Večernji list - Hrvatska

SUKOB INTERESA

Tri slučaja zbog zapošljava­nja Plenkoviće­ve rodbine

- Iva Boban Valečić

U jeku napada iz HDZ-a zbog propitivan­ja službenog puta premijera Andreja Plenkovića u Finsku, Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa dužnosnika danas odlučuje hoće li otvoriti postupke po tri prijave koje Plenkovića terete zbog zapošljava­nja, odnosno imenovanja povezanih osoba. Riječ je o dvjema neanonimni­m i jednoj anonimnoj prijavi podnesenoj krajem prošle godine, u kojima se premijera proziva da je iskoristio svoj utjecaj da bi na atraktivna radna mjesta “ugurao” svoju sestričnu i ujaka, a na veleposlan­ičko mjesto svojega vjenčanog kuma.

Prijave i Cappelliju i Ćoriću

Autorstvo prijave koja se tiče imenovanja kuma potvrdio je Mostov zastupnik Miro Bulj. Riječ je o Igoru Pokazu, koji je u srpnju prošle godine imenovan za hrvatskog veleposlan­ika u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u. Iako je riječ o iskusnom diplomatu, Bulj je uvjeren da je za njegovo imenovanje ključno bilo upravo kumstvo s Plenkoviće­m, a kako premijer doista ima važnu ulogu u imenovanju veleposlan­ika, bit će zanimljivo vidjeti kako će se Povjerenst­vo postaviti u ovom predmetu. U druga dva predmeta nije riječ o izravnim Plenkoviće­vim odlukama, zbog čega su zajedno s njim prijavljen­i i ministri turizma te zaštite okoliša Gari Cappelli i Tomislav Ćorić. Capelli je prijavljen jer je kao predsjedni­k Turističko­g vijeća HTZ-a na čelo ureda Turističke zajednice u Münchenu imenovao Plenkoviće­vu sestričnu Neru Miličić. Prijavitel­j u ovom predmetu uvjeren je da je riječ o sukobu interesa jer je Plenković Cappelliju izravno nadređen. U trećoj, anonimnoj prijavi riječ je o imenovanju Marka Raosa, oca Nere Miličić, a Plenkoviće­va ujaka u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, u resoru ministra Ćorića. Raos je vijećnik u Gradskom vijeću Makarske, u kojem je jedno vrijeme podupirao HDZ-ovu većinu, no sa strankom svojeg nećaka razišao se ljetos zbog razmirica oko prostornog planiranja. Kolege iz HDZ-a tada je optuživao da ruke dižu po stranačkoj stezi, a ne po savjesti, a novinarima se žalio i da mu je srodstvo s Plenkoviće­m donijelo više štete nego koristi. Tvrdio je tada i da s nećakom nikad nije razgovarao o lokalnoj politici te da im je jedina veza to što je premijer kao dijete dolazio u Makarsku.

Koliko je zapravo blizak odnos između ujaka i nećaka, Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa vjerojatno neće zanimati. Na njima je danas da utvrde je li Plenković mogao utjecati na odluku da se Raosa postavi u Upravno vijeće PP-a Biokovo, odnosno mogu li kao tijelo uopće propitivat­i to imenovanje.

A to će ovisiti o njihovu tumačenju Zakona o sprječavan­ju sukoba interesa, koji dužnosnici­ma izrijekom zabranjuje “utjecanje na odluke nekog tijela ili osobe radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe”. U povezane osobe zakon ubraja i članove obitelji, pri čemu precizira da je riječ o “bračnom ili izvanbračn­om drugu, srodnicima u uspravnoj lozi, braći i sestrama te posvojitel­ju, odnosno posvojenik­u”. Sestrične, ujaci i kumovi izrijekom se ne spominju, no nekoliko stavaka dalje dodano je da se povezanim osobama mogu smatrati i “ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostim­a mogu smatrati interesno povezanima s dužnosniko­m”.

Povezane osobe

Osim interesne povezanost­i, Povjerenst­vo će za pokretanje postupka morati utvrditi i je li Plenković utjecao ili mogao utjecati na ova imenovanja, a odluči li se na pokretanje postupka, na raspolagan­ju su im i različiti stupnjevi kršenja zakona koje mogu propitivat­i. Jer, nije isto ako dužnosnik donese odluku u korist povezane osobe ili propusti deklarirat­i da tijelo na koje ima utjecaj odlučuje o tom imenovanju.

Dakle, pred Povjerenst­vom je nimalo lak posao, a kad se tome pridodaju okolnosti pod kojima donose ove odluke, vjerojatno će se naći pod “paljbom” što god odlučili.

No, položaj antikorupc­ijskih tijela nikada nije bio lagan, a na njima je da odole pritiscima kako politike tako i javnosti.

POVJERENST­VO MORA UTVRDITI I JE LI UTJECAO ILI MOGAO UTJECATI NA SPORNA IMENOVANJA

 ??  ?? ODLUKA DANAS Povjerenst­vo za sprječavan­je sukoba interesa odlučuje hoće li otvoriti postupke protiv premijera Andreja Plenkovića na temelju dvije neanonimne i jedne anonimne prijave podnesene krajem 2017.
ODLUKA DANAS Povjerenst­vo za sprječavan­je sukoba interesa odlučuje hoće li otvoriti postupke protiv premijera Andreja Plenkovića na temelju dvije neanonimne i jedne anonimne prijave podnesene krajem 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia