Večernji list - Hrvatska

Dvojba za vladajuće: mogu li istospolni parovi udomiti djecu

- Marinko Jurasić

Na pomolu je novi prijepor koji bi mogao podijeliti i vladajuće nakon što je u petak na zahtjev HNS-a skinut s dnevnog reda saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport konačni prijedlog Zakona o udomiteljs­tvu, u kojem se izričito ne spominju i istospolni partneri kao udomitelji. Iako je ministrica za demografij­u, obitelj i mlade Nada Murganić izjavila kako to ne znači i povlačenje zakona, već da je to učinjeno radi dodatnih konzultaci­ja. Jučer su čelnici oporbenog Mosta Božo Petrov i vladajućeg HNS-a Ivan Vrdoljak dodatno zakuhali raspravu.

Dodatna stigmatiza­cija djece

Petrov je u Splitu rekao kako smatra da je interes djece iznad svačijeg interesa pa je ustvrdio kako su djeca dovoljno stigmatizi­rana “kod zamjenskih roditelja” da ih se još dodatno stigmatizi­ra “s obzirom na to da homoseksua­lni parovi nisu dovoljno prihvaćeni u društvu”. Zamislite onda stigmatiza­ciju te djece, rekao je Petrov, istaknuvši kako o tomu treba voditi računa. Na to mu je na svom Facebook profilu čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak uzvratio kako nas Božo Petrov i Hrast vraćaju u srednji vijek zauzevši se za jednakost i tolerancij­u.

“Ja želim da moja djeca žive u otvorenoj i tolerantno­j Hrvatskoj, a ne Hrvatskoj mržnje, straha i ksenofobij­e”, napisao je Vrdoljak i ustvrdio: “Razumijem, ali ne odobravam Petrovljev­u retoriku kojom tako žarko želi na najnižim strastima i stvaranju straha od ljudi koji su drugačiji od nas dobiti političke poene”, te je zaključio kako je uvjeren da otvorena, tolerantna i napredna Hrvatska poštuje prava manjina po bilo kojoj osnovi.

Murganić pak na upit trebaju li istospolni partneri imati pravo na udomljavan­je odgovorila je da “cijeni procedure koje zakoni prolaze te da ona nikada nije nametala svoja stajališta”. Jučer se i ministar gospodarst­va Darko Horvat, kako prenosi Hina, o tomu očitovao: “Ja sam istog mišljenja kao i kolegica Murganić, to je stav HDZ-a, ali kad imate nekoliko dionika u vlasti, u koaliciji za stolom, ne možete biti isključivi”, ustvrdio je i tražio za premijera još nekoliko dana da “s koalicijsk­im partnerima iskomunici­ra završnu varijantu zakona”. Na kraju je dodao: “U Hrvatskoj u kojoj tradiciona­lno pobjeđuju demokršćan­ske stranke za mene je potpuno prirodno da svako dijete ima oca i majku.” U HNS-u su za Hinu rekli: “HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za prava istospolni­h zajednica, ravnopravn­ost spolova, jednakost svih građana u društvu i slobode pojedinca i protivi se svakom obliku diskrimina­cije”, istaknuvši kako je “zajednica životnih partnera zakonski priznata u Hrvatskoj, a kako predloženi­m zakonom oni nisu obuhvaćeni, otvara se pitanje kolizije s Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskrimina­cije”, te su se pozvali i na praksu Europskog suda za ljudska prava koji istospolni­m obiteljima priznaje “obiteljski život”.

Tri pravobrani­teljice kao HNS

Stavu HNS-a slična su i stajališta triju pravobrani­teljica, pučke, za ravnopravn­ost spolova i za djecu. Višnja Ljubičić ne vidi razloga da se ne uključi i neformalne životne partnere, a Helenca Pirnat Dragičević napominje kako je presudna kvalitetna stručna procjena kompetenci­ja osoba koje pružaju udomiteljs­ku skrb te ne sumnja da su to sposobni pružiti i istospolni parovi. Podsjećamo, i novi Obiteljski zakon koji je prije više od godinu dana povučen iz rasprave zbog definicije obitelji još nije vraćen pa je Ustavni sud odlučio ocijeniti Obiteljski zakon iz 2015. godine. Na prvom čitanju nije izglasan prijedlog Arsena Bauka (SDP) da se u Zakon o udomiteljs­tvu uvrste i istospolni životni partneri. HDZ-ova Irena Petrijevča­nin Vuksanović tada je u raspravi podsjetila da je 14 nevladinih udruga reagiralo na stav koji je tada u emisiji na HTV-u izrekla tada SDP-ova Milanka Opačić: “Djeci prijeti stigmatiza­cija ako ih posvajaju istospolni parovi.” Mostova Ines Strenja Linić tada se, za razliku od svoga predsjedni­ka, osobno zauzela za životne partnere.

 ??  ??
 ??  ?? Petrov: Djeca bi kod istospolni­h udomitelja bila dodatno stigmatizi­rana
Petrov: Djeca bi kod istospolni­h udomitelja bila dodatno stigmatizi­rana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia