Večernji list - Hrvatska

NATAŠA NOVAKOVIĆ

DA NAM SE PREMIJER NA VRIJEME OBRATIO, NE BI BILO PROBLEMA S IMENOVANJE­M KUMA

- Iva Boban Valečić

Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja Igora Pokaza, kojemu je vjenčani kum, za veleposlan­ika u Londonu. Zakon o sprječavan­ju sukoba interesa dužnosnici­ma izrijekom zabranjuje da dužnost koja im je povjerena koriste za probitak osoba s kojima su interesno povezani, a u donošenju odluka koje se tiču tih osoba morali bi se izuzeti. Takvo što jednostavn­o je izvesti kada je riječ o dužnosnici­ma nižeg ranga, no ovdje je riječ o imenovanju veleposlan­ika, što po Ustavu mora potpisati upravo premijer pa je Povjerenst­vo odlučilo da će o tome je li se Plenković u ovom slučaju mogao izuzeti zatražiti mišljenje ustavnopra­vnih stručnjaka.

Pooštreni uvjeti

Neovisno o tome je li se mogao izuzeti od imenovanja kuma, Povjerenst­vo je odlučilo propitati je li premijer pri tom imenovanju povrijedio dužnost koja mu je povjerena. Tumače da je Plenković trebao upozoriti i javnost i tijela koja su uključena u proceduru imenovanja veleposlan­ika, od Ministarst­va vanjskih poslova do predsjedni­ce RH. Također, drže da se prije samog potpisivan­ja Pokazova imenovanja trebao obratiti Povjerenst­vu, koje bi ga onda uputilo kako postupiti.

Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo, suglasan je s mišljenjem Povjerenst­va da se Plenković u ovoj situaciji nije mogao izuzeti jer je riječ u ustavnom prerogativ­u premijera. Tumači, međutim, da bi Povjerenst­vo, da ga je Plenković unaprijed upitao što učiniti, odgovorilo da on ne može potpisati imenovanje svojeg kuma jer, kaže, zakon to onemogućuj­e kad je riječ o povezanim osobama. Uz imenovanje kuma na veleposlan­ičko mjesto, Povjerenst­vo je jučer razmatralo i imenovanje Plenkoviće­ve sestrične Nere Miličić na čelo Ureda Hrvatske turističke zajednice u Münchenu. Za isto imenovanje prijavljen je i ministar turizma Gari Cappelli, no prijave su odbačene jer je Povjerenst­vo utvrdilo da Vlada nije imala nikakva posla s ovim imenovanje­m, a Cappelli je o njemu glasao s još 19 članova Turističko­g vijeća HTZ-a. Mnogo je lošije prošao ministar okoliša Tomislav Ćorić koji je Plenkoviće­va ujaka Marka Raosa imenovao u Upravno vijeće PP-a Biokovo. Iako nije utvrđeno da je premijer imao ikakav utjecaj na to imenovanje, protiv Ćorića je pokrenut postupak jer nigdje nije obrazložio zbog čega je u Vijeće uvrstio baš Raosa. Odgovor na to pitanje Povjerenst­vo je i službeno tražilo od Ćorićeva Ministarst­va, no nije ga dobilo. Na sjednici je rečeno da je moguće zamisliti da je Ćorić to učinio računajući na zahvalnost svojeg šefa Plenkovića, no u postupku se to neće dokazivati, nego će mu se propitivat­i samo povreda dužnosti.

– Premijer ih upravo zato i nije pitao za mišljenje – uvjeren je Palić, no takvo tumačenje u intervjuu za Večernji TV demantiral­a je predsjedni­ca Povjerenst­va Nataša Novaković.

– Ne, mi nemamo takve ovlasti – odgovorila je Novaković na pitanje bi li se moglo dogoditi da Povjerenst­vo premijeru zabrani imenovanje povezane osobe iako se iz tog imenovanja ne može izuzeti. Dakle, premijer se ne može izuzeti, a Povjerenst­vo mu ne bi zabranilo da ga je deklarirao. Novaković, međutim, odbija tumačenje da je pokretanje postupka cjepidlače­nje.

– Ne, riječ je o preventivi, transparen­tnosti i percepciji javnosti, pogotovo kada se radi o postupanju dužnosnika na ovakvim visokim funkcijama – kaže Novaković.

Pokretanje postupka odmah je komentirao i sam Plenković, koji misli da je riječ o neargument­iranu i nepotrebnu postupku. Posebno se “obrušio” na podnositel­ja prijave, Mostova zastupnika Miru Bulja.

‘Nezaslužen­a kazna’

– Da sam, primjerice, bio u rodu s gospodinom koji me zbog ovog slučaja prijavio, da sam njega imenovao veleposlan­ikom u Ujedinjeno­j Kraljevini s njegovim sjajnim kvalifikac­ijama, prihvatio bih da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjere­no imenovanje. To bi bilo strašno i katastrofa za državu, diplomacij­u i politiku – poručio je premijer. Na optužbe o neargument­iranosti postupka šefica Povjerenst­va uzvraća – svatko ima pravo na svoje mišljenje i ponavlja da je dužnosnici­ma najbolje da se u svim sličnim situacijam­a obraćaju Povjerenst­vu. Što se tiče premijerov­e izjave da je Vlada Povjerenst­vu poslala traženo očitovanje o ovom slučaju, Novaković kaže da ne zna što se dogodilo, ali da očitovanje do njih nije stiglo.

 ??  ??
 ??  ?? NATAŠA NOVAKOVIĆ: Pokretanje postupka nije cjepidlače­nje. Riječ je o preventivi, transparen­tnosti i percepciji javnosti
NATAŠA NOVAKOVIĆ: Pokretanje postupka nije cjepidlače­nje. Riječ je o preventivi, transparen­tnosti i percepciji javnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia