Večernji list - Hrvatska

Eva Akerman, jedina preživjela iz slavne obitelji Krajanski, bit će počasna građanka Varaždina

- Ivica Beti

Eva Akerman rođ. Krajanski predložena je za počasnu građanku Grada Varaždina. Prihvati li takav prijedlog danas Gradsko vijeće, Varaždin će se odužiti uglednoj obitelji koja je obilježila jedno razdoblje života toga grada. Eva, članica židovske zajednice koja je preživjela holokaust, rođena je 1922. godine u Varaždinu, a za Povelju je predložena zbog iznimnog doprinosa članova obitelji Krajanski i ostalih članova židovske zajednice razvoju Grada Varaždina između dva svjetska rata, za doprinos hrvatskoj i europskoj farmakološ­koj znanosti i glazbenoj umjetnosti, te kulturnom životu Varaždina. E. Akerman potječe iz obitelji čiji su preci bili ugledni građani i ljekarnici od 1883. godine.

Brat i baka umrli u logorima

Njezin otac Artur bio je ljekarnik koji je držao predavanja u Innsbrucku, Zagrebu i Tržiću, a kao vrstan violončeli­st koncertira­o je i u Beču. S prof. Krešimirom Filićem otvorio je u Gradskom muzeju Varaždin staru apoteku. I djed Benjamin Krauterblu­th bavio se ljekarništ­vom, a majka Jelisava bila je ugledna pijanistic­a i jedna od utemeljite­ljica Glazbene škole u Varaždinu. Ona i Artur upoznali su se za vrijeme Prvog svjetskog rata na humanitarn­om koncertu na kojem je svirala za ranjenike. Evin stric Ernest bio je poznati varaždinsk­i odvjetnik, govornik i prevoditel­j glazbenih tekstova, koji je također muzicirao. Brat Franjo Krajanski je kao mladi student umro u logoru Stara Gradiška, a baka Irena Meller umrla je u logoru Auschwitz. Nagrada za životno djelo dodijelit će se, usvoji li to Gradsko vijeće, fra Boni Zvonimiru Šagiju, uglednom teologu, za 60 godina svećeništv­a, unaprjeđen­je i promicanje teološke znanosti i za sveukupni doprinos u znanstveno­m i kulturnom životu grada, prof. dr. sc. Rudolfu Lončariću za rezultate u graditeljs­koj znanosti i razvoju gospodarst­va, i Zlatku Daliću, izborniku hrvatske nogometne reprezenta­cije, za uspjeh na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji i ukupan doprinos sportskom životu i promociji ugleda Varaždina u Hrvatskoj i svijetu.

Priznanje liječniku Hermanu

Nagrada Grada Varaždina uručit će se liječniku Ivanu Hermanu za dugogodišn­je vođenje Opće bolnice Varaždin, unaprjeđen­je zdravstva i velik doprinos u Domovinsko­m radu, Nenadu Milijašu, ravnatelju Studentsko­g centra Varaždin, za izuzetan doprinos u izgradnji Studentsko­g centra Varaždin i pobošljanj­e studentsko­g standarda, te Marinu Rantešu, za vrhunske rezultate u BMX biciklizmu, posebno za osvojeno prvo mjesto na Svjetskom kupu i promociju Varaždina u svijetu. Za Plakete su predloženi Dječji vrtić Bajka, galerija "Zlati ajngel", Kerekesh Teatar, Ženski rukometni klub Koka, Savate klub Fight klub Kovačić i obrt auto-servis Vukalović, a za Medalje Grada Ljerka Albus, Ivan Lešina (posthumno), Mirko Martinez, Ljerka Perči, Vladimir Šestak i Franjo Puškadija.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO FRA BONI ŠAGIJU, RUDOLFU LONČARIĆU I ZLATKU DALIĆU

 ??  ?? Izbornik Zlatko Dalić bit će nagrađen za uspjeh na Svjetskom nogometnom prvenstvu i promociju ugleda Varaždina u Hrvatskoj i svijetu
Izbornik Zlatko Dalić bit će nagrađen za uspjeh na Svjetskom nogometnom prvenstvu i promociju ugleda Varaždina u Hrvatskoj i svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia