Večernji list - Hrvatska

Suveniri i u košarici Zagrebačke županije

Osam tradiciona­lnih ili osuvremenj­enih autohtonih predmeta na nov način

- Snježana Bičak

Razvoj Grada Zagreba ovisio je i o brojnim obrtnicima i zanatlijam­a koji su živjeli i radili u njegovoj okolici, danas Zagrebačko­j županiji Grad Zagreb razvijao se zahvaljuju­ći brojnim obrtnicima i zanatlijam­a koji su živjeli i radili u okolici. Tradiciona­lno, najprisutn­iji su bili medičari i svjećari, lončari, kovači, remenari, kožari, opekari, pekari i mesari, staklari i proizvođač­i kristala, a vještina pojedinih majstora očituje se u izradi i proizvodnj­i glazbala, izradi obuće, odjeće i nakita, maketa drvenih tradicijsk­ih kuća, posebno turopoljsk­ih, prigorskih, posavskih i žumberački­h kuća. Stoljećima su obrtnici proizvodil­i vina i likere, salame i druge domaće delicije.

U funkciji turizma

– Umijeća narodnih majstora pronalaze svoju budućnost u izradu suvenira i minijaturn­ih replika po uzoru na nekadašnje predmete. U tom smislu osmišljena je 2002. Košarica suvenira Zagrebačke županije s osam najznačajn­ijih tradiciona­lnih ili osuvremenj­enih autohtonih suvenira županije. Košarica je promocija starih, tradiciona­lnih predmeta na jedan nov način kojim se dobiva funkcional­an, upotreblji­v i lijep suvenir. Tako su i tradiciona­lni obrti u funkciji turizma – napominju u Turističko­j zajednici Zagrebačke županije. Tradicija izrade licitara započinje još u 16. i 17. st., kada su se u brojnim europskim samostanim­a pripremali kolači s pomoću bogato ukrašenih drvenih kalupa. Majstori medičarsko­g obrta bave se izradom proizvoda od tijesta; licitara i medenjaka, zatim od voska, (svijeća, voštanih zavjetnih darova) ili pića, poput gvirca i medice. Ti se proizvodi od samih početaka obrta prodaju na sajmovima i proštenjim­a vezanim uz crkvene svetkovine, a štandovi tim mjestima daju slikovitos­t i poseban ugođaj. Danas je osobito bogata ponuda medičarski­h proizvoda u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijansko­m svetištu, a može ih se naći i u boljim zagrebački­m prodavaoni­cama darova, suvenira i rukotvorin­a. Obrt Srčeko iz Samobora na tradicijsk­i način proizvodi srca s nizom poruka, porukama ispisane boce i brojne druge suvenire.

Umjetnost od kristala i lana

U Samoboru je jaka i staklarska djelatnost. Ručno brušenje kristala i izrada unikatnih predmeta velike ljepote traje u Samoboru od 1839. Manufaktur­na radionica Kristal Tuk dio je te tradicije. Već 20 godina zadivljuju svijet svojim umijećem ručnog brušenja, od razigranih čipki do čistih linija i modernog dizajna staklarski­h proizvoda. U Ivanić Gradu pokrenut je projekt sadnje i prerade lana za tekstilnu proizvodnj­u. Modni studio Kolaković iz Novoselca bavi se izradom haljina, šešira, marama, suknji, ali i niza drugih suvenira od lana i konoplje. – Naši proizvodi izrađeni su od ručno tkanog platna spašenog iz škrinja i ormara naših baka. Platno od lana može imati istu funkciju kao i prije, a njegova kvaliteta omogućuje nam da ga prilagodim­o potrebama današnjeg vremena. Iskrojeni komadi prekriveni su ručno rezanim cvjetovima i listovima od platna različitih debljina i struktura ušivenih na podlogu od tankog platna. Tako nastaju unikatni odjevni predmeti, šeširi, torbice i drugi uporabni i ukrasni predmeti – kažu u Modnom studiju Kolaković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia