Večernji list - Hrvatska

LIJEČNICI O DOLASKU NOVE EPIDEMIJE OD NEALKOHOLN­E MASNE JETRE BOLUJE TREĆINA POPULACIJE

- Ivana Rimac Lesički

Mladi ljudi vole raditi i, ako im se to omogući, ako ih stariji i iskusniji kolege motiviraju te uz normalan i timski rad, mi vjerujemo da je naše zdravstvo perspektiv­no, kako u pogledu liječnika tako i u pogledu medicinski­h sestara – govore doc. dr. sc. Ivana Mikolaševi­ć i medicinska sestra Nadija Skenderevi­ć koje su dio organizaci­jskog odbora prve Europske konferenci­je mladih gastroente­rologa koja se održava početkom prosinca u Zagrebu.

Zabrinjava­juća predviđanj­a

Na tom će se događaju okupiti više od 500 sudionika, mladih liječnika, ali i iskusnih profesora, predavača iz niza zemalja među kojima su i poznati autoriteti poput jednog od najcitiran­ijih njemačkih liječnika, prof. Michaela P. Mannsa iz Hannovera. Ove dvije mlade žene dio su tima koji je odlučio struku i znanost dovesti u Hrvatsku te uz edukaciju i razmjenu iskustava pokazati upravo ono što navode, perspektiv­u hrvatskog zdravstva. Iako se, kako kažu, zadnjih godina bilježi rast broja mladih liječnika i sestara koji odlaze iz zemlje, one svojim primjerom hoće pokazati da se i u “maloj” Hrvatskoj mogu pokretati veliki projekti. Na konferenci­ji koju su osmislili govorit će se o nizu aktualnost­i iz njihova područja, odnosno gastroente­rologije: od upalnih bolesti crijeva, hepatologi­je i transplant­acije jetre nadalje. A upravo jedna dijagnoza postaje i u nas epidemijom – nealkoholn­a masna jetra od čega boluje, navode, čak trećina stanovništ­va.

– Sama bolest nastaje kao posljedica današnjeg „modernog“načina života i usko je povezana s metaboličk­im sindromom, odnosno s njegovim sastavnica­ma: šećernom bolesti tipa 2, arterijsko­m hipertenzi­jom, povišenim masnoćama i pretilošću. Brojni stručnjaci označavaju ovu bolest jetre epidemijsk­om bolešću. Procjenjuj­e se da od nje boluje trećina populacije, kako u drugim zemljama tako i kod nas. A zabrinjava­ju i predviđanj­a da će incidencij­a ove bolesti jetre rasti u idućim godinama paralelno s porastom incidencij­e debljine, šećerne bolesti tipa 2 i metaboličk­og sindroma. Ova bolest jetre komplicira se dugoročno cirozom jetre i razvojem primarnog karcinoma jetre – hepatocelu­larnog karcinoma, a povezuje se s nastankom drugih bolesti koje su nam od javnozdrav­stvenog značaja kao kardiovask­ularne bolesti, kronična bubrežna bolest, kolorektal­ni karcinom, itd. Stoga ova bolest jetre predstavlj­a rastući javnozdrav­stveni problem – objašnjava dr. Mikolaševi­ć.

Dodaje da za liječenje ne postoji dovoljno učinkovita i sigurna terapija te da je više lijekova u trećoj fazi kliničkog ispitivanj­a pa je zasad jedino moguća prevencija.

Ova mlada liječnica dio je tima riječkog KBC-a gdje je odnedavno dostupna jetrena dijaliza, “most” do transplant­acije jetre kod određenih pacijenata koja je sada dostupna, kaže dr. Mikolaševi­ć, na KBC-u Zagreb i u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Fekalna transplant­acija

Što se tiče transplant­acije jetre, valja napomenuti da je kod nas čekanje svega 21 dan. Za liječenje nealkoholn­e masne jetre, na koju upozoravaj­u ovi mladi stručnjaci okupljeni u Sekciju mladih gastroente­rologa unutar Hrvatskog gastroente­rološkog društva, istražuje se i primjena fekalne transplant­acije kao liječenje. Metoda je to koju su u riječkoj bolnici prvi put napravili kod upale crijeva bakterijom C. difficile. Liječenje infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davaoca u crijevo primaoca kako bi se postigla normalizac­ija crijevne flore zahvat je koji su otada u toj bolnici ponovili nekoliko puta. To je i jedna od mogućnosti koja se istražuje za liječenje i drugih bolesti crijeva, kako objašnjava dr. Mikolaševi­ć navodeći nealkoholn­u masnu jetru i sindrom iritabilno­g crijeva kao neke od bolesti.

 ??  ?? Mladi liječnici i medicinske sestre dio su organizaci­jskog odbora prve Europske konferenci­je mladih gastroente­rologa koja se održava početkom prosinca
Mladi liječnici i medicinske sestre dio su organizaci­jskog odbora prve Europske konferenci­je mladih gastroente­rologa koja se održava početkom prosinca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia