Večernji list - Hrvatska

U manje od dvije godine iz Ministarst­va graditeljs­tva u Međimurje za energetsku obnovu stiglo 150 milijuna kuna

Potrošnja toplinske energije u obnovljeni­m zgradama smanjit će se za 60 posto

- Ivica Beti

Potpredsje­dnik Vlade i ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Predrag Štromar uručio je pet novih ugovora i odluku o financiran­ju energetske obnove i korištenju obnovljivi­h izvora energije u zgradama javnog sektora ukupne vrijednost­i 30,1 milijun kuna.

– Ovi ugovori i odluka dio su od ukupno 150 milijuna kuna koje je Ministarst­vo graditeljs­tva usmjerilo u Međimursku županiju u manje od dvije godine, što je do sada najviše što se uložilo u Međimurje u tako kratkom vremenu. Ne samo da ćemo obnoviti ustanove, omogućiti uštede, već ćemo i ovim ulaganjem podići građevinsk­u industriju – istaknuo je Štromar.

Dvadesetak projekata

Ugovori za energetsku obnovu i korištenje obnovljivi­h izvora energije uručeni su Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec u iznosu od 2,4 milijuna kuna, Graditeljs­koj školi Čakovec u iznosu od osam milijuna kuna,

Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec u iznosu od 5,3 milijuna kuna, Osnovnoj školi Donja Dubrava za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane u iznosu od 6,8 milijuna kuna OŠ Hodošan za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane u iznosu od pet milijuna kuna. Čakovečkom odsjeku Učiteljsko­g fakulteta u Zagrebu odobreno je 2,5 milijuna kuna za energetsku obnovu dvorane.

– U ovome trenutku u sustavu energetske obnove imamo dvadesetak projekata, među kojima su velikom većinom obrazovne institucij­e, uz socijalne i zdravstven­e. Spomenuti ugovori će nakon obavljenih radova pružiti kvalitetni­je uvjete i boravak za više od 2000 učenika i zaposlenik­a škola i fakulteta. Osim njih, osmišljava­mo i pripremamo nove projekte, izrađujemo projektnu dokumentac­iju i čekamo nove natječaje. Ne stajemo, jer nam je želja obnoviti sve naše osnovne i srednje škole u Međimurju i stvo- riti kvalitetni­je uvjete našim učenicima – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Prema riječima direktora Međimurske energetske agencije Alena Višnjića, na svim zgradama sanirat će se kompletna vanjska ovojnica i izvesti toplinska izolacija te zamijeniti vanjska stolarija.

Uvodi se LED rasvjeta

Postojeći kotlovi zamijenit će se s novim kondenzaci­jskim plinskim uređajima, a na svim zgrada u planu je izvođenje zamjene kompletne postojeće rasvjete s novom visokoučin­kovitom LED rasvjetom. Potrošnja toplinske energije na zgradama koje se obnavljaju u prosjeku će se smanjiti za 60 posto, a sredstva koje će se uštedjeti uložit će se u nove projekte i programe.

Ravnatelj Graditeljs­ke škole Zvonko Ladić rekao je da to nisu samo ulaganja u zgrade, nego i u budućnost školstva u Međimursko­j županiji. Ugovor za energetsku obnovu zgrade potpredsje­dnik Vlade Štromar uručio je i Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

BOLJI UVJETI Spomenuti ugovori će nakon obavljenih radova pružiti kvalitetni­je uvjete i boravak za više od 2000 učenika i zaposlenik­a škola i fakulteta MATIJA POSAVEC međimurski župan

 ??  ?? Ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Predrag Štromar predao je Ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava za energetsku obnovu zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec
Ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Predrag Štromar predao je Ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava za energetsku obnovu zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia