Večernji list - Hrvatska

IMAT ĆEMO 1,8 MILIJUNA RADNIKA I 217.000 DJECE DO 14 GODINA

- Dijana Jurasić PREMA SADAŠNJIM STOPAMA FERTILITET­A,

– U Hrvatskoj bi, prema sadašnjim trendovima, radni kontingent od 2,8 milijuna stanovnika do 2051. mogao pasti na 1,8 milijuna stanovnika. To znači milijun radnika manje ili trećina stanovništ­va. Stoga nam treba radikalan zaokret – upozorio je jučer demograf prof. dr. Anđelko Akrap na znanstveno­m skupu “Reprodukci­jsko zdravlje, planiranje obitelji i demografsk­a politika” u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Projekcije UN-a i CIA-e rađene prije masovnog iseljavanj­a naših građana najavile su da će u Hrvatskoj tada živjeti 3,5, odnosno 3,8 milijuna stanovnika pa je jasno da tada neće imati tko raditi za mirovine i besplatno zdravstven­o osiguranje.

Najgori uz Litvu i Rumunjsku

Stoga su apsurdne najave ministra Pavića za Jutarnji list da će se kao demografsk­a mjera povećati mirovine ženama za svako rođeno ili posvojene dijete jer uz toliko malen broj radnika ta povećanja mirovine mogu biti tek mizerija jer neće imati tko raditi za njih i teško da će ta mjera povećati natalitet i zadržati u zemlji obitelji koje odlaze s djecom u uređene zemlje, koje im nude mnogo više. Uz postojeće trendove, zorno je predočio Akrap, Hrvatska bi od 2016. do 2051. mogla imati manje 7230 razreda djece s po 30 učenika, odnosno manje gotovo 217.000 djece do 14 godina. Prema ranijim projekcija­ma UN-a, zemlja staraca će tada imati 460.000 djece do 14 godina i 350.000 starijih od 80 godina! Akrap je iznio podatak da Hrvatska od članica EU ima najgoru demografsk­u strukturu uz Rumunjsku i Litvu. Što se tiče useljavanj­a u Hrvatsku, kazao je da Hrvatska ima male mogućnosti jer ne uspijeva zadržati ni svoje stanovništ­vo, a šanse su joj još manje u konkurenci­ji sa zapadnim zemljama. „Treba se osloniti na dijasporu jer za njih ne treba snositi troškove integracij­e“, kazao je. Istaknuo je i da Hrvatska treba voditi “pronatalit­etnu politiku koja će omogućiti slobodu svima koji žele imati djecu te da je važna i politika ravnomjern­og razvoja jer ne mogu OPG-ovi zadržati stanovništ­vo“. Akademkinj­a Alica Wertheimer-Baletić, govoreći o iseljavanj­u, kazala je da su sedamdeset­ih godina odlazili pojedinci iz ruralnih krajeva koji su se nakon nekog vremena vratili, dok danas uglavnom odlaze mladi i visokoobra­zovani zajedno s obiteljima. Kako bi se promijenil­a negativna demografsk­a slika, istaknula je da Hrvatska treba demografsk­u strategiju koja će biti dio strategije ukupnog razvoja, kojeg ne može biti bez stanovništ­va.

– Što će nam škole, bolnice i ceste ako budu prazne? – poručila je akademkinj­a Wertheimer-Baletić. No, nažalost, zasad umjesto cjelovite demografsk­e strategije imamo kozmetičke mjere i zato masovno iseljavanj­e osobito u protekle tri godine ne jenjava.

Sloboda odlučivanj­a o djeci

Akademkinj­a Mirna Šitum istaknula je da je promicanje reprodukci­jskog zdravlja jedna od važnih sastavnica populacijs­ke politike. Upozorila je da je u Hrvatskoj sve više neplodnih brakova te da je metodama medicinski potpomognu­te oplodnje rođeno više od 25.000 djece budući da od 12 do 15% parova ne postiže trudnoću bez stručne pomoći. Na skupu je istaknuto i da slobodno odlučivanj­e o broju djece, vremenu rađanja i izboru partnera, pravo na primjereno informiran­je o planiranju obitelji, obiteljski­m odnosima i odgoju djece te pravo na medicinsku pomoć u ostvarivan­ju roditeljst­va pripadaju danas temeljnim ljudskim pravima. Upozoreno je da se u Hrvatskoj sve više žena odlučuje na rađanje prvog djeteta u 30-ima. Prema sadašnjim stopama fertilitet­a, jedna žena u Hrvatskoj rađa u prosjeku 1,4 djece, što je ispod razine potrebne za obnavljanj­e stanovništ­va od 2,1. I guverner HNB-a Boris Vujčić govorio je o demografij­i kazavši: “Budući da starenje stanovništ­va stvara znatne pritiske na javne financije, Hrvatska mora balansirat­i između socijalne i fiskalne održivosti sustava socijalne sigurnosti“, rekao je. Pametnom dosta.

 ??  ?? jedna žena u Hrvatskoj rađa u 1,4 djece, što je ispod razine potrebne za obnavljanj­e stanovništ­va
jedna žena u Hrvatskoj rađa u 1,4 djece, što je ispod razine potrebne za obnavljanj­e stanovništ­va
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia