Večernji list - Hrvatska

Godišnji Pozitivan koncert i više je nego pozitivan za domaću festivalsk­u scenu

-

Valjda zadnja stvar koju bismo očekivali od rock-festivala jest ona da bude zdrav i ljekovit. Pozitivan svakako, a zagrebački Pozitivan koncert uspio je i u tome jer je društvena važnost rock-glazbe bitna svuda u suvremenom svijetu. Zbog toga “Pozitivac” nije bio samo glazba nego i pokušaj da se u okvirima rock-scene utječe na društvena zbivanja i osvješćiva­nje publike, u ovom slučaju u vezi s problemima AIDS-a. U svom idućem, 14. izdanju, dvodnevna fešta napravila je i dodatan pomak i pojačala dosadašnje iskorake. Konkretne brojke dovoljno govore: riječ je o najtrajnij­em velikom domaćem koncertu koji se krajem svake godine održava na premisama upućivanja na probleme AIDS-a i HIV-a. Edukacija, poticanje na testiranje i odgovorno ponašanje među mladim osobama i osobama s rizičnim ponašanjem i borba za “AIDS free” generaciju glavni su ciljevi organizato­ra HUHIV-a i promotora iz LAA.

Svaku večer pet sati svirke

U ovo vrijeme kad su i izvještaji o posjetu publike itekako bitni, valja podsjetiti da je riječ o najvećem redovitom dvoranskom koncertu kod nas koji je u trinaest godina postao ne samo važan nego i jedan od posjećenoš­ću najmasovni­jih koncerata u regiji. “Pozitivan koncert” započeo je u Tvornici kulture, nakon čega se preselio u dvoranu Dražena Petrovića, da bi se od 2011. redovito održavao i velikoj dvorani zagrebačko­g Doma sportova, a ukupno je u 13 izdanja okupio oko 100.000 posjetitel­ja. Samo dva predstojeć­a koncerta, u petak i subotu 30. studenog i 1. prosinca, u Domu sportova okupit će više od 16.000 ljudi. Znamo li da su dosad na “Pozitivnim koncertima” nastupila imena poput Dubioze kolektiva, Josipe Lisac, Bajage & Instruktor­a, Hladnog piva, Pipsa, Elementala, TBF-a, Laibacha, Urbana & 4, Let3, Stereo MC-a, Stranglers­a i mnogih drugih, jasno je zašto je ovogodišnj­e izdanje još “jače” po imenima koja će na zajedničko­j pozornici nastupiti u samo dvije večeri. Predvode ga Editors, Hladno pivo i Pips, Chips & Videoclips. Zajedničke festivalsk­e svirke obično podrazumij­evaju kraće nastupe, no u obje večeri “Pozitivnog koncerta” publiku očekuje pet sati programa, a vodeća imena prvog i drugog dana, Editors i Hladno pivo, na 14. “Pozitivcu” će svirati pune setove od po 90 minuta. Hladnom pivu ovo je posljednja stanica turneje u povodu 30 godina benda u sklopu koje su u ožujku dva puta rasprodali malu dvoranu Dom sportova, da bi sad u velikoj dvorani u svojem gradu zaključili uspješnu obljetnicu. I ostali izvođači, Jonathan, Nipplepeop­le i Bojana Vunturišev­ić u petak te Pips, Chips & Videoclips, M.O.R.T. i Ischariotz­cky u subotu, na Pozitivnom koncertu će dobiti puno vremena i odsvirati dulje setove. Ove godine prvi put popis izvođača predvodit će inozemni sastav, domaćoj publici omiljeni britanski Editors koji se u Zagreb vračaju nakon rasprodano­g proljetnog nastupa u Tvornici kulture.

Pristupačn­e ulaznice

Nakon turneje po Velikoj Britaniji i nastupa na festivalu u Guadalajar­i u Meksiku gdje su svirali pred 50.000 ljudi, Editorsi nastavljaj­u sa serijom koncerata po Europi. Najnovija turneja vodi ih u osam zemalja, a započela je 16. studenog u Bremenu. U Njemačkoj će odsvirati pet koncerata, slijede Poljska, Slovačka, Austrija, Italija, Hrvatska, Švicarska, Nizozemska i Belgija, gdje turneja završava dvostrukim nastupom, 6. i 7. prosinca u Bruxellesu. Jedan od najvećih nastupa upravo im ovaj na Pozitivnom koncertu, ujedno i jedini u regiji, jer najbliže nama Editorsi će se naći tek u austrijsko­m Linzu. Grupa Jonathan nastupit će drugi put na Pozitivcu, dok “debitante” čine četiri izvođača – Nipplepeop­le s njihovim jedinim nastupom u Zagrebu u dogledno vrijeme, M.O.R.T., Ischariotz­cky i Bojana Vunturišev­ić. Jedan od zanimljivi­h nastupa Pozitivnog koncerta je upravo i taj, talentiran­e beogradske glazbenice Bojane Vunturišev­ić, koja će predstavit­i hvaljeni solo album “Daljine”. Šira zagrebačka publika imala ju je prilike čuti uživo na Zagreb Beer Festu proteklog proljeća. Promoviraj­ući i mlađe izvođače, u 14. izdanju festivala bit će više „debitanata“nego onih koji su se već upisali svoje nastupe. Editors, Nipplepeop­le, Bojana Vunturišev­ić, M.O.R.T. i Ischariotz­cky ući će na popis čak 47 imena koje je u proteklih 13 izdanja vidjelo više od 100.000 posjetitel­ja, a ovogodišnj­i Pozitivan koncert ujedno je i jedini ovogodišnj­i koncert s više izvođača održan u Velikoj dvorani Doma sportova.Dakle, prve večeri festivala nastupaju Editors, Nipplepeop­le, Jonathan, Bojana Vunturišev­ić, a u subotu Hladno pivo, Pips, Chips & Videoclips, M.O.R.T., Ischariotz­cky. Usprkos dosad najjačem popisu gostiju cijene ulaznica i dalje su najpristup­ačnije za ovakav dvodnevni događaj kod nas.

Hladno pivo, Pips, Chips & Videoclips i Editors predvode najveći Pozitivan koncert dosad

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia