Večernji list - Hrvatska

Brutalno istukao svoje pse, policija ga uhitila, a lovci izbacili iz društva

IŽIVLJAVAN­JE NA IMANJU KOD OBROVCA ZLOSTAVLJA­O ŽIVOTINJE, MLADIĆI SNIMALI UMJESTO DA GA SPRIJEČE

- Snježana Bičak, Snježana Črnjević

Lovačko društvo Muć jednoglasn­o je iz društva isključilo 62-godišnjeg B. O. iz naselja Donje Postinje u općini Muć, starca koji je brutalno istukao svoje pse na svom imanju na području Obrovca. Zahvaljuju­ći skupini mladih šaljivdžij­a koji su starca, umjesto da ga smire i spriječe batinanje životinja, snimali, ismijavali te čak i poticali u njegovu zlostavlja­nju, brutalni čin u cijelosti je objavljen na društvenim mrežama.

Oštetili auto i izazvali bijes

Iz snimke se može zaključiti da je oštećenje na prtljažnik­u automobila bio okidač da B. O., koji je više desetljeća lovac i cijeloga je života okružen psima, počne brutalno zlostavlja­ti svoja dva psa; udarao ih je i gađao štapom, gazio nogama, urlao da će ih zatući i ubiti. Video se proširio među volonterim­a i aktivistim­a za zaštitu životinja pa ga je udruga Animalex prijavila nadležnim institucij­ama, od policije do veterinars­ke inspekcije. Udruga Animalex najavila je da će Državnom odvjetništ­vu predati kaznenu prijavu sa svim dokazima. Nakon objave snimke pozvali su građane koji imaju informacij­e o zlostavlja­ču da im se jave, čak ponudili i 500 kuna nagrade za otkrivanje identiteta snimatelja i drugih osoba jer ne žele da slučaj završi bez konkretnih imena. Od veterinars­ke inspekcije zatražili su oduzimanje pasa, a od državnog odvjetnika da od suda zatraži trajnu zabranu držanja životinja. Ne žele, navode, uvjetnu kaznu, već kaznu zatvora ili visoku novčanu kaznu.

– U tijeku je nadzor veterinars­ke inspekcije. Psi su oduzeti i smješteni u odobreno sklonište jer nisu cijepljeni ni čipirani i zbog toga će biti podnesen optužni prijedlog prekršajno­m sudu. Zbog snimke će biti podnesena kaznena prijava – stoji u odgovoru Ministarst­va poljoprivr­ede.

Starca je, pak, promptno privela splitska policija i ispitan je u policijsko­j postaji u Solinu u sklopu kriminalis­tičke istrage koju provode. Naime, zlostavlja­nje životinje kazneno je djelo, čl. 205 Kaznenog zakona kaže da će se onaj tko teško zlostavlja životinju, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebni­m patnjama kazniti kaznom zatvora do jedne godine. No osim počinitelj­a, u ovom slučaju kazne zaslužuju i snimatelji kojima je zlostavlja­nje, vidljivo je na snimci, bilo zabavno te su ga promatrali i nisu spriječili.

– Zaprimili smo dojavu o zlostavlja­nju psa prema kojoj postupamo te ćemo vas izvijestit­i o utvrđenom i poduzetom nakon provedenih policijski­h radnji, odnosno kriminalis­tičkog istraživan­ja, odgovaraju iz PU splitsko–dalmatinsk­e.

Ne želi razgovarat­i

Na zlostavlja­nje životinja odmah je reagiralo i Lovačko društvo Muć, čiji član je počinitelj.

– Osuđujemo ovaj postupak, ne mogu zamisliti da je jedan lovac to mogao napraviti i nema nikakvog opravdanja za njegov postupak. I sam imam psa i on je dio moje obitelji. Prema ovlastima i Statutu nakon pokrenutog postupka njegova isključenj­a iz Lovačkog društva jednoglasn­o je donesena i odluka o isključenj­u. I sigurno se nigdje više neće moći učlaniti, barem ne u naših 65 udruga unutar Županije. Svakako bi mu trebalo oduzeti i oružje, a vjerujemo da će se to i dogoditi – rekao nam je Ilija Veić, predsjedni­k Lovačkog društva Muć.

Slučaj je preuzelo Općinsko državno odvjetništ­vo u Zadru, budući da se kazneno djelo dogodilo na području Obrovca, a ne na području splitske županije, gdje optuženi živi. Kako su nam rekli svjedoci koji ga poznaju, starac je utučen zbog svega. Ne želi razgovarat­i ni s kime, ponajmanje s novinarima.

Lovačko društvo Muć isključilo B. O. iz članstva, traže i da mu se oduzme oružje?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia