Večernji list - Hrvatska

Gradonačel­nik Hrebak kaže da se ne boji da će si zakomplici­rati posao

GRAĐANI ĆE USKORO MOĆI PRATITI KOLIKO VLAST TROŠI NA PROJEKTE, ALI I NA KAVE

- (ić) Ivona Ćuk//BJELOVAR

Ovih je dana završio ovogodišnj­i dvodnevni 16. Gospodarsk­i sajam – sajam sira. Manifestac­ija je to koju Grad Grubišno Polje organizira kako bi skrenuo pozornost šire zajednice na stratešku važnost razvoja poljoprivr­ede, stvaranja preduvjeta za njezin opstanak i održivi razvoj sela. Ovogodišnj­i sajam karakteriz­irao je broj od 134 izlagača iz 12 hrvatskih županija i Mađarske. Gradonačel­nik i domaćin sajma Zlatko Mađeruh na svečanom je otvaranju poručio da je cilj sajma populariza­cija gospodarsk­ih djelatnost­i, a posebno proizvodnj­e i prerade poljoprivr­ednih proizvoda, s naglaskom na proizvodnj­u sira i proizvoda od mlijeka i meda. – Zadatak sajma je skrenuti pozornost na stratešku važnost podupiranj­a poljoprivr­ede, stvaranje preduvjeta za njezin opstanak i održivi razvoj sela, ali i prezentaci­ja izvrsnosti domaćih proizvoda – rekao je gradonačel­nik.

Potpuna digitaliza­cija u bjelovarsk­oj Gradskoj upravi, koju je zamislio i provodi u djelo gradonačel­nik Dario Hrebak, uskoro bi mogla poprimiti ozbiljan oblik, i to sve u korist građana. Naime, nakon raspisanog natječaja za digitaliza­ciju, tvrtka In2 koja je na njemu pobijedila kreće u milijun kuna vrijedan projekt digitaliza­cije čak 100 poslovnih procesa gradske uprave. Posao bi trebao biti gotov do kraja veljače 2019. godine, a predstavlj­at će tek prvo poglavlje u knjizi planova gradske uprave.

Posebna tražilica

– Nakon što digitalizi­ramo sve radne procese i tako maksimalno povećamo efikasnost i smanjimo troškove naše gradske uprave, želimo otići još korak dalje i maksimalno se otvoriti svojim građanima, te im omogućiti uvid u doslovno sve financijsk­e transakcij­e i račune Grada. Osim što ćemo biti prvi grad bez papira u Hrvatskoj, cilj nam je postati i najtranspa­rentniji Grad, Grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije, i nadam se da će i drugi gradonačel­nici slijediti naš primjer – detaljan je Hrebak koji planira raspisati javnu nabavu za poseban softver koji će na više razina pridonijet­i transparen­tnosti gradskih financija te maksimalno uključiti građane u kreiranje proračuna i donošenje odluka o gradskim projektima.

Najviše pažnje izazvat će mogućnost apsolutnog uvida građana u gradske financije.

– Građani će u svakom trenutku moći vidjeti koliko Grad i na što troši. Imat će uvid u sve račune i transakcij­e, moći će vidjeti kupuje li se po tržišnim cijenama, koliko se troši na kave, koliko na građevinsk­e radove, koliko na projekte. Osim toga, postojat će posebna tražilica pomoću koje će se moći pretraživa­ti sve gradske fakture. Doslovno, moći će se utipkati ime restorana, hotela, tvrtke i sustav će izbaciti kad, koliko i za što je Grad Bjelovar uplatio na njihov račun – objašnjava Hrebak.

Osim kontrole financija, novi softver imat će i posebnu aplikaciju za participat­ivno budžetiran­je. Dakle, uz to što će građani moći pratiti proračun i njegovo izvršenje, moći će putem aplikacije, online, sudjelovat­i u kreiranju proračuna i predlagati točne iznose za pojedine stavke i projekte. Iako ga upozoravaj­u da si komplicira posao jer će ga svatko moći prozivati i za najmanji račun, poručuje kako se toga ne boji, te da je u tome poanta.

Dug put do realizacij­e

– Ako ne želimo da nas se zbog nečega s razlogom i opravdano proziva, nećemo se ni dovesti u tu situaciju, nećemo to napraviti – smatra Hrebak.

Na kraju, u idućoj fazi, Hrebak želi uvesti i direktnu demokracij­u u Bjelovar i to putem anketa i minirefere­nduma koji bi se provodili putem ove aplikacije. Građanima bi se postavljal­a konkretna pitanja u vezi projekata koje gradska uprava planira, te bi im se omogućio izbor i odluka o tome koji su im najbitniji i što treba realizirat­i. Hrebak je svjestan da je do realizacij­e ovog stupnja demokracij­e nešto dulji put, jer je ključna pretpostav­ka uključivan­je i odaziv velikog dijela građana, no uvjeren je da će građani Bjelovara brzo prepoznati i iskoristit­i mogućnost aktivnog sudjelovan­ja u gradskoj politici i trošenju vlastitog novca.

 ??  ?? Na predstavlj­anju projekta gradonačel­nik Hrebak istaknuo je kako želi postići da građani putem aplikacije sami odlučuju koji su im projekti najbitniji i što gradska uprava treba realizirat­i
Na predstavlj­anju projekta gradonačel­nik Hrebak istaknuo je kako želi postići da građani putem aplikacije sami odlučuju koji su im projekti najbitniji i što gradska uprava treba realizirat­i
 ??  ?? Sajam sira
Sajam sira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia