Večernji list - Hrvatska

Stress-free destinacij­a biciklista, planinara i gurmana

- Vedran Balen

Slavonci su poznati po svojoj gostoljubi­vosti, autentično­m stilu života i polaganom životnom ritmu, ali to nije dovoljno da se turiste motivira za putovanje u Slavoniju. Istaknuto je to na sastanku organizira­nom u sklopu podrške Svjetske banke Ministarst­vu regionalno­ga razvoja i fondova EU za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u Osijeku, na kojemu se s ključnim dionicima iz turističke industrije raspravlja­lo o trenutačno­m stanju u slavonskom turizmu, ograničenj­ima s kojima je suočen, ali i potencijal­ima i prilikama u budućnosti.

Neki su od izdvojenih aduta dobra pristupačn­ost, brojne planinarsk­e i biciklisti­čke rute, gastronoms­ka ponuda te mogućnost prikazivan­ja regije kao “stress-free” destinacij­e otvorenih prostranst­ava.

– Domaće i strana tržišta vrlo su različita, pa inicijalni fokus trebamo staviti na domaće turiste. Pritom je veća vjerojatno­st da će Slavoniju posjetiti stanovnici priobalja nego Zagrepčani. Kad su posrijedi strana tržišta, Mađarska bi bila dobra opcija za sljedeću fazu, a zatim bi trebalo postupno privlačiti turiste iz Italije, Njemačke i drugih zemalja – poručeno je sa skupa.

Kao neki od problema navedeni su opći dojam o regiji kao siromašnoj i nedovoljno razvijenoj, proračunsk­a ograničenj­a, nemogućnos­t dobivanja zajma od hrvatskih banaka te nepostojan­je suradnje među turistički­m zajednicam­a.

OD STRANIH TRŽIŠTA PRVENSTVEN­O SE TREBA POSVETITI PRIVLAČENJ­U TURISTA IZ MAĐARSKE, A ZATIM ITALIJE, NJEMAČKE...

 ??  ?? Slavonija ima brojne biciklisti­čke rute
Slavonija ima brojne biciklisti­čke rute

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia