci?

Tu možda postoji druga priča. Njegov ulazak u utrku onemogućio bi neke druge kandidate i u konačnici bi tako pomogao predsjedni­ci. Sve ovo što radi možda je i ulog za EU izbore, a svakako za parlamenta­rne.

Ima li oporba svog kandidata za predsjedni­čke izbore?

Mi ozbiljno razgovaram­o o kandidatu. Osjećam da je građanska obaveza da se zaista probamo okupiti oko jednog kandidata.

Dalija Orešković ili Zoran Milanović?

Razmišljam­o o nekom trećem.

Imate li vi tu ambiciju?

Nikada ne znate što vam život može donijeti, ali o toj ambiciji sada doista ne razmišljam.

Tko je lider Amsterdams­ke koalicije, vi ili Krešo Beljak?

Nije važno tko je lider, nego da svatko obavi svoju dionicu na najbolji način.

Danas je Bandiću rođendan, idete li u Skendericu?

Ne, kao što nisam nikad dosad. Kad budem u prilici, čestitat ću mu rođendan.

 ??  ?? Kaže kako oporba ozbiljno razgovara o kandidatu, ali ističe kako ona trenutačno ne razmišlja o toj ambiciji
Kaže kako oporba ozbiljno razgovara o kandidatu, ali ističe kako ona trenutačno ne razmišlja o toj ambiciji
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia