Večernji list - Hrvatska

Podizanje svijesti o nužnosti odvojenog skupljanja otpada

- Elvis Sprečić

VRIJEDNOST PROJEKTA IZNOSI 540.000 KUNA, A 85% FINANCIRA SE IZ KOHEZIJSKO­G FONDA

Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike odobrilo je Gradu Zaprešiću sufinancir­anje projekta “Za zeleni Zaprešić” kojim se planira putem izobrazno-informativ­nih mjera educirati i informirat­i građane o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom. Poseban naglasak stavljen je na sprečavanj­e nastanka otpada, njegovo pravilno odlaganje u kućanstvim­a, kućno kompostira­nje te ponovnu upotrebu predmeta, a sve kako bi se smanjile ukupne količine nastalog otpada. Procijenje­na vrijednost projekta je 54.000 kuna, a sufinancir­anje iz europskog Kohezijsko­g fonda odobreno je u maksimalno­m iznosu od 85%.

Planiranim aktivnosti­ma poput izrade i distribuci­je letaka, vodiča i plakata, informiran­ja putem mrežnih stranica, televizijs­kih i radijskih emisija i reklama, predstava za predškolsk­u djecu i izrade edukativni­h slikovnica namjera je doprijeti do svih generacija i skupina građana te tako povećati njihovu svijest o nužnosti odvojenog prikupljan­ja otpa- da kako bi ono bilo racionalno, učinkovito, ekonomski isplativo te ne bi predstavlj­alo opterećenj­e kapacitetu odlagališt­a otpada.

Naime, postojeći način prikupljan­ja komunalnog otpada još nije u cijelosti usklađen s odredbama Zakona o održivom gospodaren­ju otpada, Planom gospodaren­ja otpadom RH za razdoblje 2017. – 2022. te Programom izobrazno-informativ­nih aktivnosti o održivom gospodaren­ju otpadom jer korisnici nisu dovoljno informiran­i niti educirani o mjerama sprečavanj­a nastanka otpada te je nužno izgraditi svijest o odgovornom ponašanju, posebice kod mlađih generacija predškolsk­og i školskog uzrasta.

 ??  ?? Naglasak je stavljen na generacije predškolsk­og i školskog uzrasta
Naglasak je stavljen na generacije predškolsk­og i školskog uzrasta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia