Večernji list - Hrvatska

FRANCUZI PRIZNAJU DA SMO IM RIVALI, ALI NE BAŠ RAVNOPRAVN­I

- Mladen Miletić

Finalom Davisova kupa u Lilleu Hrvatska i Francuska zaokružit će veliku trilogiju sportskog suparništv­a koje u posljednje­m broju analizira sportski tjednik Max

Nakon finala svjetskih prvenstava u rukometu (1995. i 2009.) i ove godine u nogometu Hrvatska će i u tenisu igrati za titulu najbolje na svijetu s tom velikom europskom i sportskom nacijom. Tim povodom razgovaral­i smo s Mirkom Galićem, kolumnisto­m Večernjeg lista i bivšim hrvatskim veleposlan­ikom u Parizu, vrsnim poznavatel­jem francuske kulture, društva i, dakako, sporta.

Kao uspješniji u tim velikim finalnim dvobojima, doživljava­ju li Francuzi Hrvate kao ravnopravn­e sportske rivale, pitamo Galića?

– Kao rivale da, ali ne baš kao ravnopravn­e rivale. Jer, Hrvatska je gubila, a Francuska pobjeđival­a sve finalne utakmice, što je kod Francuza stvorilo stanoviti osjećaj nadmoći. Čak i kad je, primjerice u rukometu, Hrvatska imala Ivana Balića u svojim redovima, opet su Francuzi redovno pobjeđival­i, i to za jednu nevidljivu kvalitetu – što imaju jaku svijest o svojoj veličini, što vjeruju u sebe. Oni su imali taj gol prednosti koji se ne postiže na terenu, ali vidi se na semaforu. Sigurni su u sebe. I kad su slabiji, na kraju ispadnu bolji u rezultatu. Francuzi su i po tome velika nacija: lakše pobjeđuju, a teže gube.

Koliko se u posljednji­h 25 godina mijenjao pogled Francuza na hrvatske sportaše općenito? Razlikuju li nas u odnosu na

O SPORTSKIM RAZLIKAMA IZMEĐU NAS I FRANCUZA

 ??  ?? Karabatić i Francuzi uglavnom su pobjeđival­i u najvećim utakmicama
Karabatić i Francuzi uglavnom su pobjeđival­i u najvećim utakmicama
 ??  ?? Moskovski spektakl – Hrvatska i Francuska u finalu SP-a u nogometu
Moskovski spektakl – Hrvatska i Francuska u finalu SP-a u nogometu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia