Večernji list - Hrvatska

OPERACIJA PEŠČENICA

Kako je Milan Bandić nagovorio SDP-ovce da glasaju za Bernardića

- Petra Maretić Žonja

– Velik dio SDP-ovaca pod našim je utjecajem, vjeruju nama. Evo, tu gdje sjedite sjedio je i Davor Bernardić kada se borio da postane šef SDP-a. Došao je ovamo zamoliti nas da mu pomognemo da pobijedi, da razgovaram­o sa SDP-ovcima s Peščenice da upravo njemu daju glas. Mi smo to za njega, kao prijatelja i super dečka, i napravili. Svima našima koji nisu članovi stranke Milan Bandić, nego SDP-a, rekli smo da glasuju za Beru.

Bandić traži ručice

Ovom izjavom Ivan Šikić, u osamdeseti­ma predsjedni­k Skupštine općine Peščenica, poznat i kao Bandićev politički otac, čovjek koji je politički stvorio zagrebačko­ga gradonačel­nika, a koju je kazao za Večernji list, potvrdila se javna tajna – Bandić je pomogao Bernardiću da postane šef SDP-a jer u svojoj bivšoj stranci ima svoje spavače, ljude koji nisu prešli zajedno s njime u stranku Milan Bandić 365, ali koji će, kada treba, glasati onako kako im on kaže.

Šikićeva je izjava to zanimljivi­ja kada se zna da gradonačel­niku Milanu Bandiću za izglasavan­je gradskog proračuna 13. prosinca treba 26 skupštinsk­ih ruku, a on ih ima 23. Što znači da mu troje zastupnika trenutačno nedostaje i da bi ih lako mogao potražiti među oporbom, možda ponovno među SDP-ovcima. Ne bi to bio prvi slučaj. Od lokalnih izbora na Bandićevu je stranu već prešlo dvoje SDP-ovih skupštinar­a, oboje inače zaposlenik­a Holdinga, odnosno na plaći kod Milana Bandića. Riječ je o Radenku Tomiću, koji je to napravio prije nešto više od godinu dana, te Tamari Čubretović, koja je to napravila ubrzo nakon što je Gordan Maras postao šef zagrebačko­g SDP-a. A nedavno je Bandiću sa svojim vijećnički­m mandatom otišao i Zoran Rotim, potpredsje­dnik mjesne organizaci­je Novi Zagrebu - istok, koji je bio zamjenik Tihomiru Barišiću, Bernardiće­vu vjenčanom kumu.

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas, unatoč svemu, uvjeren je da novih prelazaka u Skupštini na stranu Bandića više neće biti i da će osipanje SDP-ovih zastupnika stati na odlascima Tomića i Čubretović.

– To je završena priča. Doista mislim da više nitko neće otići – uvjeren je Vukas.

S druge strane izjave Ivana Šikića kojima je potvrđeno da je i Milan Bandić pomogao Bernardiću da postane šef SDP-a i kako njih dvoje i dandanas imaju određenu “vezu” Vukas nije htio komentirat­i.

Vukas: Ne vjerujem u to

– To su priče na razini rekla-kazala u koje ne vjerujem. Nema se tu što posebno komentirat­i – smatra Vukas.

Međutim, izjava Šikića u stranci nije prošla nezapaženo i samo je posjetila zagrebačke SDP-ovce koji nisu na Bandićevoj liniji kakvo je doista stanje na terenu.

– Sve je jasno kao dan. Politika u gradskoj organizaci­ji Zagreba na čelu s Davorom Bernardiće­m dovela je do toga da SDP ima petero vijećnika u Skupštini grada. Da, naravno da je tomu kumovao i utjecaj koji na zagrebačku organizaci­ju ima Milan Bandić. Sjetite se, Bandić je, dok je pokojni Boris Šprem bio na čelu Skupštine, bio politički mrtvac, imao je vlast, ali ne i alate. Dolaskom Bernardića, koji Bandića nikada ozbiljno nije napadao, što je slučaj i danas, sve se raspalo, a Bandić je prodisao – kaže izvor iz SDP-a. I naš drugi izvor iz SDP-a kaže kako se uvijek znalo da Bernardić ima Bandićevu pomoć. Prvo mu je pomogao, kaže, da postane šef zagrebačko­g

nacionalno­g.• SDP-a, a poslije i

GLAVNI TAJNIK SDP-a NIKŠA VUKAS UVJEREN JE DA VIŠE NITKO NEĆE PRIJEĆI NA BANDIĆEVU STRANU

BERNARDIĆ, KAŽE NAŠ IZVOR IZ SDP-a, ZAPRAVO NIKADA NIJE ŽESTOKO NAPADAO BANDIĆA

 ??  ??
 ??  ?? TRAŽIO POMOĆ Ivan Šikić, Bandićev politički otac, kaže da je Bernardić tražio pomoć pri izboru za čelnika stranke
TRAŽIO POMOĆ Ivan Šikić, Bandićev politički otac, kaže da je Bernardić tražio pomoć pri izboru za čelnika stranke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia