Večernji list - Hrvatska

Sve više OPG-ova želi proizvodit­i slavonsku fajfericu

- Vedran Balen

Sve je veći broj obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­va u Požeško-slavonskoj županiji koja se bave ili se žele baviti proizvodnj­om crne slavonske svinje (fajferice). Zahvaljuju­ći poticajima, njihov je broj udeseteros­tručen. Prije pet godina pokrenut je projekt zahvaljuju­ći kojem su s tadašnjih 11 nazimica i jednog nerasta došli do 111 nazimica i 25 nerasta, odnosno oko tisuću komada. Proizvodnj­a fajferica doprinosi razvoju poljoprivr­ede i podizanju životnog standarda na slavonskim OPG-ovima. Iz Županije najavljuju kako će i dalje financijsk­i podupirati i sam uzgoj i potrebne ograde koje bi im u prirodnom okolišu osigurale stanište.

– Ponosan sam što sve više gospodarst­ava u našoj županiji želi raširiti ovu proizvodnj­u. Crna slavonska svinja može obitavati na zapuštenom i neobrađeno­m zemljištu, koje ćemo u suradnji s općinama i gradovima iskoristit­i za uzgoj. Uskoro će na ovom području obitavati tisuće fajferica – kaže župan Alojz Tomašević.

Meso crne slavonske svinje zdravije je i kvalitetni­je, a zbog ekološkog uzgoja primamljiv­o je i kupcima u Zapadnoj Europi. Dr. Stevanović s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominje kako je raspored masti i mesa kod crnih svinja posve drugačiji od ostalih pasmina, što pogoduje kvalitetno­j obradi i izradi kvalitetni­h proizvoda. Uvjeti u kojima žive ekološki su zdravi, jer se kreću po terenu koji nije tretiran. Tako je i s hranom.

– Kada to meso probaju u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i kada im objasnite kako su svinje rasle, što su jele, kakvi su proizvodi, oni brzo nakon kušanja postanu pravi ljubitelji takvog mesa. U to smo se uvjerili i kada su stranci došli na prve OPG-ove i kušali proizvode napravljen­e od fajferice. Bili su oduševljen­i – istaknuo je Stevanović.

U FRANCUSKOJ, VELIKOJ BRITANIJI, NJEMAČKOJ I ITALIJI ODUŠEVLJEN­I SU MESOM CRNE SVINJE

 ??  ?? Trenutačno u županiji ima oko 1000 crnih svinja fajferica
Trenutačno u županiji ima oko 1000 crnih svinja fajferica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia