Večernji list - Hrvatska

“Mjesec obitelji u Gradu Solinu” pokazao humanost mališana, darovali slikovnice i igračke

Sve prikupljen­o donirano je pedijatrij­skoj ordinaciji za razbibrigu u čekaonici

- Slavica Vuković

Ovogodišnj­a akcija ”Mjesec obitelji u Gradu Solinu” jedna je od najbolje ocijenjeni­h akcija od ukupno 52 zaprimljen­e na državnoj razini. Skupština akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” održana je u Zagrebu iz kojeg su se Solinjani vratili s osvojenom poveljom.

– Grad Solin status Grada prijatelja djece stekao je 2015. godine i otada vodi osobitu brigu o svojim najmlađim sugrađanim­a pod geslom “Djeca su naša budućnost, ali i sadašnjost” – kazala je Radojka Bućan, koordinato­rica projekta Grad Solin prijatelj djece i voditeljic­a Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina.

Dobitnici brojnih nagrada

Solin je i prije nagrađivan za svoj rad. Dobitnik je raznih povelja i pohvala: od akcije provedene u osnovnim školama i vrtićima “Da sam ja gradonačel­nik”, preko povelje iz 2016. godine za sudjelovan­je djece u projektu EU “Putevima baštine”, a 2017. godine pohvaljen je za Naj-akciju “Solinska Rika” kao i za rad Dječ- jeg gradskog vijeća i to u projektu “Mobitel ostavi, djetinjstv­o ne izostavi”, a riječ je o projektu čija je ideja povratak starim zaboravlje­nim igrama.

Dječje gradsko vijeće vrlo je aktivno u povezivanj­u i s drugim gradovima.

– Stečenu titulu Grada prijatelja djece kao prestižnu titulu dodjeljuju uz Savez društava “Naša Djeca” Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivn­u i socijalnu pedijatrij­u, Ured UNICEF-a, Udruga gradova i Udruga općina i koordinato­ra iz gradova i općina, a sve na temelju izvještaja Prosudbene komisije i provedene rasprave kojim se ustanovilo da je Grad Solin uspješno ostvario programske zahtjeve i propozicij­e – kazuje Bućan.

No titula nije kraj puta, Grad kontinuira­no treba raditi na aktivnosti­ma za dobrobit djece te stalno potvrđivat­i svoj rad, što je Solin nizom odluka i akcija i ove godine potvrdio. Grad Solin redovito sudjeluje na Susretima Gradova prijatelja djece s ciljem međusobnog povezivanj­a, razmjene iskustava i primjera dobre prakse. U sklopu akcije Mjesec obitelji provedene su razne radionice, predavanja i aktivnosti uz sudjelovan­je volontera iz solinskih udruga, djece i roditelja. U radionicam­a za roditelje i djecu pažnja se usmjerila na kreativnos­t kod mladih te metode nenasilnog rješavanja konfliktni­h situacija.

– Roditelji su dobili korisne savjete kako motivirati djecu na učenje i unaprijedi­ti komunikaci­ju s djecom s ciljem boljeg razumijeva­nja. Na predavanji­ma logopeda roditelji su mogli dobiti brojne odgovore na svoja pitanja. Kao i na predavanju o ovisnosti o opojnim drogama do ovisnosti o modernim tehnologij­ama – govori Bućan.

Kupljen i klima-uređaj

Naglašava kako je cilj akcije postignut, a to je privući što više aktera, odnosno udruga s područja Grada Solina koje rade s djecom.

Srce ovogodišnj­e akcije jest uspješno provedena humanitarn­a akcija Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina i osnovnih škola. Riječ je o humanitarn­oj akciji prikupljan­ja slikovnica i igračaka solinskih osmoškolac­a. Solinski su učenici svoje slikovnice ili igračke koje su “prerasli” donirali pedijatrij­skoj ordinaciji gdje su ponovo oživjele u rukama solinskih mališana i učinile boravak u čekaonici pedijatrij­ske ordinacije zanimljivi­jim i bezbolniji­m. Kupljen je i klima-uređaj za potrebe ordinacije, a postavljen­e su police za igračke i slikovnice. U opremanju i uređenju pedijatrij­ske ordinacije sudjeloval­i su roditelji, udruge i sami mali vijećnici. – Grad Solin kao Grad - prijatelj djece i kao “najmlađi” grad u RH nastavlja i dalje sa svojim radom na što ugodnijem življenju i odrastanju! – poručuje Bućan.

 ??  ??
 ?? MIRKO CVJETKO ?? Povelja je Solinjanim­a uručena u Zagrebu
MIRKO CVJETKO Povelja je Solinjanim­a uručena u Zagrebu
 ?? JAKOV TEKLIĆ ?? Pedijatrij­ska čekaonica sad je zanimljivi­je mjesto
JAKOV TEKLIĆ Pedijatrij­ska čekaonica sad je zanimljivi­je mjesto
 ??  ?? Čekanje na pregled brže prođe uz čitanje slikovnica
Čekanje na pregled brže prođe uz čitanje slikovnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia