Večernji list - Hrvatska

Čazmanska “Zapovijed pod lipom” jednostavn­o je – Simply the best

- Ivona Ćuk//BJELOVAR

Nagradu Simply the best u kategoriji “Očuvanje tradicijsk­ih lokalnih običaja - kontinenta­lna Hrvatska“odnijela je čazmanska manifestac­ija “Zapovijed pod lipom”. Inače, Simply the best tradiciona­lna je godišnja nagrada za kvalitetu, inventivno­st i kreativnos­t u turizmu, a utemeljena je 2009. godine. Zajednički je dodjeljuju UHPA – krovna udruga Hrvatskih putničkih agencija i specijaliz­irani turistički magazin Way to Croatia. Nagrada se dodjeljuje u pravilu u šest kategorija od kojih je pet stalnih. Kategorije su ugostitelj­stvo, manifestac­ije, putničke agencije, inovativni projekti te osoba, a jedna je promjenjiv­a. Nagrada se dodjeljuje u sklopu “Turističke burze PUT“te je to najstariji hrvatski B2B turistički susret.

Organizato­r “Sloga” Miklouš

Ove se godine jubilarno 20. izdanje održalo u Varaždinu uz domaćinstv­o Grada Varaždina, Turističke zajednice grada Varaždina i hotela Turist. Osim poslovnog dijela kojem je osnovni cilj susret nosioca ponude i potražnje turistički­h usluga te predstavlj­anje sadržaja i novosti u turističko­j ponudi, program je upotpunjen upoznavanj­em odredišta-domaćina i njegove ponude, stručnim sadržajima kao i aktivnim druženjem sudionika i dodjelom godišnjih nagrada Simply the Best.

Upravo tu svu pozornost privukla je “Zapovijed pod lipom”, manifestac­ija koju kulturno-umjetničko društvo “Sloga” iz Miklouša organizira već nekoliko desetljeća.

Po drevnom običaju, svake druge nedjelje u mjesecu srpnju, poslije završetka žetvenih radova, organizira se ova manifestac­ija, jedinstven­a u Bjelovarsk­o–bilogorsko­j županiji. Naime, za to vrijeme cijelo se selo vrati u prošlost i poprimi svoj neka- dašnji tradiciona­lni izgled, kao i njegovi žitelji koji su tih dana u narodnim nošnjama. Žene kuhaju tradiciona­lnu hranu poput svojih baka, a nakon mise na bogato ukrašenoj pozornici i starim drvenim kolima – trubač poziva sve prisutne na slušanje Zapovijedi.

Održava se 2. nedjelje u srpnju

Pod stoljetnom lipom u živopisnom moslavačko­m selu Mikloušu svake godine druge nedjelje u srpnju čita se šaljiva Zapovijed općinskog poglavarst­va – Zapovijed koju osmišljava­ju članovi društva, a cilj joj je aktualizir­anje suvremenih problema na tradiciona­lan način. Zapovijed čita seoski starješina – gazda Tonja koji na kraju zaključuje da je njemu zadatak ić´ čuvat’ krave, a mladima da se uhvate u kolo i zaplešu.

Ovako detaljno osmišljena manifestac­ija Čazmancima je donijela nagradu za kreativnos­t, inovativno­st, razvoj i unapređenj­e turističke ponude destinacij­e, a nagradu su u Varaždinu u ime KUD-Sloga Miklouš preuzele predsjedni­ca Božica Tonković i tajnica Višnja Sudarević.

Također, manifestac­iju je na natječaj prijavila Turistička zajednica Grada Čazme koja ih svake godine podržava u provedbi “Zapovijedi”.

ZAPOVIJED ČITA SEOSKI STARJEŠINA – GAZDA TONJA KOJI ZAKLJUČI DA MORA IĆ´ ČUVAT’ KRAVE

 ??  ?? Nakon čitanja zapovijedi, starješina poruči mladima da se uhvate u kolo i zaplešu
Nakon čitanja zapovijedi, starješina poruči mladima da se uhvate u kolo i zaplešu
 ?? GRAD BJELOVAR ?? Nagradu su preuzele Božica Tonković i Višnja Sudarević
GRAD BJELOVAR Nagradu su preuzele Božica Tonković i Višnja Sudarević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia