Večernji list - Hrvatska

DAVISOV KUP Dan odluke

Pavić i Dodig izgubili nakon drame, Krajan kaže: Marin ili Borna donijet će nam slavlje

- Anton Filić//Lille

Pitanje pobjednika finala Davisova kupa između Francuske i Hrvatske u Lilleu ipak je odgođeno do nedjelje. Naši su nakon prvog dana poveli s 2:0, ali u subotnjem susretu parova Ivan Dodig i Mate Pavić nisu uspjeli dosegnuti treći bod. Poraženi su u srazu s Pierre-Huguesom Herbertom i Nicolasom Mahutom sa 4:6, 4:6, 6:3, 6:7 (3).

– Odigrali smo dobar meč, ali nedostajal­o je malo sreće. Prvi set smo izgubili doslovno zbog jedne greške. Također, u drugom setu sam imao jedan lošiji servis gem, i to su Francuzi iskoristil­i. Ali, moramo biti zadovoljni igrom koju smo pokazali. I protiv SAD-a i sada protiv Francuza odigrali smo odlične mečeve – rekao je Dodig na kraju meča, dok je Krajan dodao:

– Ništa, ovo nas neće pokolebati. Dečki su hladnih glava, Marin i Borna su spremni, vjerujem da ćemo se veseliti.

Francuzi su prvi set prelomili u sedmom gemu kada je na servisu bio Dodig. Slična se situacija ponovila i u drugom setu, samo je domaći par ovaj put do obrata stigao u devetom gemu kada je na početnom udarcu opet bio Dodig a posrtanje je završio dvostrukom pogreškom pri serviranju. U trećem su setu Francuzi imali četiri break-prilike za 3:0 (u prvom gemu oduzeli su servis Paviću), ali Ivan i Mate uspjeli su se obraniti da bi u šestom gemu oduzeli servis Herbertu. U osmom i Mahutu za osvajanje trećeg seta i smanjenje francuskog vodstva na 2:1.

Borba od 3 sata i 38 minuta

U četvrtom setu nije bilo breaka, pa je pobjednik odlučen u tie-breaku u kojem su Francuzi bili bolji i sa 7:3 i tako ovu borbu od tri sata i 38 minuta riješili u svoju korist.

Kao i u petak, intoniranj­e himni na otvaranju bilo je vrlo emotivno. Francuski igrači uobičajeno zagrljeni pjevaju Marseljezu, a tom prilikom im kane i pokoja suza. U Petak Mahutu, a jučer izborniku Yannicku Noahu. On je očito imao i dodatni razlog za emotivno pražnjenje, nostalgija za Davisovom kupom (koji je kao izbornik tri puta osvajao), koji ovim mečom odlazi u povijest, kod njega je ipak prejaka.

I inače Noah vrlo temperamen­tno prati igru svojih tenisača, često skače, stšće šake, daje savjete svojim igračima, komunicira s publikom... Naš izbornik Željko Krajan puno je mirniji, a večer prije je u razgovoru s novinarima naglasio

nešto što je vrijedilo i sinoć, nakon susreta parova:

- Ponosan sam na način kako su se Marin i Borna nosili s pritiskom, nisu bili impresioni­rani domaćom publikom. Ma, odigrali su savršeno. Vodimo s 2:0, ali još nije sve gotovo. Moramo biti oprezni i odraditi ovo kako spada do kraja. Svi skupa još moramo biti maksimalno skoncetrir­ani - zaključio je hrvatski izbornik.

Borna je pobjedom protiv Chardyja još jednom dokazao da je u velikoj formi, da za reprezenta­ciju igra posebno nadahnuto i da se, iako ima samo 22 godine, zna nositi s pritiskom. Moglo bi se slobodno reći da Borna pod pritiskom postaje Super Borna. Nije da i njega nije mučila nervoza, ali to se događalo prije meča.

- Bio sam nervozan posljednji­h nekoliko dana, ali kad sam izašao na teren nervoze je nestalo. To je zato što u pripremi meča razmišljam o tome jesam li sve napravio kako treba, jesam li nešto propustio, hoću li se ozlijediti, hoće li me boljeti... Ali kad počne meč, ja se sasvim fokusiram na igru i sve te misli nestanu - objasnio je Borna koji je nešto posebno htio istaknuti:

- Moram pohvaliti našu publiku koja je u nekim trenucima bila glasnija od francuske. Nije im bilo lako doći, em su skupe karte, em moraju presjedati... Meni ta podrška puno znači, uistinu sam uživao.

Uživao je i Marin koji je protiv Tsonge bio upravo onakav kakvim ga želimo gledati. Agresivan, maksimalno usredotoče­n i pun samopouzda­nja.

Danas se igra od 13 sati

- Mislim da sam s Tsongom odigrao jedan od najboljih mečeva u posljednji­h šest mjeseci. On je dva i pol seta bio sasvim solidan, ali ja sam bio bolji - istaknuo je Marin.

Ako ne bude promjena, danas u 13 sati francusko-hrvatski sraz bi trebao biti nastavljen dvobojem Marina Čilića i Jeremyja Chardyja, a nakon njih bi, ako pobjednik ne bude bio odlučen, na teren izašli Borna Ćorić i Jo-Wilfried Tsonga. No, gotovo je sigurno da će francuski izbornik Noah danas priliku dati i svom najbolje plasiranom igraču - Pouilleu. Vjerojatno umjesto Chardyja.

 ??  ??
 ??  ?? SLAVLJE FRANCUZA
SLAVLJE FRANCUZA
 ??  ?? Mate Pavić i Ivan Dodig izgubili od Francuza Nicolasa Mahuta i PierreaHug­uesa Herberta sa 4:6, 4:6, 6:3, 6:7 (3). Danas prvi meč igra Čilić, a mogući odlučujući peti igrat će Ćorić
Mate Pavić i Ivan Dodig izgubili od Francuza Nicolasa Mahuta i PierreaHug­uesa Herberta sa 4:6, 4:6, 6:3, 6:7 (3). Danas prvi meč igra Čilić, a mogući odlučujući peti igrat će Ćorić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia