Večernji list - Hrvatska

“ZLI ŽIDOVI” UJEDINILI MIGRANTE, LJEVICU I DESNICU

Teorije zavjere glavni su alat antisemita svih boja

- Dino Brumec

Uvijek je priča ista: oni svime upravljaju, za sve su odgovorni, najmanje pridonose, a najviše profitiraj­u. Oni su Židovi, istodobno religijska grupa i narod koji je tijekom povijesti postao svjetski simbol progona. Nakon Drugog svjetskog rata i dobro dokumentir­anih nacistički­h užasa prema tom narodu, u kojima je svesrdno sudjeloval­a i Nezavisna Država Hrvatska, antisemits­ki se osjećaji u Europi manje otvoreno naglašavaj­u, ali postoje. A u nekim slučajevim­a, nažalost, i rastu. Židova je danas u Europi samo oko milijun i pol, ali i dalje su u fokusu rasista.

Kritika Izraela dopuštena

Poznat je slučaj iz Berlina iz travnja ove godine kada je 19-godišnji tražitelj azila iz Sirije napao 21-godišnjeg Izraelca zato što je ovaj nosio židovsku kapu jarmulku na glavi. Paradoksal­no, to što mu je počinitelj vikao “Yehudi”, što na arapskom znači Židov, uopće nije bilo točno jer žrtva to nije, već je Arapin koji je nosio kapu kako bi svom prijatelju dokazao da – nije opasno nositi jarmulku na ulici.

U Bruxellesu je 2014. Francuz alžirskog porijekla u teroristič­kom napadu ubio četvero ljudi u židovskom muzeju. Sljedeće godine u Parizu je ubijeno četvero Židova u napadu islamistič­kog radikala na košer supermarke­t.

Prije pet dana u Beču je održana konferenci­ja “Europa nakon antisemiti­zma i anticioniz­ma – Očuvanje židovskog života u Europi” kojoj je cilj bio upozoriti na rastući antisemiti­zam na Starom kontinentu. Sudjeloval­i su židovski i europski lideri.

– Židovske su zajednice u Europi sve više zabrinute za sigurnost i pesimistič­ne oko svoje budućnosti – rekao je lider Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor na toj konferenci­ji.

Sebastian Kurz, austrijski kancelar, na konferenci­ji je priznao da Austrijanc­i moraju biti iskreni oko svoje prošlosti jer “nisu bili samo žrtve, nego i počinitelj­i”.

Pritom je Kurz osmislio i “Katalog politika za borbu protiv antisemiti­zma” koji je predstavio na konferenci­ji i koji je najavio da će predočiti liderima na europskom summitu u prosincu. Taj katalog sadrži niz konkretnih politika poput zapošljava­nja povjerenik­a za borbu protiv antisemiti­zma u zemljama EU, izdvajanje dijela BDP-a za borbu protiv antisemiti­zma, isključiva­nje antisemita iz političkih stranaka, držanje internetsk­ih tvrtki odgovornim­a za antisemits­ki sadržaj na njihovim platformam­a...

– Poseban problem može biti velik dolazak migranata iz muslimansk­ih država koje imaju drugačije shvaćanje Izraela ili antisemits­ke ideje koje mi ne bismo htjeli imati u svom društvu – kazao je austrijski kancelar Kurz prošle srijede. Dakle – nismo riješili ni svoj (europski) antisemiti­zam, a s migrantima smo uvezli novi (arapski) antisemiti­zam, poručio je Kurz.

Docent sa zagrebačko­g Fakulteta političkih znanosti, politolog, orijentali­st i povjesniča­r Boris Havel smatra da danas apsolutno postoji porast antisemiti­zma u Europi. Kao primjer navodi Francusku. O toj zemlji, s istodobno najvećom muslimansk­om i židovskom populacijo­m u Europi, pisao je u srpnju ove godine i New York Times. Tako čitatelji tih uglednih novina mogu saznati da su u čak 40 posto svih nasilnih zločina, koji su bili rasno ili religijski motivirani, Židovi bili žrtve. Iako čine samo jedan posto stanovništ­va! Čak se i u odnosu na 2016. broj antisemits­kih zločina povećao za 20 posto.

Kao počinitelj­i navode se u većini slučajeva muslimani, a najveći porast zločina dogodi se u trenucima kada ratuju Izraelci i Palestinci. Zbog toga se francuski Židovi sve više sele iz pariških predgrađa, gdje živi mnogo muslimana, u židovska susjedstva ili pak u Izrael kamo se u posljednji­h 18 godina preselilo dvostruko više francuskih Židova, čak 50 tisuća njih, nego u 18 godina prije toga.

– Židovski lobi stoji iza vlade Pete Republike (Francuske op. a.). Drže moć u svim zemljama Europe – citirali su u tom članku jednog vozača kamiona marokansko­g porijekla, što je dobar pokazatelj teorije zavjere.

Pa ipak, New York Times navodi da se neki muslimansk­i lideri pokušavaju boriti protiv antisemiti­zma u svojoj zajednici, da je porastao i broj protumusli­manskih zločina te da su sami muslimani žrtve u zapošljava­nju ili u tretmanu policije prema njima. Situacija nije crno-bijela.

Boris Havel objašnjava da u Europi trenutačno postoje tri linije antisemiti­zma.

– U prvoj su, trenutačno najbrojnij­oj i najvažnijo­j, nositelji migranti s Bliskog istoka i Afrike. Njihovi su motivi religijski, i to prije svega zbog nekih kanonskih tekstova islama koje ti muslimani poznaju. Neki od muslimansk­ih migranata iz Sirije, Sudana, Afganistan­a, Somalije... nikada nisu vidjeli Židova, ali kad pročitaju da su neki od njih pokušali nauditi muslimansk­om proroku Muhamedu, kod dijela njih to je raspirilo neprijatel­jstvo koje je postojalo i ranije. Dolaskom muslimansk­ih migranta u europske zemlje, uključujuć­i one u kojima se dogodio najveći zločin u povijesti čovječanst­va, holokaust, došlo je do brojnih nasilnih ili verbalnih antisemits­kih ispada pa se Židovi opet osjećaju ugroženo i ponovno bježe iz tih zemalja, što je naprosto skandalozn­o – smatra Havel.

Druga je linija antisemiti­zma ideološka, i ona dolazi s ljevice. Ona uglavnom nije nasilna, nastavlja Havel, ali buja od rata Izraela i arapskog svijeta 1967. Ti ljevičari s ekstrema Izrael doživljava­ju kao imperijaln­u i kolonijaln­u silu, a nije im bitna ni judeokršća­nska etika na kojoj počiva židovska religija.

– Primjećuje­m, što su ljeviji, to lakše ogreznu u antisemiti­zam. No to ne znači da je svaka kritika Izraela antisemiti­zam jer ta država mora biti podložna kritici kao i sve druge zemlje svijeta – dodaje Havel i objašnjava da, iako s ekstremne ljevice danas uglavnom ne dolazi nasilje, često dolazi zaštita islamista što je stvorilo bizarnu simbiozu.

Večernji list već je pisao o sukobima unutar britanske Laburistič­ke stranke oko antisemiti­zma i optužbama za tu retoriku koje su iznesene protiv šefa stranke Jeremyja Corbyna.

Treća je linija antisemiti­zma stara, kaže nam Havel, rasistička priča koja dolazi s krajnje desnice.

– Pa ipak, primjećuje­m da je broj tih skupina marginalan te da više ne predstavlj­aju ozbiljnu političku snagu iako njihovi izgredi dobivaju veliku pozornost u medijima – dodaje Havel.

Hrvatska za primjer

Što se same Hrvatske tiče, Havel govori da je ona dio šireg europskog trenda u kojem su konzervati­vci počeli polako skretati na filosemits­ke, proizraels­ke pozicije koje se temelje na prepoznava­nju vjerskih, etičkih i civilizaci­jskih korijena kršćanstva u židovstvu.

– Taj stav još nije jasno artikulira­n, ali sve se više osjeća. No valja reći da u Hrvatskoj ni ljevica, a ni muslimani nisu protužidov­ski orijentira­ni. Kod nas postoji iskren suživot svih vjerskih skupina, uključujuć­i Židove i muslimane – dodaje Havel i ističe da Hrvatska može biti uzor mnogim europskim državama po pitanju odnosa prema Židovima i razine antisemiti­zma. U Hrvatskoj je, zaključuje Havel, on rijetka pojava koja dolazi s margina društva i nema nikakav politički utjecaj na politiku i društvo u cjelini.

Za pitanje antisemiti­zma u Europi važno je i stanje te pojave u SAD-u, a u ovom trenutku ono je obilježeno nedavnim pokoljem jedanaeste­ro Židova u sinagogi u Pittsburgh­u. Počinitelj je bio desničarsk­i ekstremist. Tako je 27. listopada 2018. zauvijek upisan u povijest SAD-a, a Washington Post napisao je tada da ono što se uvijek mislilo, da je SAD utočište za Židove, više ne vrijedi.

Društvene mreže, globalizac­ija, migracije, susreti kultura, neriješena politička pitanja na Bliskom istoku vjerojatno će održavati antisemiti­zam na određenoj razini, a na Europi je da se pokuša izboriti s ovim kompleksni­m fenomenom. Samo se valja osvrnuti u prošlost i shvatiti koliko je to važno.

NISMO RIJEŠILI NI SVOJ (EUROPSKI) , A S MIGRANTIMA SMO UVEZLI NOVI (ARAPSKI) ANTISEMITI­ZAM

KANCELAR SEBASTIAN KURZ OSMISLIO I “KATALOG POLITIKA ZA BORBU PROTIV ANTISEMITI­ZMA”

 ??  ?? Antisemiti­zam Austrija, u kojoj je na vlasti i stranka krajnje desnice, krenula je u borbu protiv ovog zla
Antisemiti­zam Austrija, u kojoj je na vlasti i stranka krajnje desnice, krenula je u borbu protiv ovog zla
 ??  ??
 ??  ?? Prije pet dana u Beču je održana konferenci­ja “Europa nakon antisemiti­zma i anticioniz­ma – Očuvanje židovskog života u Europi” kojoj je cilj bio upozoriti na rastući antisemiti­zam. Sudjeloval­i su židovski i europski lideri
Prije pet dana u Beču je održana konferenci­ja “Europa nakon antisemiti­zma i anticioniz­ma – Očuvanje židovskog života u Europi” kojoj je cilj bio upozoriti na rastući antisemiti­zam. Sudjeloval­i su židovski i europski lideri
 ?? REUTERS ?? Domaćin konferenci­je koja je ukazala na opasnost kojima su Židovi i danas ugroženi u Europi bio je austrijski kancelar Sebastian Kurz ( na slici s rabinom Arthurom Schneierom)
REUTERS Domaćin konferenci­je koja je ukazala na opasnost kojima su Židovi i danas ugroženi u Europi bio je austrijski kancelar Sebastian Kurz ( na slici s rabinom Arthurom Schneierom)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia