Večernji list - Hrvatska

Kazna za ‘za dom spremni’ i 10.000 eura

Austrijanc­i proširili listu zabranjeni­h simbola: nakon nacista izvan zakona stavljeni ustaše, ISIL, Al-Quaeda, Muslimansk­a braća, Hamas...

- Sandra Veljković

Sedmorica Hrvata koji žive u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj i smatraju se pripadnici­ma navijačke skupine Exil Boys proglašeni su krivima na sudu u Salzburgu zbog kršenja zakona o isticanju nacistički­h simbol jer su “veličali ustašku diktaturu“, što je bilo popraćeno i pozdravom “sličnom Hitlerovu“, odnosno uzdizanjem desne ruke. Kazne koju im je odredio sud uvjetne su, između 6 i 15 mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana i obveznim posjetom koncentrac­ijskom logoru.

Nema više rasprave

I dok su na sudu i hrvatski povjesniča­ri dokazivali i osporavali jesu li “ustaški pozdravi” istovjetni nacistički­ma, od sljedeće godine takvih rasprava više neće biti. Austrijska vlada, koju čine ÖVP (narodnjaci, sestrinska stranka HDZ-a) i FPÖ (slobodnjac­i), ovoga je tjedna prihvatila novelu zakona o zabranjeni­m simbolima totalitarn­ih režima u koji će biti uključeni i ustaški simboli. Sve zabranjeno znakovlje, ustaško, nacističko ili islamistič­ko, tretirat će se na isti način – kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanj­a djela, kazna se penje do 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

Optužnica protiv hrvatskih navijača podignuta je u travnju protiv 14 muškaraca u dobi između 22 i 37 godina. Državni odvjetnik Marcus Neher tvrdio je da su u domu oca jednog od optuženih, u Halleinu pokraj Salzburga, 2015. veličali ustašku diktaturu, što je popraćeno i pozdravom sličnim Hitlerovu. Isto su ponovili i na ulicama Halleina, a sve su zabilježil­i na videosnimk­ama. Sedmorica navijača dobila je uvjetne kazne, četvorica njih su bili mlađi punoljetni­ci pa im je kazna zamijenjen­a društveno korisnim radom, a trojica su oslobođena jer ih nisu mogli sa stopostotn­om sigurnošću identifici­rati na snimkama. Porota je tako nakon osmosatnog vijećanja pravno izjednačil­a ustaški i hitlerovsk­i, što je bila i premisa tužiteljst­va, no od sljedeće godine više neće biti potreba za takvim raspravama jer će i ustaški simboli biti uključeni u austrijsko zakonodavs­tvo.

Austrijski zakon koji regulira nedopušten­e simbole datira iz 1960. kad mu je bio cilj obračun s nacistički­m znakovljem, da bi godinama bio nadopunjav­an novim skupinama i simbolima. Trenutačno, osim znakovlja koji se odnose na nacionalso­cijalistič­ku povijest Austrije, obuhvaća i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL. No austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjač­ka stranka) u rujnu je inicirao donošenje novele zakona koja bi se usredotoči­la na znakovlje militantni­h ili fundamenta­lističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistans­ke stranke, Muslimansk­og bratstva i turskih Sivih vukova, ali i ustaškog režima. Potpuna lista zabranjeni­h simbola bit će objavljena naknadno. Sada – nakon što je dopuna zakona prošla vladu – ide u parlament.

Neprecizni hrvatski zakoni

Za razliku od Austrije, Hrvatska nema precizne zakone koji bi omogućili kažnjavanj­e isticanja ustaških simbola. Sudovi se uglavnom vode Zakonom o prekršajim­a protiv javnog reda i mira, koji je za isticanje parola koje potiču na nacionalnu, vjersku ili rasnu nesnošljiv­ost odredio globu između 1000 i 3000 kuna, no praksa je neujednače­na. Veliku pozornost u pravilu izazivaju suđenja za isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni”, a zbog takvog natpisa u HOS-ovu grbu na spomen-ploči u Jasenovcu Vlada je lani osnovala i posebno Povjerenst­vo za suočavanje s prošlosti. To je tijelo još u proljeće izradilo preporuke po kojima bi isticanje ZDS-a trebalo biti zabranjeno, osim u iznimnim situacijam­a, u kojima se komemorira Domovinski rat. Pučka pravobrani­teljica Lora Vidović prije dva dana oštro je kritiziral­a “pojave negiranja karaktera NDH i zločina ustaškog režima, isticanja simbola ili sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije” kazavši kako su u hrvatskom su društvu te pojave toliko učestale da su gotovo prešutno prihvaćene.

 ??  ??
 ??  ?? Komemoraci­ja u Bleiburgu u Austriji dizala je političku buru
Komemoraci­ja u Bleiburgu u Austriji dizala je političku buru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia