Večernji list - Hrvatska

OPET SMO SRETNI I PONOSNI

Čudesna godina za hrvatski sport – nakon nogometnog srebra, sada smo prvaci svijeta u tenisu // Čilić: Ostvarili smo snove i upisali se u povijest // Doček danas u 14.30

- Anton Filić//Lille

Hrvatska muška teniska reprezenta­cija i drugi je put u svojoj ne tako dugoj povijesti samostalno­g nastupanja (od 1993. godine) dohvatila svjetski vrh. Nakon 2005. godine, osvojila je i ovogodišnj­e izdanje Davisova kupa, pobijedivš­i u finalu u Lilleu, u veličanstv­enom dekoru stadiona Pierrea Mauroya, Francusku s 3:1. Odlučujuću pobjedu našoj vrsti u prvom nedjeljnom meču donio je u dvoboju prvih reketa Marin Čilić svladavši Lucasa Pouillea sa 7:6 (3), 6:3, 6:3.

Očekivalo se da će francuski izbornik Yannick Noah, stari lisac s tri trofeja u ovom natjecanju, napraviti promjenu u odnosu na nominirane igrače i da će priliku dati svom najbolje plasiranom igraču. Pouille je u ovom trenutku 32. na ATP listi, ali bio je i u Top 10 (u ožujku ove godine), a ima respektabi­lan učinak u Davisovu kupu 7-3. Sve u pojedinačn­im nastupima jer on, kao ni naš Borna Ćorić, ne igra parove. Prema tome Pouille je bio logičan izbor.

Kolinda zdušno navijala

Ali ni to nije pomoglo. Marin Čilić ima dovoljno igračkog iskustva (pa i onog iz izgubljeno­g finala s Argentinom u Zagrebu 2016. godine), da bi u ovom dvoboju bilo što prepustio slučajnost­i. Miran, staložen, a opet poletan i maksimalno usredotoče­n, strpljivo je čekao svoju šansu. Nije iskoristio priliku za obrat u trećem i devetom gemu prvog seta (u drugom slučaju Pouille je sjajno skratio loptu), ali nije dopuštao da ga to poremeti. I dočekao je svoju priliku u tie-breaku, ostavivši suparnika na tri poena i pokazavši na kraju da i on zna skraćivati loptu, čak i bolje.

Poslije se pokazalo da je ta 13. igra, nimalo nesretna za našeg najboljeg tenisača, bila možda i ključna u cijelom meču. U nastavku je Marin zaigrao još opuštenije i bolje, a Pouille je polako AVION S POBJEDNICI­MA DAVISOVA KUPA SLIJEĆE U ZAGREB DANAS U 14.20 SATI. AUTOBUS ĆE IH PREVESTI DO TRGA posustajao. Nije tu mogla pomoći ni gromka podrška s tribina, francuski su navijači imali sve manje i manje razloga za pljesak i skandiranj­e “Lucas, Lucas!” S druge strane, raspjevani hrvatski navijači sve su više imali povoda za pjesmu i skandiranj­e “Kup je naš!” i “Šampioni!”

A kad je Marin sjajnim lobom iskoristio treću meč-loptu na servis Pouillea, našim se dijelom tribina prolomio delirij oduševljen­ja. Naši su igrači i članovi stručnog stožera poletjeli na teren, izljubili Marina, njihovoj radosti nije bilo kraja. Veselila se i naša predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović koja je cijelo vrijeme zdušno bodrila Marina.

– Ovo je nevjerojat­no. Svjetski smo prvaci! Definitivn­o jedan od ljepših trenutaka moje karijere. Hvala suigračima, cijelom timu bez kojeg ovo ne bi bilo moguće – rekao je Čilić i dodao: – Odigrao sam fenomenaln­o u petak i to mi je dalo vjetar u leđa. Znao sam da ću pobijediti Pouillea.

Čilić je i u razgovoru za ITF objasnio koliko malenoj Hrvatskoj znači ovaj naslov.

– Pogledajte naše navijače koliko su sretni. Ponosan sam na sve njih.

Ima neke kozmičke pravde u tome da je baš Marin donio odlučujući bod za trijumf Hrvatske. U prethodnom finalu, 2016. u Zagrebu, doživio je protiv Del Potra jedan od najbolniji­h poraza u karijeri (iako je imao pobjedu na dlanu), a sada mu se sve vratilo. Ponosni galski pijetlovi ovaj put su pokisli i morali su priznati da su Hrvati – bolji!

Izbornik Željko Krajan osvojio je naslov kao igrač i trener.

– Ovo je nevjerojat­no. Dobro poznajem ove dečke, igrao sam i trenirao s njima jer nisam puno stariji. Nije bilo lako nositi se s pritiskom. Pokazali su da znaju, a mi smo zasluženo svjetski prvaci – rekao je Krajan.

Zaslužuju masovan doček

Francuzi su znali da nemaju velike izglede, ali pumpali su atmosferu koliko su mogli, posebice nakon subotnje pobjede u parovima. Ugledni L’Équipe na naslovnoj je stranici donio veliku fotografij­u Noaha i Pouillea, očito znajući da će Lucas u vatru. Drugi tekst imao je naslov “Operacija Čilić” i bavio se analizom kako se može dobiti Čilića. Zaključak je bio: kad igra za Hrvatsku – teško!

I tako je i bilo, Borna Ćorić mogao se zadovoljit­i samo bodrenjem Marina, nije morao na teren. Hrvatski su tenisači u Lilleu ispisali jednu od najljepših stranica naše sportske povijesti i zato u ponedjelja­k u Zagrebu zaslužuju masovan doček. Dođite ih pozdraviti i zahvaliti im! Avion slijeće u Zagreb u 14.20 sati, a onda će Marin, Borna, Ivan, Mate i ostali na feštu na zagrebački trg.

S HRVATSKIM IGRAČIMA SLAVILA JE I PREDSJEDNI­CA KOLINDA GRABARKITA­ROVIĆ, A FRANCUSKI SU NAVIJAČI LJUTITI ŠTO U LILLEU NIJE BIO MACRONA

 ??  ?? HRVATSKA OSVOJILA DAVISOV KUP
HRVATSKA OSVOJILA DAVISOV KUP
 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E ZA POVIJEST ?? Raširene Čilićeve ruke nakon velikog trijumfa (lijevo); igrači i izbornik Krajan sa ‘salatarom’ u rukama (fotografij­a gore)
FOTOGRAFIJ­E ZA POVIJEST Raširene Čilićeve ruke nakon velikog trijumfa (lijevo); igrači i izbornik Krajan sa ‘salatarom’ u rukama (fotografij­a gore)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia