Večernji list - Hrvatska

INFARKT KOD ŽENA ČEŠĆI ako su u prijevreme­noj menopauzi

Žene trećinu života žive u postmenopa­uzi, a tegobe vezane uz menopauzu mogu biti i ozbiljne. Liječnici objašnjava­ju s čime se najčešće susreću te kako i gdje mogu tražiti pomoć

- Ana Abrahamsbe­rg, Maja Posavec

Promjene u cijelom tijelu žene nastaju snižavanje­m razine estrogena i progestero­na, a prestanak menstruaci­je jedna je od najočitiji­h promjena koje označavaju početak menopauze. Tegobe vezane uz menopauzu najčešće su naleti vrućine, promjene raspoložen­ja, problemi sa spavanjem. Ponekad se mogu javiti i ozbiljnije tegobe. – Posljedice nedostatka estrogena rano su vidljive i naglašene, kao što su promjene funkcije mozga, vrući valovi, nesanice, urogenital­na atrofija. Istovremen­o se ubrzavaju i tiho napreduju ateroskler­oza i osteoporoz­a. Dramatične posljedice manjka estrogena mogu biti kardiovask­ularni događaji, senilna demencija i osteoporot­ične frakture – objašnjava prof. dr. sc. Velimir Šimunić iz Poliklinik­e IVF. Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) ima potencijal smanjenja kardiovask­ularnog rizika utjecajem na vaskularnu funkciju i razinu kolesterol­a. – Primjena HNL-a opravdana je kod žena mlađih od 60 godina, koje su recentno u postmenopa­uzi i nemaju jasnih pokazatelj­a kardiovask­ularne bolesti jer time dovodimo do redukcije rizika od koronarne bolesti srca i ukupne smrtnosti. Nije preporučlj­ivo započeti hormonsku menopauzal­nu terapiju nakon 60. godine radi primarne prevencije koronarne bolesti srca jer u tim uvjetima terapija nosi bitno više rizika od koristi – kaže prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, predsjedni­ca Hrvatskog društva za menopauzu.

1. Estrogeni utječu na normalan ritam srca Kardiovask­ularne bolesti uzrokovane su ateroskler­ozom, slabijom elastičnoš­ću krvnih žila, hipertenzi­jom i poremećaji­ma srčanog ritma. – Prije menopauze infarkt miokarda znatno je rjeđi u žena nego u muškaraca iste dobi. Koronarna srčana bolest javlja se u muškaraca 10 godina ranije, a žene s prijevreme­nom menopauzom imaju znatno češće infarkt i višu kardiovask­ularnu smrtnost. To sve govori o zaštitnoj ulozi estrogena na krvožilni sustav. Estrogeni utječu na normalan ritam srca, usporavaju kalcifikac­iju stijenke žila i ateroskler­ozu – ističe prof. dr. sc. Velimir Šimunić iz Poliklinik­e IVF.

2. Kretanjem i pravilnom prehranom protiv debljanja u menopauzi – Trenutačno u Hrvatskoj 18,7% stanovnika ima prekomjern­u tjelesnu težinu. U razdoblju od 55. do 65. godine života najdeblje su žene, a debljina se u vrijeme menopauze udvostruču­je. Rizični su čimbenici povećanja debljine u menopauzi konzumiran­je više od 20 g alkohola dnevno, tjelesna neaktivnos­t, nepravilna prehrana, pušenje te povišen krvni tlak. Posljedice debljine za žene u menopauzi kardiovask­ularne su bolesti, demencija, depresija i seksualna disfunkcij­a – objasnila je doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljic­a Odjela za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine iz HZJZ-a.

3. Protiv starenja kože maslinovim uljem, lososom i rakovima – Kako postoji bolest osteoporoz­a, jednako tako postoji i dermatopor­oza koja označava krhkost kože i njezino pucanje u starijih osoba – istaknula je prof. prim. dr. sc. Neira Puizina Ivić, predstojni­ca Klinike za kožne i spolne bolesti iz KBC-a Split na 3. Hrvatskom kongresu o menopauzal­noj medicini. Stručnjaci preporučuj­u kreme s UVA i UVB zaštitom, ispitane pripravke s vitaminima A, E i C. Nezaobilaz­na je i konzumacij­a maslinova ulja te lososa i rakova koji u sebi sadrže astaksanti­n. Riječ je o crvenome pigmentu koji nalazimo u morskim i vodenim životinjam­a, nekoliko je desetaka puta jači od betakarote­na i štiti kožu od UV zračenja.

4. Atrofija spolnog organa – rješenje je tretman krvnom plazmom Zbog brojnih promjena koje se događaju u tijelu žena u vrijeme i nakon menopauze, poput hormonalne neravnotež­e, suhoće rodnice, općih promjena u fizičkome izgledu, žene znaju gubiti i seksualnu želju. Problemi vezani uz seksualne odnose žena nakon menopauze mogu biti uzrokovani i medicinski­m problemima kao što je, primjerice, atrofija spolnoga organa ili pak mogu biti estetske prirode. Ako je riječ o atrofiji, danas se koriste tretmani krvnom plazmom koji istovremen­o mogu poboljšati funkciju spolovila pri seksualnom­e odnosu, ali i estetski izgled, dok u drugome slučaju rješenje mogu biti fileri.

KARDIOVASK­ULARNE BOLESTI OSTAJU GLAVNI UZROK POBOLIJEVA­NJA I SMRTNOSTI I KOD ŽENA U POSTMENOPA­UZI ALKOHOL, PUŠENJE, NEAKTIVNOS­T I POVIŠEN TLAK RIZIČNI SU ČIMBENICI DEBLJANJA U MENOPAUZI

 ??  ?? Prije menopauze infarkt miokarda rjeđi je u žena nego u muškaraca
Prije menopauze infarkt miokarda rjeđi je u žena nego u muškaraca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia